Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés az egyik legszennyezőbb iparág, amely nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. És bár a nagyüzemi állattartás energiaigénye, az állatok és a hús fuvarozása és hasonlók is hozzájárulnak a károsanyagok kibocsátásához, egy másik komoly szennyező tényező a tehénböfögés.

  A tehenek és más kérődző állatok ugyanis metánt böfögnek (nem finganak, mint ahogy az tévesen elterjedt a köztudatban), ami a szén-dioxidnál is jobban hozzájárul az üvegházhatáshoz. A marhaböfi pedig tényleg nagyon durva szennyező, az ENSZ adatai  szerint a barmaink felelősek a globális károsanyag-kibocsátás 15 százalékáért. 

  De egy brit cég azt reméli, hogy ha sok pénzt fizetnek neki a világ marhatenyésztői, azzal megoldható lenne ez a súlyos probléma. A Zelp nevű startup ugyanis 

  előállt egy maszkkal, amely átalakítja a tehenek káros böfögését. 

  A maszk felfogja a marhák orrán távozó böfögést, és vízzé, valamint széndioxiddá alakítja a benne lévő metánt. Egyelőre még tesztelik ezt a technológiát, de a Zelp vezetője azt reméli, jövőre már árulhatják is a böfimaszkokat. 

  böfimaszk.PNG
  Fotó: zelp.co
 • Egy egészen megdöbbentő felvételt tett közzé egy massachusettsi asszony, akinek egy prérifarkas (coyote) ragadta el a kutyáját. A felvételen látszik, ahogy két kistestű kutya a kert egyik végébe szalad, majd menekülőre fogják a dolgot, ahogy megérkezik a farkas.

  A coyote előbb az egyik jószágot szemeli ki magának, majd a másik kutya után ered, akit el is kap és magával vonszolja az erdőbe. A kutyát végül sértetlenül megtalálták, valószínűleg a kertet védő villanypásztor zavarta meg a prérifarkast a zsákmányolásban, és az mentette meg az életét. 

   Az eredeti bejegyzésre érkezett kommentek egyébként jó betekintést adnak az amerikaik életébe:

  Ezért kell egy IGAZI kerítés. #epitsekmegakeritest

  – írja egy Hitlery Patkány Clinton nevű felhasználó. 

  Mégis mindenki a hegyi oroszlánokon gyűlölködik.

  – hívja fel a figyelmet a kettős mércére valaki más. 

  Örülhetnek neki, hogy nem Dél-Afrikában élnek, ahol egy pávián vagy egy leopárd ragadja el a kutyádat, vagy a gyerekedet, és megeszi.

  – teszi hozzá megint más. De a legtöbben egyszerűen csak azon szörnyülködnek, hogy milyen felelőtlen gazda engedi ki a kertbe a kistestű kutyáit olyan helyen, ahol farkasok ólálkodnak. 

  (ABC News)

  kojot.png
 • Illetlennek, helytelennek tartják a brit királyi család Instagram-követői, hogy az udvar egy fekete-fehér babafotóval kívánt boldog születésnapot szerdán II. Erzsébet királynő kedvenc fiának, András hercegnek, írja a Mirror. A problémát nem a fotó milyensége okozza, hanem inkább az, hogy András yorki herceg pedofilbotrányba keveredett, és azóta igyekszik ügyesen meghúzni magát, sőt, az FBI-jal sem működik együtt.

  „Jó próbálkozás”, „beszélj az FBI-jal!”, „komolyan?!” – írják egymás után a kommentelők, némelyikük pedig a kép törlését követeli. 

  Mi ez az ügy?

  A pedofil szexhálozatot üzemeltető Jeffrey Epstein egyik áldozata, a 35 éves Virginia Roberts-Giuffre szerint Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel, amikor a nő még csak 17 éves volt, és a floridai törvények szerint kiskorúnak számított. András meglehetősen bugyuta érvekkel próbálta meg elhárítani a vádat, sőt azt állította, hogy nem is ismeri a nőt, azonban később egy közős fotó is előkerült róluk.

  A királyi családra mostanában rájár a rúd, András herceg pedofilbotránya után Meghan Markle és Harry herceg jelentette be, hogy eltávolodnának az udvartól, majd II. Erzsébet legidősebb unokája, Peter Phillips is bejelentette válását.

 • Orbán Viktor tavaly ősszel meghirdette a kipcsak nyitást, miután egyetlen nem türk nemzeti vezetőként részt vett októberben a Türk Tanács ülésén. De hogy mégis indokolja az ottlétét, kijelentette, hogy bizony sok magyarban kipcsak vér csordogál, úgyhogy mi meg a kazahok, kirgizek, törökök és türkmének szegről-végről mégiscsak rokonok vagyunk. Hogy ez mennyire igaz, arról itt olvashat bővebben, nagyon ajánlom, de most nem ez a lényeg. 

  Hanem az, hogy a magyar kormány nemcsak a levegőbe beszéli a kipcsakot, hanem tesz is azért, hogy szervesen visszaintegrálja a magyarságot a kipcsakságba, éppen ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Lezsák Sándor társaságában megnyitotta a kirgizisztáni Biskekben a magyar nagykövetséget. Biskek így egy magyar nagykövettel gazdagodott, 

  Szijjártó meg egy kipcsak csákóval.

  Szijjártó kipcsak
  Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

  Minderről a miniszter a Facebook oldalára töltött föl csodás fotókat, ahol az is kiderül, hogy a magyar fél egy régimódi focilabdát vitt ajándékba, merthogy Puskás, gondolom én. 

  A miniszter amúgy az átadón arról beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy nyugaton „sokan bírálták, kioktatták és lesajnálták” Magyarországot a keleti nyitás politikája miatt, mondván, hogy „kiírja magát a nyugati szövetségesi világból.” Mára viszont Szijjártó szerint világossá vált, hogy 

  ezek a kritikák kizárólag azért fogalmazódtak meg, mert nem akartak minket nyugati barátaink konkurenciaként látni a közép-ázsiai piacokon.

  Szijjártó Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökkel is találkozott, aki cserébe áprilisban Budapestre jön majd. Remélem, Szijjártó a tiszteletére újra fölveszi majd a kipcsak sipkát!