Vanda, Paula
-4 °C
3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 2019 szeptemberében például egy gazdát több mint 5000 euróért perelt be nyaraló szomszédja, mert a kacsái túl hangosan gágogtak. A kacsák gágogása a szomszédok állítása szerint, lehetetlenné tette újonnan vásárolt villájuk teraszának élvezetét.

  Maurice közkakas megmentése

  Ugyanebben az évben hasonló pert indítottak a gazdák ellen a szomszédjaik Maurice kakasuk kora reggeli kukorékolása miatt, amely majdnem a kakas életébe került, ezért online petíciót is indítottak a madár életének megmentésére. Egy évvel korábban pedig két, Dél-Franciaországban nyaraló ember arra kérte egy kisváros polgármesterét, hogy rovarirtóval ölje meg a helyi kabócákat, mert a rovarok túl zajosnak bizonyultak.

  Bár az összes felsorolt példában a bíróság a gazdák mellé állt, ugyanakkor ezek a problémák a vidéki és városi területek közötti évszázados feszültségekre utalnak. A feszültségek tavaly csak erősödtek, miután a gazdag párizsiak tömegesen menekültek nyaralóikba a legutóbbi pandémiás bezárások idején, viszont a vidéki élethez kötődő zajok és szagok már nem tetszettek nekik.

  Joël Giraud, a vidékfejlesztési miniszter sajtóközleményében üdvözölte a jogszabályt, amely előrelépés a vidéki élet védelme érdekében.

  Vidéki területeink nemcsak tájak. Ezek olyan hangok, illatok, tevékenységek és gyakorlatok is, amelyek az örökségünk részét képezik. Fontos integrálni ezeket, és ez a törvényjavaslat 1. cikkelyének célja, a környezetvédelmi kódex meghatározása a természetes szárazföldi és tengeri környezetre jellemző hangokra és szagokra vonatkozóan. 

  - írta Giraud.

  Ez igazi győzelem a vidéki közösségek számára.

  – tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

 • Még majdnem egy hónap van a bemutatóig, de máris rekordokat döntöget az HBO Max új sorozata. Az ötrészes It’s a Sin című dráma részei az Egyesült Királyságban premier előtt megtekinthetők, a széria sikere pedig máris vitathatatlan. 

  Az 1980-as években játszódó sorozatban három fiatal srác életét követhetjük végig, akik 18 évesen kerülnek el otthonról, és a brit főváros homoszexuális színterén találják meg önmagukat. Felnőtté válásuk során olyan nehézségekkel szembesülnek, mint az előítélet, az elutasítás, valamint az akkoriban új keletű és gyógyíthatatlan betegség, az AIDS. A szereplők között olyan húzónevek is vannak, mint Neil Patrick Harris vagy Stephen Fry, főszerepben pedig a Years&Years zenekar frontembere, Olly Alexander látható. 

  Red Production Company
  Red Production Company

  A Channel 4 streamingszolgáltatónál a tervezettnél korábban elérhető sorozat múlt pénteki premierjét 1,9 millióan követték végig, ami a csatorna történetében egyedülálló, az elmúlt három évben ez a legjobban teljesítő dráma a fiatal korosztály (16–34 évesek) körében. 

  A teljes sorozat várható premierje február 18-án lesz.

 • Érdekes csapadék hullott ma délután Békéscsabán – írta meg az Időkép. Se nem hó, se nem jég, hanem hódara borította fehérbe a várost. Ezt az úgynevezett graupel zápor okozza, ami egy kevésbé ismert csapadékfajta, tulajdonképpen a hópelyhek és a jégszemcsék között képez egyfajta átmenetet.

  bekescsapagraupel
  Fotó: Lévai Szabolcs, Időkép
 • Ma 75 éves Várszegi Asztrik emirátus főapát, aki 1991-től 2018-ig vezette Magyarország bencés közösségét. Regnálása alatt Pannonhalma nyitottsága, elfogadása mellett vállalkozásra is fogékony szerzetesközösséggé formálódott.

  Pannonhalmáról az egykori főapát a fenti videóban azt mondja, a találkozások helye. Ebben volt része jócskán. A külvilág számára az egyik legjelentősebb találkozására 2000-ben került sor, amikor meghívta a dalai lámát a monostorba.

  Várszegi Asztriknak boldog születésnapot, és még sok, minőségi találkozásban gazdag évet kívánunk!