Vencel
10 °C
19 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A legújabb mesterséges intelligenciák már az ember beszédéből megállapíthatják, mennyire magányos – adta hírül az amerikai az AZoRobotics weboldala. 

  Az utóbbi húsz évben a magányosság valóságos világjárvánnyá fokozódott, amely gyakran halálos áldozatokat is szed. Nem csupán depressziót vagy gyógyszerfüggőséget okoz, de aláássa az emberek terhelhetőségét, munkabírását. A koronavírus-járvány pedig csak elmélyítette a problémát.

  Ellen Lee doktor elmondta, hogy korábban közvetlen rákérdezéssel próbálták feltérképezni a problémát, de az emberek gyakran félnek a „magány” szótól, és stigmatizálva érezhetik magukat. A természetes nyelvi feldolgozás nevű módszerrel hosszú interjúkat dolgoz fel a számítógép, és keresi azokat az elejtett szavakat, amelyek a magányra utalhatnak.

  Az eredmények azt mutatták, hogy az igazán magányos egyének jóval hosszabban válaszoltak egy-egy kérdésre. A nők sokkal könnyebben ismerik el egy interjúhelyzetben, hogy magányosak. A férfiak viszont jóval több félelmet és örömet kifejező szót használtak.

  Az új módszer felismeri az úgynevezett „magányos beszédet”, és 94 százalékos pontossággal megállapítja, ha valaki tényleg magányos.

 • The Midnight Sky (Éjféli napfény) címmel rendezett filmet George Clooney a Netflixnek, és ő játssza a főszerepet is. A Lily Brooks-Dalton népszerű regényén alapuló történetben egy magányosan élő sarkvidéki kutató és egy, a Jupiter egyik holdjáról visszafelé tartó űrhajó legénységének az életét követhetjük végig, miközben a Föld egy meg nem nevezett katasztrofális esemény hatására elhallgat.

  A könyv 2017-ben jelent meg, a film bemutatójáról egyelőre annyit tudni, hogy decemberben érkezik a Netflixre. Ehhez igazítva adja ki az Agave Könyvek Kiadó Lily Brooks-Dalton regényét magyarul.

 • Szorult helyzetbe került nemrég a legendás NFL-irányító, Joe Montana, amikor egy betörő megpróbálta elrabolni az unokáját.

  Az amerikaifutballista elmondta a rendőröknek, hogy a malibui házukba behatoló nő kivette a járókájából a kilenc hónapos gyermeket, és a kezében tartotta, amikor a feleségével együtt betoppant. Bár kérték a nőt, hogy adja vissza a babát, ő erre nem volt hajlandó. Lökdösődni kezdtek, Montana feleségének pedig végül sikerült kiragadnia a gyermeket a nő kezéből, aki ekkor elmenekült. Hamarosan elfogta a rendőrség.

  Az incidensben sem a baba, sem az emberrabló nem sérült meg. 

  Joe Montana ESPN cropped2
  Fotó: wikimedia
 • Megáll az idő címmel 1960-ban mutatta be az új dalt Hollós Ilona a Magyar Rádióban.

  A zenét akkori férje, Bágya András szerezte. A jubileum alkalmából Knisch Gábor zeneszerző most új hangfelvételt készített az örökzöld dalból.

   

  Kapcsolódó

  "Megáll az idő" - Knisch Gábor - YouTube

  "MEGÁLL AZ IDŐ" © 1960 by Editio Musica Budapest BÁGYA ANDRÁS - G. DÉNES GYÖRGY - LÁSZLÓ ENDRE szerzeménye KNISCH GÁBOR ének, gitár Maráth Viktor hangszerelé...

  Érdekes, hogy a mostani dupla évfordulónak számít. Hollós Ilona éppen száz esztendeje, 1920-ban született Nagyváradon.