új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • És a válasz olyasmi, amire senki se számított, folytathatnánk a legrosszabb bulvárlapok stílusában. De valójában a sokak (például az IMDB szavazói) által még Uwe Bollnál is rosszabb rendezőtől, Michael Baytől (Armageddon, Transformers, A szikla) valójában semmin nem lepődik meg az ember. Például azon sem, ha teljes magabiztossággal lenyilatkozza, hogy

    egy csapásra sztárt csinált volna Will Smithből, ha a színész hajlandó lett volna levenni az ingét a Bad Boys egyik jelenetében.

    De sajnos a pályája elején tartó Smith erre nem volt hajlandó, noha már akkor tudhatta volna, hogy Bay számára semmi nem számít, csakis a vonzó külsőségek (például az adott jelenetbe is bevarázsolt pár teljesen indokolatlan szilikonmellű bikinis szépségkirálynőt).

    Hogy akkor most Smith tényleg elmulasztotta Élete Lehetőségét, azt majd az utókor eldönti. Mindenesetre Bay szerint a kompromisszumos megoldás, miszerint Smith kigombolt inggel szerepel a jelenetben, már így is ikonikussá tette azt - írja a Cinemablend.

    Képzeljük csak el, talán a mozivászon is felgyulladt volna, ha Smith nem ragaszkodik annyira a textilhez!

  • Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a minap Hongkongban járt, ahonnan azt nyilatkozta a nemzeti hírügynökségnek, hogy Hongkong remek üzleti és kereskedelmi lehetőségeket kínál a prémium termékeket és szolgáltatásokat nyújtó magyar vállalatoknak. Külön kiemelte, hogy a 7 millió lakosú városban 63 Michelin-csillagos étterem működik, ezért jelentős a kereslet a magyar prémium minőségű élelmiszerekre - mutatott rá Szijjártó Péter, - számos helyi étteremben kóstolhatóak már magyar mangalica húsból készült fogások, illetve magyar borok.

    Mindez azért érdekes, mert mint számos alkalommal írtunk róla, május óta tíz-százezreket megmozgató, a helyi és a kínai kormány ellen irányuló tüntetések folynak a kínai különleges igazgatási övezetben, amelyek mára olyannyira elfajultak, hogy minden hétre jut néhány utcai harc.

    Emiatt Hongkong gazdasága egy évtizede először került recesszióba 2019-ben, július és szeptember között negyedéves összevetésben 3,2 százalékkal csökkent a GDP, miután a tavasz óta tartó tüntetéshullám súlyosan visszavetette a turizmust és a kiskereskedelmet.

    A recesszió pedig leginkább az éttermeket érintette. South China Morning Post hongkongi lap arról számolt be, hogy az éttermek forgalma a 2003-as SARS-járvány óta most zuhant a legnagyobbat, sok helynek be kellett zárnia. (Másrészt, ahogy az Index bemutatta, még a budapesti Michelin-csillagos éttermek sem mindig tudják ellátni magukat a magyar prémium minőségű élelmiszerekkel, gyakran inkább Párizsban szoktak vásárolni; bár állítólag e téren vannak előrelépések.)

    A politikai helyzettel kapcsolatban Szijjártó szerényen annyit mondott, Hongkongban különösen nagyra értékelik azt a józan észre alapuló magyar külpolitikát, amelynek alapján Magyarország nem kíván beleszólni más országok belügyeibe.

    Ez egyébként egy pragmatikus álláspont (Peking haragjától tartva más országok sem nagyob állnak ki a hongkongi tüntetések mellett, bár a helyi kormány nyílt támogatása helyett a demokráciák inkább hallgatnak), ám azt a jelek szerint Hongkongban csak egy kisebbség értékeli nagyra, legalábbis az utóbbi hónapok jelei alapján az rajzolódik ki, hogy a hongkongi nép jelentős többsége különösen rosszul értékeli azt a kínai politikát, amelynek alapján a Kínai Népköztársaség bele akar szólni a város belügyeibe, a nyugati világ meg nem.

    Ettől függetlenül a magyar kormány nem meglepő módon ezzel ismét bizonyította a Kínai Népköztársaságnak, hogy megbízható partner. Ettől a kormány hosszú ideje anyagi hasznot remél, ennek kapcsán Szijjártó azt is elmondta, hogy Magyarország és Hongkong közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi év végére meghaladta az 1,2 milliárd dollárt (361 milliárd forint), ezáltal Hongkong - Kínát, Koreát és Japánt követve -, Magyarország negyedik legnagyobb ázsiai partnerévé lépett elő.

    Az a nyilatkozatból kimaradt a magyar üzleti lehetőségeket illetően, hogy ennek a forgalomnak a negyede az export és a háromnegyede az import, magyarul ahogy a tágabb régióval szemben, úgy Hongkonggal is brutális kereskedelmi deficitje van Magyarországnak. (Bár vélhetően azzal a külgazdasági és külügyminiszter is tisztában van, hogy Hongkong nem saját árukkal kereskedik, ennél sokkal magasabb hozzáadott-értékű szolgáltatásokra specializálódott; ezzel szemben a kelet-ázsiai kereskedelem egyik elosztója, azaz a kétoldalú kereskedelmi adatok nem sokat mondanak Magyarország és a kínai terület gazdasági kapcsolatairól, és ezáltal az ottani lehetőségekről sem). 

  • A Brendan névre keresztelt vihar elérte a brit szigeteket, és Észak-Írországban, illetve a szomszédos Írországban is súlyos gondokat okozott az orkánerejű szél és a heves esőzések. A mostoha időjárási viszonyok ellenére akadt, aki jó ötletnek gondolta megmártózni a háborgó vízben a Salthillnél.

    salthill

    A videó készítője, Tommy Roddy szerint a felvételen szereplő férfi úgy hatvanas éveiben jár, és rendszeresen lejár ide úszni. Az persze meglepte, hogy ez az idő sem tántorította el ettől a szokásától az illetőt, aki szerinte egyébként most csak pár percet tartózkodott a vízben.

    Csak megmerítkezett. Nem sokkal azután, hogy kijött a vízből, egy másik férfi is bement a vízbe, de ő sem maradt sokáig

    - nyilatkozta Rodd, aki hozzátette, az egyik nagy hullám egyébként őt is elkapta, miközben videózott. 

    (Forrás: Irish Mirror)

  • Florida eddigi legöregebb fűrészes sügérféléjét, egy legalább 50 éves és 160 kilós Hyporthodus nigritust (Serranus nigritus/Epinephelus nigritus) fogott ki decemberben egy horgász. Jason Boyll a zsákmányról egy fotót is posztolt, amelyen jól látható, hogy a hal nagyobb mint ő.

    A Floridai Halászati és Vadvédelmi Bizottság Kutatóintézete a napokban hozta nyilvánosságra a nagy fogást egy Facebook-bejegyzésben. Állításuk szerint ez a példány a legidősebb képviselője ennek a fajnak, amivel a kutatóprogramban találkoztak. A biológusok a hal fülkövének (otolit) vizsgálatából állapították meg az állat korát.

    Ezek a sügéreknek akár a 2,5 méteres hosszúságot is elérhetik, és a legsúlyosabb példány, amit Floridánál fogtak ki 440 fontot, azaz 200 kilót nyomott. A felnőtt példányok általában 55-525 méteres mélységben élnek, de a fiatalabb halakkal sekélyebb vizekben, akár mondjuk mólók közelében is találkozni. 

    A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján ezt a fajt egyébként mérsékelten veszélyeztetettként jelölik, ami azt jelenti, hogy jelenleg a kihalás még nem fenyegeti, de a jövőben sajnos ez lehet, hogy megváltozik.

    (Forrás: MTI/CNN)

  • A True Detective első évadának ez volt a főcíme:

    Nem is tekerte át/ugrotta túl senki, mi zseniális már. És most kapott egy mashupot/ráncfelvarrást, amit egy lelkes magyar művészbrigád forgatott le, gratula hozzá.

  • Csütörtökön az Index szerkesztőségének vendége lesz Botka László, Szeged polgármestere, akivel élő interjút készítünk, amit Facebook-oldalunkon, valamint a címlapunkon lehet követni. Az interjú kérdéseit viszont nem csak az Index újságírói találják ki, olvasóink kérdéseit is igyekszünk feltenni Botka Lászlónak.

    Ha szeretne kérdezni Szeged polgármesterétől, akkor csak annyit kell tennie, hogy csatlakozik az Index Kibeszélő nevű Facebook-csoportjához, és ott a megfelelő poszt alá beírja a kérdését. A csütörtök reggelig beérkezett kommenteket tudjuk majd figyelembe venni.

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő has 17,313 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

  • A brit kormányfő fogyókúrát tervez 2020-ra, de a vegán január kihívásban sem vesz részt, mivel az azt jelentené, hogy fel kellene adnia a sajtot is. Johnson azt mondta, emeli kalapját azok előtt a vegánok előtt, akik „képesek véghez vinni ezt, és mellőzni tudnak minden állati eredetű terméket”, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az állati eredetű termékek mellőzése szerinte „bűncselekmény a sajtimádók ellen”, írja a CNN.

    Johnsont 2019-ben élettársa, Carrie Symonds korábbi sajtófőnök egészségesebb étrendre kötelezte, és a Daily Mail információi szerint a vegán étrendre is próbálta rávenni. Ezek szerint sikertelenül.

  • Az éghajlatváltozás megkerülhetetlen téma lett a politikában, a közbeszédben, és alapvetően a mindennapjainkban is, az Oxford angol értelmezőszótár készítői is a klímavészhelyzetet választották 2019 szavának. És persze mint minden kérdést, ezt is sokféleképpen lehet megközelíteni, vannak olyanok a világon, akik szerint például badarság aggódni a klímaváltozás miatt, és vannak, akik előszeretettel használják például a klímahiszti (vagy klímahisztéria) kifejezést, amit nem mellékesen a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága  2019 legellenszenvesebb német szavának választott.

    A testület keddi közleménye szerint a német nyilvánosságban széles körben elterjedt kifejezés általánosító módon patologizálja és egyfajta kollektív pszichózisnak láttatja az éghajlatváltozás megfékezése iránti növekvő elkötelezettséget.

    A kifejezés használói ezzel a módszerrel akarják lejáratni és hitelteleníteni a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítéseket és az ügyről folytatott vitákat

    - áll a zsűri indoklásában.

    Hozzátették, hogy az éghajlatváltozásról felhalmozott tudományos ismeretek alapján megállapítható, hogy a klímahisztéria kifejezés félrevezető, és használata felelőtlen módon tudományellenes tendenciákat támogat.

    A testület bírálta a népességcsere (Umvolkung) kifejezést is, amely "kulcsfogalma egy szélsőjobboldali összeesküvés-elméletnek", miszerint "az úgynevezett elitek titkos terve" alapján túlnyomórészt muszlim menekültekre és egyéb, "nem-fehér bevándorlókra" kell kicserélni Európa, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland fehér lakosságát. 

    A Darmstadti Egyetem független zsűrije 1991 óta választja ki az év legellenszenvesebb szavát (Unwort des Jahres) a beküldött javaslatokból. A 2019-es megmérettetésre 671 javaslat érkezett, összesen 397 kifejezést és szófordulatot jelöltek az év legkellemetlenebb szavának. A leggyakrabban jelölt kifejezések közé tartozik például a klímatagadó (Klimaleugner), a repülési szégyen (Flugscham) és a szennyezési jogok (Verschmutzungsrecht).

    Az év antiszava kezdeményezés célja a nyelvi tudatosság és érzékenység fejlesztése a közbeszéddel, nyilvános kommunikációval kapcsolatban. A szavakat egyebek között annak alapján vizsgálják, hogy sértik-e az emberi méltóságot vagy a demokratikus alapértékeket. Vizsgálják a szavak félrevezető vagy gyengítő, eufemisztikus jellegét is. Az év legcsúnyább kifejezése 2018-ban a kitoloncolásellenes ipar (Anti-Abschiebe-Industrie), 2017-ben az alternatív tények (alternative Fakten), 2016-ban a nemzetáruló (Volksverräter), 2015-ben a jótét lélek (Gutmensch), 2014-ben pedig a hazug sajtó (Lügenpresse) volt.

    unwort-1 870x0

    (Forrás: MTI/DW)

  • Képernyőfotó 2020-01-14 - 11.31.44.png

    Egy madarász különleges felvételt készített egy rendkívül ritka, albínó erdei fülesbagolyról Veszprém megyében. Mint az MME írta, a madár nyugalma érdekében a megfigyelési információt addig nem tették közzé, amíg a bagoly tovább nem állt, ez hétfőn megtörtént.

    Egy ilyen szokatlan színezetű példánynak ugyanis különösen nehéz az élete, hiszen a nappali pihenés során nem tudja hatékonyan álcázni magát, ezért az olyan ragadozó madarak, mint mondjuk a héja, nagy veszélyt jelent rá.

    És tegyük hozzá, hogy a kíváncsi emberek is.

  • Mi is beszámoltunk róla, hogy noha közpénzből működő intézmény közpénzből készíttetett fotóiról van szó, Vidnyánszky Attila igazgató megtiltotta a Színház folyóiratnak, hogy az ötven éve működő szaklap felhasználja a fotóikat a Nemzeti Színház előadásairól szóló cikkeikhez, mert nyilvánvaló politikai elfogultságból ő vádolja politikai elfogultsággal a Nemzeti és Vidnyánszky előadásairól rendre, változó előjellel beszámoló lapot.

    A Színház folyóirat mindenesetre nagyon elegánsan oldotta meg a kérdést: a Nemzeti Színház Macskajáték című előadásáról szóló kritikájához valóban nem használt fel fotókat, hanem megkérték Forgách András írót, hogy rajzoljon az előadás világát megelevenítő képeket.

    A kritika itt olvasható el, az összes rajz pedig külön itt.

  • Noah Kalina fotós 20 évvel ezelőtt, egy januári napon egy igazán érdekes projektbe vágott bele, úgy döntött, hogy mindennap készít magáról egy képet. Először hat év termését foglalta össze, és a 2006-ban feltöltött videót eddig majdnem 27 milliószor nézték meg. 

    noah kalina
    Fotó: Noah Kalina/Youtube

    Hat évvel később, 2012-ben elkészült a kibővített változat, 2020. január tizenharmadikán pedig közzétette a legújabb videót, amiben már 20 év fotóit pörgeti végig. A kicsivel több mint nyolcperces kisfilm több mint 7000 fotóból áll össze, és Noah Kalina természetesen a jövőben sem áll le az önportrék készítésével.

     (Forrás: Mashable/PetaPixel)

  • A Csillagok háborúja-filmek egyik legnagyobb sztárja bejelentette, hogy törölte Facebook-fiókját, mert felháborodott azon, hogy a közösségi oldal nem hajlandó ellenőrizni a politikai hirdetéseket.

    "Annyira csalódtam, hogy Mark Zuckerberg többre értékeli a profitot az igazságnál, hogy úgy döntöttem, törlöm a Facebook-fiókomat. Tudom, sokan azt mondják majd, hogy tesznek rá, de én jobban fogok aludni ettől" - írta a színész a Twitter-oldalán, amit szerencsére továbbra is nagyon aktívan használ.

    A Facebook pár napja jelentette be, hogy kirívó esetektől eltekintve nem fogja ellenőrizni a politikai hirdetések valóságtartalmát, és a felhasználókra bízza, hogy mit tartanak igaznak, hitelesnek, és mit hisznek el. Ezzel szemben a Twitter azt állítja, hogy az oldalról teljes mértékben kitiltják a politikai hirdetéseket.

    (Forrás: MTI)

  • Van kedvenc kisállata otthon? Szokott utazgatni? Ha bármelyik kérdésre nincs vagy nem a válasza, akkor ne is folytassa az olvasást, kattintson egy másik cikkre. Ha viszont mindkettőre igen a válasz, biztosan érdekelni fogja, hogy befejeződött az az európai felmérés, ami megmondja, hova érdemes utazgatni annak, aki az utazásaira mindig elcipeli a kedvenc házi kedvencét is. 

    Forrás: taxi2airport.com

    A lényeges megállapítások: Olaszországban van a legtöbb hotel, ahol tolerálják a cicákat, kiskutyákat, szelídített rozsomákot, szám szerint 18176. Nagy meglepetésre, bár jól leszakadva a következő helyen Oroszország áll, 10831 állatbarát szállással, majd Lengyelország (8521), Horvátország (7794) és Spanyolország következik (6945).

    De hogy nem a mennyiség számít, azt mutatja, hogy a legmagasabbra értékelt állatbarát szállások Franciaországban, Nagy-Britanniában vannak. Magyarország nincs az állatbarát szállások térképén.

  • Sokan szeretnek zenére edzeni, de azért a legtöbben megelégszenek azzal, ha betesznek valami motiváló playlistet, vagy belenyugszanak a konditeremben üvöltő rádiótechnóba. De nem Conor McGregor, a nagy visszatérésére készülő ír MMA harcos, akinek az edzésén egy külön DJ nyújtja az aláfestőzenét. 

    Az aktuálisan éppen izomagyú Rumcájsznak kinéző McGregor éppen arra edz, hogy január 18-án Las Vegasban megmérkőzzön Donald Cerrone-val, és bebizonyítsa, hogy még mindig komolyan vehető UFC versenyző, és nem csak amiatt kerül majd ezután be a hírekbe, mert egy kocsmában leütött valakit, vagy mert éppen nemi erőszak vádjával zajlik ellene nyomozás Írországban.

    McGregor pedig megadja a módját a felkészülésnek, ugyanis ahelyett, hogy berakná a motiváló válogatását vagy csak bekapcsolná a veretős edm-et a rádióból, egyenesen Írországból röptetett magának egy DJ-t, aki ugyanazokat a számokat beteszi neki élőben, amit kb. minden második rádióállomáson megtalál. De az biztos nem ugyanaz, meg tuti nem annyira drága. 

    Erről pedig eszembe jutott a magyar sport egyik igazán csodálatos pillanata, ami azért, lássuk be őszintén, köröket ver McGregor bohóckodására:

    az, amikor Bárány Attila Rubint Réka fitnesz-óráin DJ-zett, de úgy, mintha nem lenne holnap.

    Rubinték ráadásul ezt viszonylag rendszeresen megcsinálták, Bárány pedig sokkal lelkesebben pakolta az alakformáló zenéket, mint Dj Conor Bisset, pedig neki senki nem fizetett repülőjegyet. (via totaldamage.hu)