Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hogy a civilizáció törékeny dolog és nem is olyan nehéz feje tetejére állítani: elég egy háromnapos hétvége, ami előtt úgy vásárolnak be az emberek, mintha ostromállapot miatt bunkerben eltöltendő hetekre készülnének. Szóval, eddig sem  talán eddig is sejthettük, de a koronavírus ebben is tudott új szintet mutatni. Ráadásul nem Vuhanban, a karanténba zárt 58 milliós tartományban, hanem ezer kilométerrel délebbre, Hongkongban, igaz, az autonóm város sem mentes a járványtól, így a bevásárlási pániktól sem. Ezzel magyarázható, hogy 

  már vécépapírt is megéri rabolni.

  Pontosan ez történt egy áruházi alkalmazottal, akit egy banda támadott meg és késsel kényszerített arra, hogy átadja a raktárba épp becipelt vécépapírkészlet egy részét: több száz tekercset, úgy 40 ezer forintnak megfelelő értékben – írta a BBC.

  Ez jelzi a leghitelesebben, hogy az ellátási zavart nem sikerült Hongkongban sem elkerülni. Valamivel érthetőbb, hogy a hétmilliós városban a védőmaszkokat is pánikszerűen vásárolták fel. Hongkongban 75 fertőzöttet tartanak számon, az egészségügy dolgozók korábban sztrájkot hirdettek, tiltakozva az ellen, hogy nem zártál le szinte teljesen a Kínával közös határt, – bár a város nagy autonómia mellett Kína része – hogy csak rendkívül indokolt esetben jöhessenek át a népi Kínából, illetve csak a hongkongiakat engedjék onnan haza. 

 • A kambala egy tradicionális indiai sport, rövidtávfutás néhány extrával, úgymint:

  • a terep borzasztó, nem futásra termett, sáros, vízzel borított
  • a futó két bivalyt vezetve sprintel, ügyes futótechnikával nem kevés lendületet kölcsönözve az állatoktól

  Valahogy így:

  Karnataka-man-athlete-usain-bolt

  Na, ebben a fura sportban született új rekord a minap, egy 28 éves sprinter/zsoké, Srinivasa Gowda jóvoltából, aki 13,62 másodperc alatt ért végig a 142,5 méter hosszú pályán. 

  Ez 100 méterre vetítve 9,55 másodperc, ami 3 századdal jobb, mint Usain Bolt legendás világrekordja. Nyilván elég hülye összehasonlítás, de akkor is figyelemre méltó teljesítmény.

  Gowda egyébként roppant szerényen azt nyilatkozta, a bivalyoké az érdem, és nem tervezi, hogy áttérjen a hagyományos atlétikára.

 • Más magyarázatot legalábbis nehezen lehet találni erre a 8. kerületben látott építészeti megoldásra, a fémkerítéssel elzárt, falba vezető lépcsőre. De vannak ennél jobb tippek, küldjék bátran.

  fal lépcső
 • A Kasmír-régió egy kulturálisan és etnikailag igen színes terület India és Pakisztán határán. Ahogyan ez lenni szokott, mindkét atomhatalom igényt  is tart rá, a dolog annyira véresen komoly, hogy 2001-ben a két ország között komolyan felmerült egy esetleges nukleáris háború lehetősége. A térképek különösen érzékenyek az ilyen konfliktusokra, hiszen szegény geográfusoknak valahová be kell húzni egy vonalat, amikor el akarják helyezni az országokat a Föld vetületén. (Elég csak a Krím félszigetre gondolni, amely rendszeres feszültségforrás, ugyanis az oroszok a magukénak tekintik, és de facto az is, azonban a nyugati országok nem ismerik el a terület annektálását.) Sokféle megoldással szoktak élni a térképészek az ilyen vitás területek esetén: külön színnel jelzik a régiót, a normál országhatárokétól eltérő típusú vonallal kerítik el.

  Azonban az internetes korban olyan megoldások is szóba jönnek, amelyek röhögve köpik le az Index szlogenjét, miszerint nincs másik valóság.

  A Google minden különösebb nehézség nélkül kreál párhuzamos univerzumokat, ugyanis ha indiai címről nézi az ember a Kasmír-régiót, akkor azt látja, hogy a terület az ország része. Azonban a világ többi részén vitatott területként szerepel:

  A Google állásfoglalása szerint ők próbálják a "lehető leghitelesebb térképeket készíteni", és arra is odafigyelnek, hogy azok alkalmazkodjanak a helyi törvényhozáshoz amikor a határokat és a helységneveket feltüntetik.

  Tehát ha Indiában Kasmír India része, akkor így fog szerepelni a térkép helyi iterációiban is.

   A cég működését belülről ismerő emberek szerint a Google mindig egyeztet a helyi kormányzattal, mielőtt behúzna valahova egy vonalat, a Google Maps csapatán belül egy külön egység foglalkozik a vitatott területekkel. Egyébként a korábban említett Krím-félsziget esetén is a dupla valóság eszközével élnek, és az orosz netezők országhatárt, a többi felhasználó pedig vitatott területet jelző szaggatott vonalat lát.

  Tehát ha holnap bejelentené a kormány, hogy Magyarország igényt tart az első világháborút követően elcsatolt területekre, akkor könnyen lehet, hogy másnap a Google Mapsen a magyar felhasználók már egy történelmi magyarországos változatot kapnának.

  (Washington Post)

  giphy.gif