Szökőnap
5 °C
10 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nemrégiben rajzpályázatot hirdettünk a teremtésről, amire annyira jó művek érkeztek, hogy egyszerűen nem tudunk most már leállni: ez alkalommal lírai ihletésű, mély és kevésbé mély, szabadverses vagy kötött rímes formában várunk verseket a kedves olvasóktól, ráadásul a magyarság zsírban forgó ételéről, a csülökről.

  És hogy miért? A hamarosan megjelenő Mi vidékünk gasztrokörképhez kerestünk éppen régi újságcikkeket a csülök nevű, Komárom-Esztergomban is híres ételről, amikor is egy 1893-as Budapesti Hírlapban ezt találtuk:

  Aztán nyisd ki könyvét a sok tudománynak

  S nézd meg a tudósid mit halomra hánynak:

  Hólyaghuzó izgonc (kőrisbogár sorba),

  Ha tőle ugyan nem esnél orrporcsorvba.

  Hát még a tanoda, uszoda, öntőde,

  Iroda, pörkölde pékmühely-sütöde,

  Szegény fejed a sok öde oda hányja

  Nemzeti geniusz művelt nyavalyája.

  Kell-e hordanom még több csodát halomra?

  Ezt vegye be nékem Gyulai Pál gyomra,

  Kapjon Pegazusra s aztán ki csülökre,

  Vesse le a költőt, változzék költnökre.

  (...)

  De letészem a tollam, untig elég ennyi.

  Csak még egyet kérdek, tessék megfelelnyi:

  Ha rossz a professzor, mint mondja az ének,

  Miért mondja reczeptnek s nem költnöki vénynek?

  Az egyébként 20 versszakból álló vers az ő. nevű, méltán ismert költő munkássága, a műben Árpádtól a magyar nyelv és az irodalom kritikáján át minden megtalálható. Természetesen egyelőre nem állítjuk, hogy például a fentebb idézet négy versszakból bármit is értenénk, de örömmel fogadunk

  1. Bármilyen szövegmagyarázatot.
  2. Bármilyen olyan szöveget, ami hasonlóan szépen machinál a rímekkel és a sorokkal (pl. ennyi - megfelelnyi rímpár) és az értelmet feláldozza a nagybetűs Mű oltárán.
  3. Bármit, ami a csülökről szól és megkockáztatjuk, hogy még ennél a versnél is jobb.

  Tehát fotelirodalmárok, önjelölt költők, professzionális szövegfaragók, kalandra fel! A molnarr@mail.index.hu címre várunk mindent. Jelige: CSÜLKÖS.

 • Február 14-én, vagyis  Valentin napon jött a világra a veszprémi állatkert két szélesszájú orrszarvújának borja, aminek egyelőre nincs neve, és amit csak közel egy hónap múlva láthat majd a nagyközönség személyesen. Addig is itt vannak ezek a fotók a kicsiről, ami egyelőre nem nagyon hagyja el anyja oldalát, viszont a modellkedéshez már nagyon ért. 

  A borjú apja, Rafiki az Európai Fajmegőrzési Program keretében került át Hollandiából hazánkba, és a közlemény szerint "hosszad udvarlással" nyerte el az állatkert orrszarvú tehenének, Rebekának "szívét.  A nőstények 16 hónap vemhesség után hozzák világra az átlagosan 65 kilogrammos borjaikat, amiket 1-2 év után választja el anyjuk, majd 2–3 év múlva válnak önállóvá. 

  A szélesszájú orrszarvúak természetvédelmi státusza mérsékelten fenyegetett, ami azt jelenti, hogy a faj "jelenleg még kihalással nem fenyegetett, de annak határán van".

 • Arról, hogy Popeye, valószínűleg mindannyiunk a vaskos alkar, a széles, vigyorgó pofa és a spenót ugrik be, ahogyan azt Fleischer Studio képregényéből vagy rajzfilmjeiből most már több mint száz éve ismeri a világ (az első képregény 1919-ben jelent meg, a rajzfilmsorozat 1937-ben indult).

  A karikaturisztikus rajzolt fejben a legviccesebb azonban az, hogy a valóságban is létezett egy ember, aki szinte kiköpött mása volt Popeye-nek. Az imguron nemrég megosztott fotó a feltöltője szerint az 1930-as években készült, vagyis akkoriban, amikor a képregény már kellően népszerű volt és indult a sorozat – nem lenne csoda, ha a képen szereplő nagypapa direkt rá is játszott volna erre a hasonlóságra (amire a képre biggyesztett Pop Eye felirat is utal).

  popeye
 • Pár héttel ezelőtt írtunk arról, hogy február végén rubikkubista Mona Lisát árvereznek majd el Párizsban. Az aukció előtt úgy becsülték, hogy a 330 Rubik-kockából készült mű majd 150 ezer euróért, vagyis nagyjából 50 millió forintért talál majd gazdára. Ehhez képest a legmagasabb licit 480 200 euró, vagyis megközelítőleg 162 millió forint volt - írja a Reuters

  A viszonylag alacsony anyagköltséggel létrehozható alkotást Invader készítette. A francia utcai művész a nevét az egyik legismertebb hetvenes évekbeli videojáték, a Space Invaders ihlette. Pixeles alkotásival számos nagyvárosban lehetett már találkozni, és 2004-ben döntött úgy, hogy ezentúl Rubik-kockákból próbál majd valami maradandót alkotni, így lett ő a rubikkubizmus atyja.