Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Áldás – így tudnám összefoglalni egy szóban, amit a 33 éves, indiai Bussa Krishna csinált az amerikai elnök szobrával. Donald Trump februárra tervezett indiai látogatása okán a férfi istenségeknél alkalmazott módon áldotta meg és ünnepelte az amerikai elnök ember nagyságú szobrát Jangaonban. Az AFP által közzétett videón az látható, ahogyan a férfi virágszirmokkal szórja meg Trump amúgy is virágokkal díszített szobrát, majd hindu imákat ajánl neki. 

  Én istenem, Donald Trump, szeretettel köszöntelek Indiában. Annyira boldog vagyok 

  – mondja  a videóban a férfi, aki jó eséllyel Trump legnagyobb indiai rajongója.

  Nagyban zajlik az amerikai elnökválasztási kampány, november harmadikán tartják majd. A Fehéz Ház blogon követhetőek az események.

 • Várhatóan napokon belül hazatérnek Afrikából a fekete gólyák, és elfoglalják a Gemenci erdőben bekamerázott fészküket is. A fészekben ideiglenesen mókusok hancúroztak, de az újraindított webkamerás közvetítésen a poszt írásakor már nem láttuk őket.

  screenshot
  Fotó: gemenczrt.hu

  A gemenci erdőgazdaság, a Duna-Dráva Nemzeti Park és az MME együttműködésével üzemeltetett webkamerás közvetítés újraindításáról szóló közleményben azt írják, hogy bár az előző években többször is szomorú események történtek a fészekben, például amikor fiókák pusztultak el vagy rétisas támadta meg őket, a kommentelők követelésének, miszerint azonnal avatkozzanak be, továbbra sem fognak eleget tenni. Mint írják, ez egy a be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés. Ugyanis, ha emberek jelennének meg a fészeknél, a gólyaszülők elhagynák azt, magukra hagyva a fiókákat is.

  A szomorú eseteket leszámítva a fészket 2012-2018. között használó Tóbiás és Sára 17 életerős fiókát nevelt fel. A természetvédők remélik, hogy az idén érkező gólyapár is sok fiókát nevel majd.

 • A 444 szúrta ki ezt az NSO-n megjelent videót egy török másodosztályú focimeccsről, aminek a szabadrúgását trollkodta szét ez a lelkes, labdázni vágyó kutya.

  Éppen szabadrúgás következett volna a meccsen, amikor megjelent a semmiből ez a végtelenül lelkes kóbor eb hatalmas farokcsóválással, és a focisták meglepetésére magabiztosan magához vette a labdát.

  Az izgatottságából ítélve vagy azt gondolta, hogy

  • most beindul végre a régóta dédelgetett álma, és profi focistakutya lesz belőle,
  • vagy azt, hogy itt most élete legnagyobb labdázgatása veszi kezdetét a haverokkal, adogatás, kapogatás, boldog rohangálás a labda után.

  Sajnos a focisták nem akarták bevenni a csapatba, és labdázni sem igazán voltak hajlandóak vele, ezért többféle módszert is bevetettek, hogy folytatni tudják a meccset:

  1. Kidobták a labdát az oldalvonalra, ami félig működött, mert a kutya ugyan utánaszaladt, így ideiglenesen eltűnt a pályáról, viszont azonnal boldogan vitte is vissza a labdát a haverokhoz, hátha újra eldobják neki. (Erre azt hihetnénk, alap kutyaképesség, hogy visszahozzák az eldobott labdát, na hát kiderült, hogy nem, mi például hiába dobjuk el a labdát Zserbónak, az 1,5 éves beagle-nek, utánarohan, de nem rakja össze, hogy ha visszahozná, még egyszer eldobnánk neki, és jó móka lenne.)
  2. Az egyik focista ezután ölbe kapta a focista-aspiráns kutyát, aki szerintem ezt még külön élvezte is, és megpróbálták a kerítésen kívülre zárni. Természetesen másodpercek alatt megtalálta az utat visszafelé.
  3. Végül rövid hajkurászás után újra ölben vitték le a pályáról a világ leglelkesebb focizó kutyáját.

  Szerintünk ő nyerte a meccset.

  Untitled-1.png
 • Magyarul is megjelent Dean Koontz A Sötétség szeme* című 1981-es regénye, amelyben szerepel egy új, rejtélyes kórokozó, a mai szemmel olvasva vérfagyasztó

  Wuhan-400 nevű halálos vírus.

   A regény története szerint a Wuhan-400 vírust biológiai fegyverként fejlesztették ki azzal a céllal, hogy 100%-os halálozási rátájával kipusztítsa az emberiséget.

  Untitled-1.png

  Ez így elég meredeken hangzik, ugye? Szerencsére a valóság nem ennyire drámai,  vegyünk is rögtön két fontos különbséget a regénybeli kitalált és a valódi vírus között.

  1. A Wuhan-400 regénybeli vírusnak 100%-os a halálozási rátája, míg a valóságban a vuhani koronavírusnak a jelenlegi tudás szerint 2% körül van.
  2. A Wuhan-400 lappangási ideje extrém kevés, mindössze 4 óra, a koronavírusnak 2-14 nap is kellhet, mire tüneteket produkál.

  Jó-jó, vannak különbségek, de most akkor a szerző tényleg megjósolta előre a vuhani koronavírus-járványt?

  Igen is, meg nem is.

  A regény korai kiadásaiban még Gorkij-400 volt a neve, és orosz tudósok fejlesztették ki, nem pedig egy Vuhan-környéki laborból származik, és csak később, 1990 körüli kiadásokban változtatták meg a nevét Wuhan-400-ra.

  Ez ugyan érdekes így, de nincs benne semmi igazán ördögien különleges, viszont bizonyítja

  a végtelen sok majom és az írógép tételét,

  miszerint ha egy majom korlátlan ideig gépelget egy írógépen, előbb-utóbb majdnem biztos, hogy egy bármilyen adott szöveget legépel egyszer.

  (Mashable)

  *Azt sajnos nem tudtuk ellenőrizni, hogy a magyar kiadásokban hogyan hívják a vírust, aki esetleg olvasta a könyvet és emlékszik, megírhatná nekünk az ugyelet@mail.index.hu címre!

  Frissítés: A magyar kiadásban Wuhan-400 néven szerepel a vírus, köszönjük az infót az olvasóknak.