Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az idei év egyik legnagyobb szórakoztatóipari bejelentése, hogy a Jóbarátok stábja újra összeáll egy rész erejéig.

  Kapcsolódó

  Tényleg újra összeáll a Jóbarátok stábja

  16 év után megtörtént a várt bejelentés. Joey hozta is a formáját.

  Ennek a hírnek a hatására nyúlt hozzá a különféle feldolgozásokban utazó Postmodern Jukebox az ikonikus főcímzenéhez, hogy megmutassa, hogyan szólt volna az I'll be there for you 1920-tól kezdve 1990-ig különféle stílusokban.

 • Az európai bölény egykor kifejezetten gyakori látvány volt a Kárpát-medencében, az 1800-as évekre viszont teljesen kihaltak. Tavaly júniusban viszont az Őrségi Nemzeti Parkban létrehoztak egy területet, ahova európai bölényeket telepítettek. Itt zavartalanuk élhetnek, miközben a park munkatársai tanulmányozhatják az állatok életét és viselkedését. Így sikerült megfigyelni azt, hogy a bölények megjelenése milyen láncreakciókat indít el a területen. 

  Az alábbi videó részletesen bemutat mindent, érdemes megnézni:

  Ha valaki nem tudná megnézni, annak összefoglaljuk a lényeget:

  A nemzeti park területén az almafák alját benőtte a kökény. Ez a szúrós növény elérhetetlenné tette a gyümölcsöket az itt élő és ezeket szívesen fogyasztó állatok számára. A kökényeket viszont a frissen érkezett bölények szépen eltakarították az útból, ezzel szabaddá téve az almákat más állatok számára is. A park munkatársai éjjeli kameracsapdákkal rögzítették, hogy milyen élet indult el az almafa alatt. Megjelent a gímszarvas és a vaddisznó, majd feltűnt a vörös róka is. Később egy erdei fülesbagoly is odaszállt a fához. Ez a bagoly nem a gyümölcsért érkezett, hanem a pockok miatt, akiket szintén idevonzott az alma. 

  A Nemzeti Park honlapján azt olvashatjuk, hogy ez egy remek példa az élővilág táplálkozási, un. trofikus hálózataiban „kaszkád” néven ismert hatásra.

  Rávilágít arra, hogy az élőlények között nem kizárólag a közismert ragadozó-zsákmány kapcsolatok léteznek. Túl ezeken, egy-egy állat táplálkozási viselkedése messze ható következményekkel lehet más, vele közvetlen kapcsolatban nem is lévő élőlények állományainak alakulására. A környezet számunkra, emberek számára megőrzendő élhetősége azon is múlik, megértjük-e ezeket a nemzeti parkokban, védett területeken még tanulmányozható összefüggéseket és sikerül-e segítségükkel környezetünk tönkretett részeit helyreállítanunk. 

  (via 24)

 • Kedves ismerőseim, Nóráék évek óta Szicíliában élnek, igaz, a sziget fővárosával, Palermóval szinte épp átellenes oldalon. Ez azért érdekes, mert ugyebár kedden – a délolasz területek közül először – Palermóban is felbukkant a koronavírus. Annak ellenére, hogy ők jócskán több mint kétszáz kilométerre laknak onnan, a helyi karnevál is elnéptelenedett, hiánycikk lett a maszk és a kézfertőtlenítő – utóbbit négyes kiszerelésben 200 euróért tudna rendelni –, viszont az egyik kínai üzletben, ahol egyébként nem volt senki, talált egy csodálatos ereklyét, ezt ni:

  koronavirus jelmez
  Fotó: Olvasónk, Nóri

  Igen, ez egy vegyvédelmi öltözéket idéző jelmez. Nyersfordításban, ahogy most a kínai üzletben árusítják: egy „antivírus jelmez”. Nóri azt írta, „gondoltam, veszek, legalább lesz maszkom és jól megijesztek mindenkit”, de végül túl drága volt ahhoz, hogy csak úgy vegyen egyet viccből, szóval nem tudtuk meg, hogy kicsomagolva milyen is ez a szett.

  Egyébként van egy, a koronavírusra adott kedves, pozitív reakció is: tanárok, írók és tankönyvszerzők létrehoztak egy weblapot és hozzá egy Facebook-oldalt a karanténba került gyerekeknek és szüleiknek, hogy a karantéban lévő gyerekeknek ne kelljen a tanulást megszakítaniuk, és otthonról is tanulhassanak. A Lezioni sul sofá (Tanulás a kanapén) oldalnak egyelőre még csak bő 800 követője van, de a honlap folyamatosan olyan terhelés alatt van, hogy ennek a posztnak a megírásakor is Resource Limit Is Reached üzenetet ad.

 • Elege van a koronavírusból? Már megint be kell menni dolgozni? Újabb esős nap, és teljesen átázott? Szóval tele van a hócipője?

  Barbara névre keresztelt macska segít ezt kifejezni, mivel pont úgy néz ki, mint akinek a töke is tele van mindennel:

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Here is a series I like to call “Is My Life for Real?”

  Barbara (@grumpybarbara) által megosztott bejegyzés,

  A macskákat alapvetően kedveljük, vagy legalábbis sokan kattannak a cirmosokra. Legyen az egy rendőrségi razzia, vagy egy gülüszem, ami miatt felkelti az érdeklődésünket.

  Barbara gazdája, Sarah Borok elmondása szerint mindenhova követi őt a cica, még a fürdőszobába is. A morcossága ellenére szereti a macskajátékokat, de hamar ráun egy-egyre. 

  Kinézete nem gátolja meg abban, hogy egy szerethető szőrgombóc legyen, akit gyömöszkölni lehet. Noha kapcsolatuk nem indult ilyen fényesen, először agresszív volt és megtámadta újdonsült örökbefogadóját. Végül azonban egy cuki cicamica lett belőle.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Hieeeeee!

  Barbara (@grumpybarbara) által megosztott bejegyzés,

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  V for Barbara.

  Barbara (@grumpybarbara) által megosztott bejegyzés,

   via BoredPanda