Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Magyarul is megjelent Dean Koontz A Sötétség szeme* című 1981-es regénye, amelyben szerepel egy új, rejtélyes kórokozó, a mai szemmel olvasva vérfagyasztó

  Vuhan-400 nevű halálos vírus.

   A regény története szerint a Vuhan-400 vírust biológiai fegyverként fejlesztették ki azzal a céllal, hogy 100%-os halálozási rátájával kipusztítsa az emberiséget.

  Untitled-1.png

  Ez így elég meredeken hangzik, ugye? Szerencsére a valóság nem ennyire drámai,  vegyünk is rögtön két fontos különbséget a regénybeli kitalált és a valódi vírus között.

  1. A Vuhan-400 regénybeli vírusnak 100%-os a halálozási rátája, míg a valóságban a vuhani koronavírusnak a jelenlegi tudás szerint  0,2%.
  2. A Vuhan-400 lappangási ideje extrém kevés, mindössze 4 óra, a koronavírusnak 2-14 nap is kellhet, mire tüneteket produkál.

  Jó-jó, vannak különbségek, de most akkor a szerző tényleg megjósolta előre a vuhani koronavírus-járványt?

  Igen is, meg nem is.

  A regény korai kiadásaiban még Gorkij-400 volt a neve, és orosz tudósok fejlesztették ki, nem pedig egy Vuhan-környéki laborból származik, és csak később, 1990 körüli kiadásokban változtatták meg a nevét Vuhan-400-ra.

  Ez ugyan érdekes így, de nincs benne semmi igazán ördögien különleges, viszont bizonyítja

  a végtelen sok majom és az írógép tételét,

  miszerint ha egy majom korlátlan ideig gépelget egy írógépen, előbb-utóbb majdnem biztos, hogy egy bármilyen adott szöveget legépel egyszer.

  (Mashable)

  *Azt sajnos nem tudtuk ellenőrizni, hogy a magyar kiadásokban hogyan hívják a vírust, aki esetleg olvasta a könyvet és emlékszik, megírhatná nekünk az ugyelet@mail.index.hu címre!

 • Azt hinné az ember, hogy ilyesmi csak egy Disney-rajzfilmben történhet, de nem tényleg egy létező kapcsolatról van szó egy Herman nevű galamb és egy Lundy nevű kölyökcsivava között. Előbbi bő egy évvel ezelőtt szenvedett balesetet, ami miatt nem tud repülni, utóbbi meg a két hátsó lábát nem tudja használni egy születési rendellenesség miatt.

  A fogyatékosságaikon kívül az is közös bennük, hogy mindketten a New York-i Rochesterben található alapítvány, a Mia Foundation szárnyai alatt nevelkednek, ami éppen a hozzájuk hasonló állatok rehabilitálásával foglalkozik:

  • Herman még tavaly került be a szervezethez, miután a megmentői három nap után rájöttek, hogy nem tud repülni,
  • Lundyt pedig nemrég küldték el hozzájuk a lábproblémái miatt.

  Így eshetett meg az, hogy találkoztak egymással, ennek pedig egy csomó olyan aranyos kép lett a vége, mint ez:

  200217140242-03-puppy-pigeon-friendship-rescue-exlarge-169
  Fotó: Sue Rogers / Mia Foundation

  A képek miatt hirtelen az adományok is elkezdtek dőlni az alapítványhoz, két nap alatt 6 ezer dollár gyűlt össze, amiből a rettentően költséges műtéteket is finanszírozni lehet, amikre az állatoknak szüksége van. Ami a szokatlan párost illeti, egyelőre nem tudni, hogy együtt maradnak-e. Herman állapotán nem lehet segíteni, így folyamatos gondoskodásra szorul, Lundy lábai azonban még megerősödhetnek.

  Az ő örökbefogadására már van is jelentkező, de ezen a ponton már nem lehet kizárni, hogy menni fog vele a pajtása is. Már csak azért sem, mert ennél tökéletesebb recept nincsen egy virális Instagram-fiókhoz.

  (via)