Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Barnamedve (Ursus arctos)
  Barnamedve (Ursus arctos)
  Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

  Bármennyire is örvendetes, hogy a nagyragadozók újra megjelentek hazánkban, a velük való együttélés sosem volt egyszerű. A hétvégi miskolci medve észlelés nyomán érdemes felidézni az Aggteleki Nemzeti Park ajánlásait:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét, ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve óránként 40 kilométeres sebességgel is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen – hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

  A park egyúttal felhívja a figyelmet, hogy tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. A fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

  ugyanis a barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

 • Árverésen lehet megvásárolni decemberben a közelmúltban elhunyt Eddie Van Halen két hangszerét, amelyeknek elkészítésében maga is részt vett – jelentette be hétfőn az aukciót szervező Julien’s Aukciósház.

  A 2004 EVH Charvel Art Series elektromos gitár és a Van Halen házi stúdiójában, Matt Bruck gitártechnikus közreműködésével készített elektromos gitár a kaliforniai székhelyű aukciósház becslése szerint egyenként 60–80 ezer dollárt (18–25 millió forintot) érhet.

  A Rock and Roll Hírességek Csarnokába is beiktatott Van Halen rákbetegségben, 65 évesen halt meg október 6-án.

  Az árverésen Kurt Cobain Fender Stratocaster gitárjára is lehet majd licitálni. Ezen a gitáron játszott a zenész a Nirvana 1994-es In Utero turnéján. Az árverési tárgyak között szerepel még Michael Jackson egy fehér, kristályokkal díszített kesztyűje is, amelyet 1984-ben viselt a Jackson testvérek Victory turnéján.

 • Egyszerre hatvan műholdat állított pályára az Elon Musk üzletember nevéhez kötődő SpaceX vasárnap. A vezető űrtechnológiai magánvállalat a szintén saját fejlesztésű Falcon-9 rakétával juttatta a világűrbe műholdait, immáron tizennegyedik alkalommal. Ezzel 835-re nőtt az eddig pályára állított Starlink műholdak száma, igaz, ahogyan arra a szaksajtó is felhívja a figyelmet, ebből nem mindegyik működik. 

   A Starlink műhold projekt vagy műholdsereg, úgynevezett nem Föld felszíni infrastruktúra, a SpaceX világméretű műholdas projektje. Célja, hogy a globális internetszolgáltatást hozzon létre, a tervek szerint összesen mintegy 1440 űreszközzel. 

  Ahogyan azonban arra az Űrvilág is felhívja a figyelmet, az első Starlink széria műholdjai közül egyre többet vonnak ki a forgalomból. A korábbi, v0.9-es típusú műholdak megsemmisítésével augusztusban kapcsolt a vállalat magasabb fokozatba. A SpaceX nyilvánosan nem sokat beszélt arról, hogy mi ennek az oka.

 • LeBron James tíz év után sikerre vezette a Los Angeles Lakerst az NBA nagydöntőjében. Az évek során több névváltozáson is áteső (Ron Artest, Metta World Peace) Metta Sandifor-Artest, a Lakers korábbi játékosa pedig rendhagyó módon ünnepelte meg a Miami Heat elleni 4–2-es győzelmet. A Celtics elleni 2010-es döntő hetedik mérkőzésének hajrájában fontos hárompontost dobó kosaras ugyanis a barátaival egymás után szívta a marihuánás szivarokat.

  Otthon voltam, és füveztem. Egész álló nap buliztam két-három barátommal együtt. Szívtunk – nem is tudom – talán tíz szivart. Jól szórakoztunk. Megérdemeltem. A Lakers nyert. Elképesztő. Olyan, mintha én is győztem volna

  – mondta a USA TODAY Sportsnak a 2004-ben az Év Védőjének megválasztott, meglehetősen problémás kosaras, aki három éve a Lakersből vonult vissza.