új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Most hétvégén tartják az NBA allstar gáláját Chicagóban, ahol LeBron James és Giannis Antetkokounmpo csapatainak küzdelme lesz majd a fő látványosság vasárnap. A gála nagy hangsúlyt fektet majd a zenére is, hiszen fellép Jennifer Hudson, Lil Wayne, DJ Khaled, Chance the Rapper és Quavo is a Migosból, és az is kiderült, hogy Hudson a fellépését a nemrég helikopterbalesetben elhunyt Kobe Bryantnek, kislányának és barátaiknak dedikálja.

    Rajtuk kívül beugrik még két chicagói rapper, Common és Taylor Bennett, utóbbi Chance kistestvére egyébként. A himnusz egy helyi legenda, Chaka Khan énekli majd vasárnap. Ezen kívül énekel majd még Queen Latifah, aki egy Stevie Wonder-számot ad elő egy helyi gyerekkórussal, de a csúcspont kétségtelenül az lesz, amikor Damian Lillard, a Portland rapperként (művésznevén Dame D.O.L.L.A.) is aktív kosarasa áll színpadra Lil Wayne-nel és Jeremih-vel.

    Az idei allstar gálát a Sport TV-n lehet majd követni, ahol szombaton debütál a podcastból tévéműsorrá avanzsált NBA-tematikus műsor, az Alley-oop. (Rolling Stone)

  • A Wichmann kocsma legendás pultosa, mindenki Pistája osztotta meg Facebookon azt a képet, amin látható, hogy estére mécsesek lepték el a kocsma művészbejáróját, a konyhába és a Wichmann család lakásához vezető bejárat előtti részt. 

    A kocsma 32 éven át volt Tamás második műszakjainak helyszíne, amikor a nappal megtartott edzések után elindult bevásárolni, hogy estére fel legyen töltve a pult, és készen álljon a konyha. Innen egy átlagos napon is futószalagon jöttek ki a legendás rántotthúsos szendvicsek, de a csókosok tudták, hogy ha vacsoraidőben sétált arra az ember, leeshetett valami más is, ha éppen egy törzsvendég kérésére lefőzte valamelyik legendás ételét, a Tamás-szeletet, vagy egy sűrű vadast. 

    Kapcsolatom akkor kezdődött a kocsmával, amikor a bulinegyed elburjánzása előtt az egész környéken annyi hely volt, hogy akkor is meg tudnám számolni egy kezemen, ha pocsék asztalos lennék. Én a Fészek Apáthy-termének klímáját tartottam szinten a pult mögött, Pista pedig jött át műszak után, ahogy mindenki oda jött, amikor bezárt, mert akkoriban nem volt a Fészekben olyan, hogy záróra, még névlegesen sem. Jártunk egymáshoz, mert kihez jártunk volna, ha már így összejöttünk? 

    A Wichmann volt a törzshelyem. Természetesen a legszarabb helyet találtam meg minden egyes alkalommal az ácsorgásra (bazsikámbazdmegneideálljlégyszibazdmeg), merthogy kocsmában utálok ülni. Ülök eleget a dob vagy a számítógép mögött, ráadásul a pultozás is hozzászoktatott az ácsorgáshoz éjszaka, úgyhogy inni én biztos, hogy állva fogok. Ráadásul pont ott álltam, ahonnan Tamást lehetett látni a konyhában, és bár néha bebólintott a fáradtságtól, mindig volt ereje kijönni, és köszönni, köszönteni az ismeretlen csodálókat.

    Mert a pultnál ácsorogva, amikor nem a barátokkal gyülekeztünk, megfordult velem a nemzetközi nehézzenei színtér krémje, akik csillogó szemmel ájuldoztak Tamás vendégszeretetéről, és az obskúrus pálinkáról, ami egy ízben lemarta a pult  furnérlapjáról a barna festéket, amikor magyarázás közben felborítottam a hatodikat. 

    Mindenkit megragadott Tamás élettörténete, és miközben egy percet se láttak egyetlen versenyéből, a mai napig emlegetik minden részletét, amit elmeséltem. Mire eljutottunk oda, hogy koccintsunk vele, már tudták, hogy egy olyan életmű az övé, aminek súlya van, ahogy annak is aminek a közepén vagyunk. Egy ismeretlen városban, egy cégér nélküli kocsmában iszunk egy legendával.

    Talán a legkedvesebb történetem a sok közül, amikor a Mastodon dobosa, és turnémenedzserük Tim Moss volt a vendégem a budapesti koncertjük előtti napon. Miután megvacsoráztunk a Rosensteinben, és lehúztunk egy pálinkát távozás előtt, mondták, hogy tekintettel a másnapi koncertre, ők most visszamennének a hotelbe. Erősködtem, hogy van egy hely, amit látniuk kell, és mivel Timmel turnéztam már, és sokszor éjszakáztunk, tudta, hogy bár elájulnának, minimum megsértenének, de ami rosszabb, kihagynának valamit, amit nem szeretnének. Taxiba ültünk, hogy egy záróitalra benézünk. A helyet szokásos hétköznapi állapotban találtunk, ahogy benéztünk. Aztán beléptünk a jelzés nélküli ajtón, és Pistát haladó szintre kapcsolva találtam, mert az ritka volt, hogy köszönéskor töltsön rögtön. Töltött. Tamás közben a hátsó asztalnál gitározta azt a dalt, ami az utolsó dal volt, amit nagymamám énekelt nekem, hogy mások vittek rossz utakra engem. 

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

    * *

    Balazs Pandi (@balazs_pandi) által megosztott bejegyzés,

    Az egy italból lett sok, vagy három lemezre elegendő dalt hallottunk Tamástól, közben készült pár szendvics, koccintottunk, és nem először és utoljára a tökrészeg zenekar egy üveg pálinkával meg egy akkora élménnyel távozott, ami még a másnapi interjúkat is belengte, és mindig feljöttek a későbbi találkozásokkor. 

    Nehezen elengedtük a helyet, most pedig Tamást. Vége az utolsó mérkőzésnek, és a műszakoknak. Tamás pihenhet, mi pedig megyünk tovább egy kicsit árvábban, mint eddig.   

  • xdasdca

    Az internet és a közösségi felületek sok mindenre jók, például arra, hogy emberek teljesen felesleges baromságokkal kínozzák magukat pár lájk, megtekintés vagy követés érdekében. Ilyen Eric the Electric is, aki azt a totálisan értelmetlen baromságot találta ki, hogy

    100 óra alatt megeszik 100 ezer kalóriát.

    Ehhez az alábbi szabályokat állította fel magának a srác:

    1. 100 órán belül végeznie kell
    2. Nem tilos folyékony kalóriát bevinni, de minimumra kell törekedni

    Ennyi.

    A Unilad össze is rakott a youtuber videóiból egy közel 7 perces összefoglalót, amiből látszik, hogy kizárólag édességekkel, csipszekkel, csokival, mogyoróvajjal és cukorkákkal próbálta megdönteni a rekordot.

    Az első kajálás során sikerül több mint 16 ezer kalóriát bevinni édességekből, a második étkezésre pedig rengeteg olcsó pizzával és csirkével próbálta tartani a tempót, a végén pedig Pringlesszel zát. Sikerült is elérni a közel 19 ezer kalóriát a második étkezésnél.

    Ezzel egy napra ki is ütötte magát, de másnap mindent beleadott, és péksüteményektől kezdve a csokikon át a cukros müzliig mindent magába tolt (nutellával), de itt már "csak" közel 15 ezer kalória fért bele. A következőnél már a 14 ezer sem jött összem de a férfi láthatóan borzasztó állapotba került már a harmadik napra. Elmondása szerint a kihívás 51. órájában már lázzal és szomjúsággal küzdött, és mocskosnak érezte magát amellett, hogy a gyomrával sem volt minden rendben.

    A végefelé annyira kikészült, hogy saját bevallása szerint majdnem elment a sürgősségire, mert soha nem fáj még annyira a feje, mint akkor, és rendkívül gyorsan vert a szíve. És még csak a 60. óránál tartott a 100-ból.

    Ezért a végén fog egy rakás cukros, nehéz édességet, és egy megaédességet csinál belőlük, mert saját bevallása szerint másként már nem tudta volna megenni. Ez lett végül a hetedik, egyben utolsó étkezése, amivel átlépte a 100 ezrest határt. Innen szurkolunk az úriember szívéért.

  • Az elmúlt húsz év legsúlyosabb esőzései zajlanak Ausztráliában, Queensland államban, így a szigetországban a bozóttüzek után most az áradások és az áramkimaradások okoznak komoly problémát. Számos helyen villámáradások alakultak ki, valószínűleg ott is, ahol ez a férfi a parkolóhelyére visszatérve az autóját keresi:

  • Egy ideje olyan pletykák keringenek Amerikában, hogy annak idején majdnem Ryan Gosling is tagja lett minden idők egyik legsikeresebb fiúcsapatának, a nemrég Budapesten is fellépő Backstreet Boysnak. A pletykákat most maga a fiúcsapat cáfolta a Hollywood Reporter szerint.

    AJ McLean tag szerint az egész egy kontextusából kiragadott infó miatt indulhatott el. Annak idején, amikor Gosling rendszeres szereplője volt a Mickey Mouse Club c. műsornak, akkor a Backstreet Boys és a színész ugyanabban az apartmanban laktak, többek között Britney Spearsszel és Christina Aguilerával is. A fiúcsapat tagjai gyakran együtt kosaraztak Goslinggal, akinek nagyon bizonygatták, hogy be fognak futni.

    Ez nem fog megtörténni, tesó.

    - reagálta erre annak idején Gosling, mivel szerinte a New Kids on the Blockkal kifutotta magát a fiúcsapat koncepció. McLean azt is cáfolta, hogy Gosling valaha meghallgatáson lett volna, hogy bekerüljön a Backstreet Boysba.

  • MassEffect-1-1024x536

    Az Archetype Entertainmenthez igazolt Drew Karpyshyn, aki vezető íróként dolgozott az első és második Mass Effecten. A Magic: The Gathering nevű játékért felelős Wizards of the Coast nemrég hozta létre az Archetype-t, amelynek a vezetője James Ohlen lett, az elnökhelyettese pedig Chad Robertson. Ohlen és Robertson egykori Bioware-veteránok, akik olyan játékokon dolgoztak, mint a Baldur's Gate, a Dragon Age, a Neverwinter Nights vagy a Star Wars: Knights of the Old Republic.

    A három egykori Bioware-alkalmazott az új stúdiónál hozzá is kezdett a munkálatokhoz, a hírek szerint egy erős történettel rendelkező sci-fi szerepjátékon dolgoznak, ami ugyebár egészen addig a Bioware erőssége volt, ameddig az EA meg nem vette a céget. Mást nem lehet tudni azon kívül, hogy többféle platformra készül a játék, és egy teljesen új sci-fi univerzumban játszódik majd.

    Karpyshyn a blogján számolt be a hírről, és azt írja, hogy hosszú idő után újra azt a hangulatot érzi, mint amikor annak idején elindították a Bioware-t, amelynek egy rakás mára klasszikussá váló szerepjáték lett az eredménye.

  • Arról kaptak bejelentést állatmentők a Virginia állambeli Washington megyében, hogy egy helyi lakos kutyája egy elárvult medvebébivel tért haza. Az UPI.com a Virginia Department of Game and Inland Fisheries biológusára, Bill Bassingerre hivatkozva azt írja, hogy a sértetlen, elárvult medvekölyköt azóta már elvitték a Washington megyei házból a waynesborói The Wildlife Center of Virginiába, ahol már találtak is neki egy pótmamát, aki február tizedike óta a sajátjaként gondoskodik a kis bocsról.

  • Öt év után jelentkezik új nagylemezzel, a február 21-én megjelenő Miss Anthropocene-nel Grimes, aki most megjelentetett egy új dalt és hozzá egy klipet Delete Forever címmel.

    Az énekesnő Zane Lowe műsorában elárulta, hogy a dalt az amerikai opiátkrízis ihlette, amelynek köszönhetően több barátját is elvesztette. A Delete Forevert konkrétan azon a napon írta, amikor megjelentek az első hírek, hogy Lil Peep rapper gyógyszertúladagolásban meghalt.

    Az énekesnőről egyébként nemrég derült ki, hogy gyereket vár Elon Musktól.

  • Az Apple Mac Pro az egyik legerősebb asztali számítógép, amit még tovább lehet tuningolni processzorokkal, memóriával és tárhellyel. Például 1,5 terabájt ramig lehet tuningolni, amivel gyakorlatilag bármilyen szoftver simán elfut más programokkal párhuzamosan egy számítógépen.

    Jonathan Morris youtuber azonban megtalálta a megoldást, amivel még egy másfél terás RAM-mal rendelkező Mac Pro sem képes boldogulni. Ez pedig nem más, mint a Chrome, a Google böngészője.

    Morris azt vette észre, hogy a feltuningolt gépén 75 giga RAM-ot használ a Chrome, ami jóval több, mint amennyi memóriával a legtöbb számítógép rendelkezik. Ezután kísérletezni kezdett, hogy hány tabot kell ahhoz megnyitni, hogy a Chrome legyőzze a számítógépét. Végül 6000 megnyitott honlapnál adta fel a harcot. (GizChina)

  • A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban közbenjáró szentmisét tartanak 

    A Magyar Tudományos Akadémiáért, a magyar egyetemekért, a közép- és általános iskolákért, az oktatási és tudományos kutatási intézmények dolgozóiért és családjaikért

    - osztotta meg Facebook-oldalán a kormány MTA-ellenes támadásai közepette ismertté vált Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF). A mise február 23. 10 órakor kezdődik.

     A reagálók egy része nem igazán érti, hogy ez most vicc vagy komoly, hogy nevetni vagy inkább sírni kell rajta, illetve hogy

    az ADF miért reklámoz vallásos rendezvényeket.

    A szervezet viszontválaszában a klasszikus "megdöbbenéssel tapasztaltuk"-típusú hozzáállást választotta, és kifejtik, hogy 

    Az ADF nem világnézeti szervezet. Ellenben felfogásában szabadelvű. A szabadelvű gondolkodásnak pedig sarokköve mások meggyőződésének tiszteletben tartása. Azt is gondoljuk, hogy szabadelvű, vagy liberális felfogást vallók nem gúnyolódnak mások hitén - sem annak hiányán, hiszen ez valójában a tolerancia megtagadása. Elszomorít minket, ha a kommentek között ilyet kell olvasnunk. Az ADF tagjai, támogatói, és az akadémiai kutatók között éppúgy vannak jobb- és baloldaliak, keresztények, más vallást követők és ateisták, mint a teljes magyar társadalomban. Mi pedig, mint ennek a színes kutatóközösségek a szervezete, úgy gondoljuk, hogy egyformán üdvözölnünk kell minden olyan kiállást, megnyilvánulást, amely a tudomány, az oktatás, a kultúra szabadságáért kíván szót emelni.

    Ugyanakkor a kritikus hozzászólók többsége vélhetően éppen az említett "kiállás", "megnyilvánulást" hiányolja az egyházak részéről. Hiszen az embernek tűvé kell tennie a teljes magyar sajtót, hogy egyházi vezető részéről bármilyen megszólalást találjon, amely elítéli vagy legalább konstatálja, hogy a kormány agresszívan  törekszik a magyar tudományosság feletti felügyelet megszerzésére.

    És azt sem állítja senki, hogy ez a téma a tervezett misén is szóba fog kerülni, bármilyen formában.

    Nagyon kerestük, és egyetlen ilyen, sokféleképpen értelmezhető nyilatkoztatot találtunk az MTA-ról, mégpedig Erdő Pétertől, a Válaszonline-on: "Részt vettem a legfőbb vitákon az akadémián, ott leszek a közgyűlésen is. Eleven gondolkodást tapasztalok. A Magyar Tudományos Akadémia jelenleg köztestület, amelynek a lényege, hogy feladatát az állam megbízásából végzi. A tudomány azonban egy; a tudományos kutatásnak pedig szabadnak kell lennie. Nem azért, mert én mondom, vagy mert valaki ezt követeli, hanem a dolog természeténél fogva nem működik másként" - fejtegette.

    Problem solved.

  • kocsilőcs.PNG

    Az internet és a közösségi oldalak óta már egyáltalán nem ritka, hogy egyes helyeken akár 4-5 soros címet adnak egy cikknek, hiszen az átlag olvasó már a cikkekre sem szívesen kattint a Facebookon, elég a cím alapján tájékozódni.

    Na, ember legyen a talpán, aki megmondja nekem a Paraméter véleménycikkének parádés címéből, hogy egyáltalán miről szólhat:

    Miről szól a cikk a cím alapján?

    A megoldást itt kell keresni.

  • A Sky osztotta meg ezt a felvételt pár szörfösről Cornwallban, ahogy a Dennis nevet kapó viharnak köszönhetően könnyedén szörföznek a helyi csatornán. A szörfösök annyira profik, hogy még az sem akadályozta őket, hogy a magas vízállás miatt kis híján lefejelték a csatornát átszelő hídat is.

  • Nehéz ellenállni az olyan kéréseknek, amikor diákok keresik meg az embert azzal, hogy segítsünk egy iskolai feladat megoldásában. A budapesti Lauder Javne Iskola ma ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, a feladat pedig az, hogy a lauderes diákok kreatív feladatok keretében mutassák meg elhivatottságukat az iskolai közösség iránt, írta egy diák. 

    A küldetésünk idén az, hogy juttassuk el minél több médiumba az örömhírt, hogy iskolánk immár harminc éve a nyitottság, a befogadás, az innovatív szemlélet és a zsidó közösség egyik legfontosabb budapesti képviselője.

    Az osztályok egymással versenyeznek. A hír valószínűleg több helyen is megjelenik, de a diák azt írta nekem, hogy egy Indexen megjelenő hír megkapná a maximális 10 pontot. Nos, ezen ne múljon. 

    Boldog harmincadikat, lauderesek!

      

  • A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének szerdai odavágóján a Budapest Honvéd 1-0-ra nyert a Szombathelyi Haladás ellen. A meccs egyetlen gólját az extravagáns horvát balhátvéd, Tonci Kukoc szerezte az 57. percben, aki meg is adta a módját, hogy emlékezetesen ünnepelje meg az első kispesti gólját.

    gol

    Kukoc a gólja után nem a csapattársaihoz rohant ünnepelni, mint ahogy azt az átlagos játékosok szokták tenni, hanem az Illovszky Rudolf-stadion szinte teljesen üres lelátója felé futott, lendületből átugrotta a korlátot, lehuppant egy székre az első sorba, ahol pillanatok alatt szurkolóvá szellemült át: megtapsolt a saját gólját, majd diadalittasan a levegőbe csapott. 

    A rögtönzött performanszért meg is kapta a sárga lapját, mivel a játékvezető engedélye nélkül hagyta el a játékteret, de ez valószínűleg cseppet sem zavarta. A meccs után a csapattársa, Gazdag Dániel elmondta, hogy Kukocnál sosem lehet előre tudni, hogy mire számítson az ember, ő már csak ilyen.

    A Kukoc név bizonyára ismerően cseng a kosárlabda-rajongóknak. Tonci unokatestvére a háromszoros NBA-bajnok Toni Kukoc, aki a Michael Jordan-féle Chicago Bulls oszlopos tagja volt, később pedig a Philadelphia 76ersben, az Atlanta Hawksban és a Milwaukee Bucksban is kosarazott. Habár Tonci Kukoc a labdarúgásban nem ért el ehhez fogható sikereket, önbizalomhiányban sosem szenvedett.

    Mikor Kukoc két évvel ezelőtt a Honvédhoz igazolt, a Borsnak azt nyilatkozta, hogy övé az ország legjobb bal lába. Ez talán költői túlzás, de egy kis igazság mégis van benne. Ahogy ő a bal szélről, bal külsővel a kapu elé tudja nyesni a labdát, az valóban egyedülálló (és nagyon mókás látvány), de nem csak Magyarországon.

  • wt
    Fotó: Képes Sport / Arcanum adatbázis

    1965. szeptember 6. Az Esti Hírlap vezető híre szerint Indiában általános mozgósítás van, miutábn csapataik Nyugat-Pakisztán területére léptek. A lipcsei nemzetközi vásár slágere a frottírköpeny, frottírruha, állítólag már az utcán is látni frottírruhás nőket. Csehszlovák párt- és kormányküldöttség utazott Moszkvába. Budapestre 18 fokot jósoltak.

    Néhány oldallal odébb, a sportrovatban ezen a napon írták le egy tudósításban először az akkor 17 éves Wichmann Tamás nevét. A ráckevei Duna-ágban rendezték meg az országos kajak-kenu bajnokságot.

    A délutáni hosszútávú döntők során hatalmas meglepetés született: az ifjúsági Wichmann Tamás, az MHS versenyzője óriási fölénnyelutasította maga mögé az egész mezőnyt, köztük Hajba Antalt is.

    Hajba tíz évvel volt idősebb Wichmann-nál, többszörös magyar bajnok volt és párosban volt már egy olimpiai negyedik helye, a következő évben világbajnok lett 10 ezer méteren. Ugyanitt Wichmann ezer méteren lett ezüstérmes.

  • A Scooter egyik legismertebb száma a How Much Is The Fish?, ami a címben feltett értelmetlen, és soha meg nem válaszolt kérdés* mellett a refrénjében hallható indulószerű, lüktető ütemeiről is ismert, amit ráadásul egy rakás másik számban is hallhatunk.

    Itt van például egy Scooterhez hasonló, viszonylag friss, pumpálós változatban, ez pedig egy spanyol punkzenekar verziója, amiben az az érdekes, hogy szinte egy időben jelent meg a Scooter számával. 

    A Scooter agyától, H.P. Baxxtertől finoman szólva sem szokatlan, ha különféle számokból vett hangmintákra építi egy-egy slágerét, így most sem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk, hogy a híres dallam nem Baxxter szüleménye, hanem ő is csak hallotta valahol.

    Na, de hol?

    A legvalószínűbb, hogy egy hetvenes évekbeli holland slágert hallgatott H.P. Baxxter, amikor megszállta az ihlet. A Bots Zeven Dagen Lang című számáról simán elképzelhető, hogy a Németországban cseperedő kis H.P. hallotta a folkzene felfutása korszakában.

    De az igazi csavar még csak most jön a sztoriban. A Bots ugyanis szintén csak feldolgozta a számot. Ők Alan Strivell híres breton népdalénekes 1970-as Son Ar Christr című számából építkeztek.

    És még mindig nincs vége!

    Ugyanis a híres breton énekes, Alan Stivell sem a saját számát adta elő, amikor befutott ezzel a dallal. A Son ar Christr, ami egyébként azt jelenti bretonul, hogy A cider dala valójában egy 1929-es szerzemény, ami viszont semmilyen formában nem maradt fenn.

    Két breton tini, Jean Bernard és Jean-Marie Prima a mezőkön dolgozott nyáron, és hogy kevésbé legyen unalmas és monoton a munka, mindenféle humoros, tradicionális breton dalokat találtak ki. A Son ar Christr a cséplés utolsó napján pattant ki a fejükből, ezután pedig heteket töltöttek a főleg mindennapi apróságokról, de leginkább csajozásról és piálásról szóló dal cizellálásával. Ennek ellenére a dal a feledés homályába veszett.

    A számot aztán az 1940-es évektől kezdve több különböző breton énekes is előadta, hol eltérő szöveggel, hol eltérő dallammal, de a nagyközönség számára könnyen hozzáférhető módon csak a Stivell-féle verzió maradt fenn.

    *Valójában 2016-ban megválaszolták, hogy mennyibe kerül a hal, pedig Baxxtert korábban ezzel a kérdéssel lehetett interjúkban kiborítani. Az "énekes" saját elmondása szerint a stúdiójukba vettek egy halat, ez az állat ihlette a refrént, és 3.80-ba került, de az nem derült ki, hogy milyen pénznemben.

    Táncoljunk, keféljünk vagy mindkettő!
  • A Translated Memes egy néhány napos Youtube-csatorna, ami annyit csinál egyelőre, hogy a Star Wars-univerzum különféle szereplőinek a nevét felolvastatja mindenféle nyelveken Google Translate-tel, és itt abba is hagynám a mondatot, mert nem akarom lelőni a poént, de R2-D2-val valamiért nagyon vicces az egész.