Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mi történik akkor, ha az Antarktiszon egy nagyon mély lyukba ledobunk egy jégdarabot? Sci-fi űrcsatákhoz hasonló hangokat kapunk:

  A felvételt egy John Andrew Higgins nevű biokémikus készítette, aki a Washington Egyetemnek kutat az Antarktiszon. Egyébként egy hasonló videó már körbejárta a netet két éve, akkor Higgins kollégája, Peter Neff készített hasonlóan hatásos videót a jelenségről:

  A tudományos magyarázat szerint az űrcsatára hasonlító hangok annak köszönhetők, hogy a lyukba ledobott jég által gerjesztett hangok ide-oda cikáznak a lyuk falán mire felérnek a felszínre, de jelen van ilyenkor a Doppler-effektus is. Ilyenkor egyre nő a hanghullámok frekvenciája, ahogy egyre közelebb kerülnek a felszínhez. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy közeledő, szirénázó mentőautó hangmagassága egészen addig növekszik, amíg le nem hagy minket. (Nerdist)

 • Bizony, a Szovjetunió skanzenje sem a régi. A 25 éve Alekszandr Lukasenko vezette posztszovjet Belarusz hiába őrzi a szovjet díszeket – az örökké győztes elnök a Szovjetunió felbomlása után néhány évvel a szovjet tagköztársasági zászlót is visszahozta a független országnak (jó, sarló és kalapács nélkül) – most mégis akkorát változtatott rajta, hogy beleremeg a Kreml.

  Persze, első pillantásra nem történt nagy dolog a szovjet dizájnú címerrel. A kalász kalász, a szalagot elviselhetőbb zöldre színezték, a vörös csillag sem zuhant meteorként az alatta lévő napba.

  Записати

  Kicsit fura, hogy Belarusz kontúrjai a nap sugaraiban most kevésbé hangsúlyosak, de aki ebből azt hinné, hogy ezzel Lukasenko előkészíti az ország beolvasztását Oroszországba, az nagyon téved. Voltak ugyan ilyen tervek, de láthatóan erről már Moszkva is letett – 15 éve még attól tartottak, hogy a szovjetnosztalgia szárnyán egy egyesült országban Lukasenko a Kremlig szárnyalna –, aztán, amikor Putyinnak már nem kellett ettől aggódnia inkább Lukasenko fogott vissza a nagy – bár addig sem mindig őszinte és vitáktól mentes – baráti ölelkezésből. (És most már az is biztos, hogy hiába van papíron Szövetségi Állam, nem töltik meg valódi tartalommal – leszámítva a lényegében ellenőrzésmentes közös határt –, nem lesz közös pénz az orosz rubel, nem lesz közös államfő, Putyinnak más megoldást kell találnia arra, ki is legyen belőle elnöki mandátuma 2024-es lejárta után.)

  Na, a lényeg, hogy épp a fentiekből kivilágló elválást újabb állomását jelzi a címer.

  A rajta lévő Földgömb ugyanis durván nyugatra fordult.

  Igaz, a régin is látszik valamennyire Európa, még a Brit-szigetek is felsejlenek, de az egészet Oroszország dominálta, az ázsiai része majdnem teljesen látszott.

  Most viszont az ázsiai orosz rész eltűnt, nagyjából az Ural lett a keleti határ, tisztán kivehető lett egész Európa, sőt, az óvilág legnyugatibb része, Nyugat-Afrika is bevillan, és ha Amerika nem is látszik, Grönland igen.

 • Százezer dollárt, vagyis 31 millió forintot csaltak ki gyanútlan emberektől azok a férfiak, akik híres rappereknek adták ki magukat Atlantában. A társaság egy Rolls-Royce Phantom autóval parkoltak le egy luxushotelben, és azt hazudták, hogy a Jay-Z Roc Nation nevű ügynökségéhez tartoznak. A Roc Nation menedzseli Amerika legnagyobb sztárjait, mint például Jaden Smith, Rihanna, Demi Lovato vagy Mariah Carey.

  A Sky cikke szerint az alábbi kronológia szerint csalták végig Atlantát:

  1. 45 ezer dolláros számlát hagytak a Georgian Terrace Hotel luxusszállodában
  2. 39 ezer dollárral húztak le egy nagy hangstúdiót
  3. 17 ezer dollárral másik két kisebbet
  4. majd az is kiderült, hogy a bérelt Rolls-Royce-ért is lógnak 60 ezerrel

  A rendőrség szerint mindezekért hamis, illetve lopott bankkártyákkal fizettek. Végül egy másik luxusszállodában buktak le Augusta városában.

 • 223 centijével Boban Marjanović a második legmagasabb aktív NBA-játékos, bár ha a Boston Celticsben csak néha játszó Tacko Fallt nem számoljon, a szerbé a magassági rekord.

  Éppen ezért nem véletlen, hogy amikor csapata, a Dallas Mavericks (magyar idő szerint) csütörtök hajnali meccsén a palánk mögé szorult a labda, egyből mindenki Marjanovićra nézett a kispadon a megoldást várva. A szerb óriás ha vonakodva is, de végül felállt, hogy egy törlő nyelével leszedje a labdát.

  A Mavericks végül – nem a partvisolásnak köszönhetően – 130-111-re nyert.

 • Vannak rossz, elég rossz és nagyon rossz randik – ám egy nem nevesített nőnek valószínűleg a legrosszabb rossznál is rosszabbul sikerült az első randija 2016. december 5-én egy Cristopher Castillo nevű férfival. A nő és Castillo korábban még sosem találkoztak személyesen, ezen az napon Chepachetben, a szülei házánál vette fel a férfit a Nissan Maximájával, majd North Attleboro felé indultak. Körülbelül félórát autóztak, ez alatt a férfi borozgatott a nő mellett ülve, majd egy banknál megállíttatta az autót.

  Néhány percet töltött csak a bankban, majd futva ért vissza az autóhoz, kezében a napszemüvegét, egy kalapot, egy fegyvert, valamit 1000 dollárt (kb. 309 ezer forintot) szorongatva. Ráüvöltött a nőre, hogy hajtson már, mire az bepánikolt és szót fogadott a férfinak. A vádiratból kiderült az is, mi történt a bankban: a férfi besétált az épületbe, majd fegyvert fogott a bank munkatársára. Ezer dollárt követelt tőle, és azt mondta neki, hogy „nagyon megsérült”.

  bank
  Fotó: GoogleMaps

  Visszatérve a nőhöz: Castillóval együtt menekülőre fogta az autót vezető nő, amikor azonban meghallotta a szirénázó rendőrautókat, félreállt, kiszállt az autóból és arrébb sétált. A férfit végül öt év börtönbüntetésre ítélték, a nő megúszta figyelmeztetés nélkül.

  (CNN)

   

 • Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára gyakran egészen fantasztikus jelentéseket túr ki a levéltárból, és így történt ez most is a Beatrice esetében:

  1980. februárjában készült az a jelentés, amely a Pest megyei Bag településen tartott Beatrice-koncert körülményeiről szól. Ebben az írják, hogy 400-500, főleg budapesti rajongó utazott Bagra megnézni a koncertet, és a jelentés tevő személy enyhén szólva nem volt elájulva a zenekar közönségétől. A jelentésből kiderül, hogy a rajongók

  • rendkívül ápolatlanok, koszosak, piszkosak voltak,
  • ruházatuk elhanyagolt,
  • nagy csoportokban közlekedtek és elfoglalták az úttestet,

  és mindezek tetejében egy részük házról házra járva ételt tarhált a helyiektől.

 • A Piliscsabai Polgárőr Egyesület rakott ki képeket arról a nem mindennapi látványról, amit pénteken tapasztalhattak a Fő út melletti árokban az arra járók, nagy mennyiségű, színes folyadék folyt benne:

  Egy ideig nem lehetett tudni, mi folyik az árokban, aztán miután a hatóságok a helyszínre értek, kiderült, a Iosephinum kollégium területén lévő kúton végeztek próbaüzemet bejelentés nélkül. Ebből származott a narancssárga víz, amit rozsda és agyag színezhetett meg.

  Untitled-1.png
  Fotó: Piliscsabai Polgárőr Egyesület
 • A németországi Hüttenberg környékén gazdálkodó Steffen Schwarz tavaly egy magvető gépével írta ki a földjére németül a nagy kérdést, aztán amikor már megnőtt a kukorica, megkérte a barátnőjét, hogy nézzen már oda a drónnal, mert állatokat látott garázdálkodni, így jutott célba a romantikus üzenet, amire igen volt a válasz. 

  Arra viszont nem számított a 32 éves férfi, hogy az egész világ értesülhet a nagy eseményről, mivel a földjét a műholdak is lefotózták, és most bárki megnézheti magának az üzenetet – ide kattintva.

  leanykeres.png

     (BBC)

 • Azt, hiszi a magyar Parlamentben vannak a legdilisebb képviselők? Hát nagyon téved!

  Itt van például Joanna Lichocka, a lengyel jobboldali kormánypárt képviselője, aki a diadalittasan mutatott be az ellenzéki képviselőknek, miután a kormány akaratának megfelelően az országgyűlés megszavazta a közszolgálati tévé és rádió költségvetési támogatását – írja a Euronews.

  773x435 cmsv2 2eec7d7c-f4e8-5472-861d-b822530d4e37-4503948

  Az embernek ilyenkor eszébe juthat korunk egyik nagy költőjének, Essemmnek a sorai a Mr. Bustával közös számából:

  Retetete

  ratatata

  dobom a fakkot

  madafaka

  A kormányzó Jog és Igazságosság képviselője szerint ő egyébként nem dobott semmilyen fakkot sehová, egyszerűen csak megvakarta a szemét.

  Ön szerint?

  • 1039
   Remegnek a verebek, ha dobom a fakkot, ha velem a gangem, csak az óvoda pattog.
  • 906
   Bemutatott az ellenzéknek.
  • 525
   A szemét akarta megvakarni, csak nem látta, hogy hol van.
 • Mióta a menzakaját a sokadik reform- és költségcsökkentési hullám együttes erővel a hóvégi maradékokból összehányt kolikaják színvonala alá süllyesztette, néha kajarendeléssel oldom meg serdületlen gyermekeim táplálkozását. Igyekszem a levesek, főzelékek és egyéb normálisabb ételek felé terelni őket, de néha én is elgyengülök, mint egyszeri nagykövet, ha kap egy ezer képből álló zipfájlt. Így esett életünkben először az ún. mini hamburgerre a választásunk.

  És utólag már örülök, hogy nem mondjuk dobostortát kértem, aztán ott lett volna az ajtóban néhány tojás, púpozott evőkanálnyi porcukrok, vaníliás cukor, liszt, kakaó, margarin, meg a satöbbik között mondjuk szeretett kollégám, a világszerte világhírű zeneművész, Pándi Balázs. A csomagot kibontva ugyanis ez a látvány fogadott:

  Egy mini hamburger, ahogy a Teletál házhoz szállította
  Egy mini hamburger, ahogy a Teletál házhoz szállította

  (Az étlapon amúgy zárójelben azt feltüntették, hogy mit jelent a "mini hamburger" fantázianév, azt viszont nem, hogy ez házi összerakással jár együtt. És persze lehet az az érv, hogy ha összerakják, akkor a szószok vagy a savanyú eláztatta volna a húst vagy a zsemlét, de ezt az érvet mondjuk az, hogy a csalamádéra és az uborkára halmozták a húst, kissé gyengíti.)

 • Nyilvánvaló, hogy honnan inspirálódott a lenti videóban látható litván nyakörvmárka, amikor elkészítette ezt a Valentin-napi, élőszereplős kutyarandit a reklámja kedvéért:

  És bár ebben az élőszereplős verzióban senki nem tolja cukin oda az orrával a másik ebnek a spagettin feltálalt húsgolyót, így is egyértelmű, hogy a Susi és Tekergő című Disney klasszikus romantikus vacsorája a fasorba sincs ehhez a reklámhoz képest.

  Ezt a videót ugyanis valódi kutyákkal, ráadásul (javarészt) agarakkal forgatták!

  Az agarak amellett, hogy lélegzetelállítóan szépek, lelkükben általában sokkal közelebb állnak egy, az embert ugráltató macskához, mint a gazdi minden kívánságát leső Bodri kutyához. Szóval aki dolgozott már agárral, az okkal gyaníthatja, hogy ez a videó nem úgy készült, hogy a tapasztalt trénerek a rendező konkrét elképzelései alapján, határozott utasításokkal pikk-pakk elvégeztették a kutyákkal a jelenetekhez szükséges feladatokat.

  Sokkal életszerűbb azt feltételezni, hogy a reklám forgatásán a birkatürelmű operatőr várta meg azt, amíg az agaraknak épp kedvük volt cukinak tűnően romantikázgatni.

  Fotó: Youtube/ Sighthound Squad
  Fotó: Youtube/ Sighthound Squad
 • Mi így vagyunk romantikusak – írta Facebookon a BRFK ahhoz a videóhoz, amelyben valamelyik telephelyük udvarán alakzatba állnak a szolgálati autók, este pedig bekapcsolják a villogókat. Mindezt Valetin-nap alkalmából, mondjuk kérdés, hogy a villogó rendőrautóktól hány ember asszociál romantikus pillanatokra.

  police
  Fotó: Fábián Tamás / facebook.com/brfk
 • A költészet napján magyar verseket szavaló, az interneten rendszeresen körberajongott brit nagykövet újra elővette az Instagramot, hogy egy megható bejegyzéssel köszönjön el a magyaroktól.

  Névtelen.png
  Kép: Instagram/ambassadorlindsay

  Mivel pénteken Valentin-nap van, és a nagykövet amúgy is beleszeretett Magyarországba, ezért adta magát, hogy úgy valljon szerelmet, ahogy a brit férfiak szoktak (vagy lehet, hogy nem így szoktak, de az Igazából szerelem bemutatása óta a fél világ azt képzeli, hogy így szoktak):

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Elhagyom Magyarországot. 🇭🇺❤️ Még nem most, hanem csak ősz elején, mivel lejár a megbízatásom, viszont már most szeretném Nektek bemutatni az utódomat, aki kiválóan beszél magyarul és már számos országban képviselte az Egyesült Királyságot. 👌🏻🇭🇺🇬🇧Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy ki ő, látogassatok el a UKinHUngary Facebook oldalunkra. I’m leaving Hungary. Not right now, only at the end of Summer, but I would like to introduce my successor. He speaks exquisite Hungarian, and represented the UK in many different countries before. 👌🏻🇭🇺🇬🇧If you would like to know more about my successor, visit our Facebook page, @UKandHungary. . . . . . . . #hungary #ikozosseg #magyarinsta #ikozosseghungary #instahun #igershungary #magyarig #ig_hungary #budapest #picoftheday #mindekozben #budapest #budapesthungary #hellohungary #loveactually #hungary_budapest #explorehungary #beautifulhungary #ilovehungary #lovehungary

  Lindsay Nagykövet (@ambassadorlindsay) által megosztott bejegyzés,

  Iain Lindsay megbízatása szeptemberben jár le, csak remélni lehet, hogy az utódja is olyan lelkes lesz a közösségi médiában, mint a jelenlegi nagykövet.

 • Lewis Hamilton, Dub Fx és Winnie Harlow modell után most a 43 éves brit színész, Orlando Bloom tetoválását készítette el Bercsényi Balázs tetoválóművész, figyelt fel az nlc.hu egy Instagram-posztra. Bloom a posztja alatti kommentben magyarázta meg az Instagramon, hogy a tetoválás fia, Flynn neve morzekódban, felette pedig születésének dátuma szerepel. Csakhogy néhány kommentelő rámutatott: ha ez valóban az, és fia neve továbbra is Flynn, akkor vagy a hozott mintánál, vagy a varrásnál hiba csúszhatott a tetoválásba, így ugyanis nem más van a kezére vésve, mint az, hogy Frynn, írja a 24.hu a BuzzFeed posztja alapján. Ha kíváncsi vagy, hogy kellene helyesen morzézni a nevet, a BuzzFeed linkelt oldalán megnézheted.

  Bercsényi Balázs az Index kérdésére úgy reagált a hibára: 

  Mindenki hibázhat, szerencsére a 'nagy elírás', egy pont, ami könnyen javítható.

  A külföldön élő, de Magyarországra rendszeresen hazalátogató Bercsényivel korábban az Index is készített interjút, amiben elmondta, 19 évesen költözött ki Nagy-Britanniába, ahol mosogatóként kezdte. 

  Ebben az időszakban találkoztam egy fantasztikus művésszel Londonban. Tulajdonképpen ő mutatott be ennek a művészeti ágazatnak, előtte egyáltalán nem terveztem sem tetováltatni, sem pedig tetoválni. Majd durván másfél évre rá hazajöttem, és teljesen átadtam magamat a szakmának.

  83696624 550037482268327 1965049936070638328 n
  Fotó: Instagram

  A pécsi tetoválóművész neve külföldön is ismert: tavaly februári, „motion tattoo” projektjéről a BuzzFeed, a Bored Panda, az Inked Magazine és a PopSugar mellett számos külföldi portál is beszámolt. A projekt során Bercsényi Balázs egy hét alatt hetven ember különböző testrészére varrt rövid történeteket, amik önállóan is megállják a helyüket, valódi értelmüket azonban együtt adják. Az egyénen túlmutató és a legkülönbözőbb életeket összekötő projektben kizárólag magyarok vettek részt, akik korábban nem ismerték egymást.

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  new #tattoo can you guess who?

  Orlando Bloom (@orlandobloom) által megosztott bejegyzés,

 • Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik szerint "nincs romlott étel, csak gyenge gyomor", az ismerőseim legalábbis biztosan, ugyanis én szoktam ilyeneket mondani. (Bár, amióta nem vagyok kollégista, sokkal ritkábban.)

  Ezt az attitűdöt képviseli az angliai Barnsley városában élő Matt Nadin, aki mindig büszke volt arra, hogy frissnek már nem nevezhető ételeket is simán meg szokta enni. Nadin a 40. születésnapjára kitalálta, hogy videón fogja követőinek bemutatni, hogy milyen tehetséges a romlott ételeket elfogyasztásában. A világ leghíresebb gyorséttermi menüjét, a Big Macet ásta el a kertben 2018 novemberében, aztán 14 hónap után kiásta, és megette. Az elföldelt burger, plusz sült krumpli, plusz csokis shake egy műanyagdobozban hevert a földben.

  A Big Macen alig fogott az idő, de a sült krumpli és a csokis shake elég undorítóan nézett ki.

  romlottmekis.png

  A 40 éves férfi 14 hónapos menüjével beült ugyanabba a Mekibe, ahol azt megvette, és videóra vette, ahogy megeszi a romlott kaját.

  Nadin a videóban jóízűen falatozik a burgerből, bár a húspogácsa kicsit megkeményedett, és a szendvics alja átnevesedett, de ettől még teljesen élvezhető maradt, de a penészes krumpli és a darabos shake már nem ízlett a férfinak. (Metro)

 • Néhány napja Bódi Sylvi nemzetközi szörfceleb hosszú bejegyzésben írta meg az Instagramon, hogy aggódik a koronavírus miatt, és reméli, Magyarország már lezárta a kínai turisták előtt a határt. 

  Cukik a kis ferdeszemű kínaiak meg minden, de pont elegen élnek már az országunkban amúgy is, szóval bocsi, de köszi, nem kérünk belőlük többet. Itt Mikronéziában szerencsére nincsen regisztrált eset, s reméljük ez így is marad...

  – fogalmazott a posztban, amiből a népharag után kiszedte a meredek részeket. Az eredeti szöveget azért megtartottuk, itt el is olvashatod.

   Bódi péntek reggel reagált az írását érő kritikákra, posztjában azt írta:

  Őszintén sajnálom ha véletlenül valami bántót írtam, nem ez volt a szándékom. Aki ismer tudja, hogy nem ilyen ember vagyok, de azért van bennem aggodalom a járvány miatt, kicsit ezért is reagáltam túl, tényleg nem akartam senkit ezzel minősíteni vagy megbántani.

 • Bernie Sanders az amerikai Demokrata Párt balszárnyának informális vezére és a jelen állás szerint a párt elnökjelöltségének esélyese. Az egyik fő kampányígérete, hogy bevezeti az általános állami egészségbiztosítást az Egyesült Államokban, ahol ilyesmi nincs, mivel a jobboldal azt az egyéni szabadságjogokat és a piaci versenyt porba tipró szocialista ármánynak tartja (bár a 65 év felettiek részesülnek állami ellátásban, ez a Medicare, ezt akarja kiterjeszteni mindenkire Sanders; plusz van egy külön rendszer az alacsony jövedelműeknek is, a Medicaid, plusz a veteránoknak is jár az állami TB).

  A baloldal balszárnya viszont azzal érvel, hogy a jelenlegi, piaci rendszerben sokmillió amerikai nem jut biztosításhoz, aki igen, az csak nagyon drágán, és akinek van biztosítása, még annak is rengeteget kell fizetnie egyes beavatkozásokért, azaz a rendszer pazarló, és nem szolgálja a nép és az állam érdekeit. Ezzel szemben a világ sok más országában sokkal jobban működik az állami egészségbiztosítás, Amerikának is be kellene vezetnie azt, harsogja Sanders. (Amerikában az egészségügy a GDP 17 százalékát teszi ki, amelyből az állami és a magánszektor költése kb. fele-fele arányban oszlik el, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Japánban 10-11 százalék az arány, és ennek négyötödét teszi ki állami költés, bár a konkrét rendszerek eltérőek.)

  Ez utóbbi kapcsán nemrég egy tweetjében azt írta az elnökjelölt-jelölt, hogy az ellenfelei által őrült ötletnek tartott általános egészségügy számos országban működik, a példaországokat összegző listán pedig ott szerepelt Magyarország is. 

  Vélhetően Sanders nem követi a magyar állami egészségügy állapotát, és bizonyára arról sem értesült, hogy a magyar állam pont a legelesettebbeket akarja éppen kizárni az általános ellátás hatálya alól. (Ráadásul az eü-reform eleve kongresszusi és nem elnöki hatáskör, azaz Sanders igazából hatalomra jutása esetén sem fog tudni semmit elérni e téren, de ettől tekintsünk el.) 

 • 200212121247-kfc-crocs-shoe-trnd-exlarge-169

  A cég most egy fokkal (de tényleg csak egy fokkal) kevésbé sokkoló dolgot talált ki. Összefogtak a Crocs-papucsok gyártójával, és megalkották ezt a szörnyeteg:

  Igen, az egy KFC-s csirkés Crocs-papucs olyan csíkokkal, mint a KFC-vödrök. Aki esetleg megvásárolná ezt a csodát, annak 60 dollárt, vagyis közel 20 ezer forintot kell kicsengetnie.