Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Saly Noémi szerzett egy 1873-as szakácsönyvet, méghozzá Szongott Pepi Szamosújvárott írt könyvét. Lássuk belőle a 33. számú recepetet, ami a Paripa fing címet viseli:

  Egy fertály tejbe tégy 4 tojás sárgáját 2-őt egészet. Lisztet annyit, hogy olyan kemény legyen, mint a smáring, kenj egy tepsit vajjal tőlsd belé a tésztát alul felül tégy szenet hadd megalunni azután vagdald meg kockára es süsd ki zsirba.

  IMG 6807
  Fotó: Saly Noémi / Facebook

  A fertály tej egy fél kupát, azaz 6 decit jelentett, a smáring valószínűleg a smarnit vagyis a császármorzsát jelentő smargni elírt alakja, tehát a recept mai formában:

  6 dl tejbe tegyünk 4 tojás sárgáját, és 2 egész tojást, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy császármorzsás állagot kapjunk. Vajazzunk ki egy tepsit, forgassuk bele a tésztát, és alsó-felső sütéssel addig süssük, míg meg nem szilárdul. Vágjuk kockára, és süssük ki forró olajban.

  IMG 6808
  Fotó: Saly Noémi / Facebook

  Mivel a paripafing az 1940-es Czuczor-Fogarasi magyar nyelv szótára szerint inkább száraz kását jelent, a fenti recept inkább hasonlít a máshol apácafing néven ismert finomságra.

  Screenshot 2020-02-21 at 10.34.47.png
  Fotó: Saly Noémi / Facebook

  Az apácafing vagy apácafingocska egy fánkféle sütemény, vaníliás krémmel töltve, amely több országban népszerű, Magyarországra sváb közvetítéssel került (nonnenpharz). Angliában már egy 1856-os szakácskönyv is említi.

  Legelterjedtebb receptje szerint a vaj, tej, liszt keverékét egy serpenyőben bő olajban sütik, beleteszik a tojást (utoljára a fehérjét), majd sütőben kisütés előtt cukrot szórnak bele, néha krémmel töltik.

  Na, mit dob össze hétvégén?

  • 88
   Amit minden hétvégén, csülkös pacalt nyúljával
  • 32
   Apácafingot
  • 31
   Paripafingot
 • A kormány július 1-től elkezdi felszámolni az illegális hulladéklerakókat, amivel természetesen csak egyetérteni tudunk, és reméljük, már kész mestertervek vannak a dologra, és nem az van, hogy előbb jól bejelentették a dátumot, majd elkezdtek gondolkodni, hogy hogy a francba is kéne ezt az egészet. 

  Hogy miért merül fel egyáltalán ez? Nézzük sorban: 

  Múlt vasárnap Orbán látványosan nagybejelent.

  Aztán Szerdán ilyeneket mond az államtitkár, hogy "meg kell vizsgálni, mely szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni. (...) Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is."

  Majd csütörtökön megjelenik egy pályázati kiírás, melyen egyetemistáktól várnak ötleteket az illegális hulladéklerakók megszüntetéséhez. És hogy mit kér a kormány? "Pályázni olyan magyar nyelvű pályaművel lehet, amely (...) az ismétlődő lerakások megakadályozását előmozdító szankciók és eszközök rendszerének témakörét vizsgálja. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a szankció és eszközrendszer kidolgozását célzó saját, eredeti és új gondolatok bemutatása, nemzetközi összehasonlítások elvégzése, továbbá hasonló jellegű, de már korábban a hazai jogrendszerbe beiktatott hasonlóképpen szankcionálandó magatartásokra vonatkozó szabályozás hatályosulásának vizsgálata."

  A pályázat beküldési határideje március 30., a fődíj 300 ezer forintos vásárlási utalvány. Wow. (Az illetékes államtitkár egyébként a pályázatot bejelentő mai sajtótájékoztatóján azzal magyarázta az egészet, hogy az üggyel "a kormány magas szinten, szakértői munkacsoport segítségével foglalkozik, de a pályázattal a fiatalokat is szeretnék bevonni a megoldásba.")

 • Idén az Élősködők című koreai film nyerte meg az Oscar legjobb filmjének járó díjat, aminek egészen sokan örültek - mármint sokan, kivéve az amerikai elnök. Trumpnak ugyanis nem tetszik, hogy az Élősködők koreai film, írja a CNN.

  Milyen rossz volt az Akadémia idei díjátadója, látták? És a nyertes...egy film Dél-Koreából. 

  - mondta egy kolorádói rendezvényen. Ezután azzal folytatta, hogy olyan évtizedekkel ezelőtti amerikai filmeket hiányol, mint az 1939-es Elfújta a szél című művet. 

  Azt hittem, ez a legjobb külföldi film lesz, de nem, a legjobb film lett. Történt már ilyen valaha?

  - méltatlankodott tovább a Fehér Ház filmkritikusa. Az Élősködők erre röviden annyit reagált Twitteren Trump kiborulására, hogy: "Érthető, nem tud olvasni".

 • Az Oscar-díjas Joaquin Phoenix a Los Angeles Animal Save nevű nonprofit szervezettel meglátogatott egy helyi vágóhidat, ahonnan megmentett egy tehenet és borját a biztos haláltól. 

  Mindez történt két nappal a díjátadó után, ahol felszólította embertársait, hogy hagyják abba a tehéntej ivását. Ez volt az ötödik kivonulása a csoporttal, ahol kiválasztotta a Liberty nevű tehenet és kicsinyét Indigót.

  Phoenix elmondása sikerült meggyőznie a vágóhíd tulajdonosát, aki beleegyezett abba, hogy elvigyék a két állatot a telepről. Menyasszonyával, Rooney Marával és a többiekkel együtt a Los Angeles-i Farm Sanctuary nevű intézménybe szállították a borjút és anyját.

  Remélem miközben látjuk, ahogy Indigo baba felnő anyjával együtt a Farm Sanctuary-ben, mindig emlékezni fogunk arra, hogy barátságok a legváratlanabb helyeken is kialakulhatnak.

  - nyilatkozta Phoenix, aki egész három éves kora óta vegán.

  200220164318-joaquin-phoenix-rescues-calf-trnd-exlarge-169
  Fotó: Los Angeles Animal Save / Facebook

  via CNN