Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Olvasónktól kaptunk képeket arról, hogy péntek délután egy Mercedes női sofőrje a villamossínekre hajtott, majd a Vigadó tér előtti részen szemben találta magát a 2-es villamossal:

  31723341 9f068b2a5e474e2b40c2e8091b687371 o.png
  Fotó: Olvasónk

  Jogosan merül fel a kérdés, hogy ezt vajon hogy csinálta?! Hiszen ezen a részen nem is lehet autóval felhajtani a sínekre, csak gyalogosan lehet megközelíteni a villamost, mindenhol korlátok védik a síneket. Legközelebb talán a Petőfi téren lehet kocsival ide felhajtani, akkor viszont a nő körülbelül 400 métert tett meg a villamossíneken. 

  31723343 89df3d0e9b8640a9857bde7eba8bbc93 o
  Fotó: Olvasónk

  A BKK közlése szerint körülbelül 40 percig nem tudott járni emiatt a 2-es villamos, de azóta újra közlekedik, addig busszal lehetett járni. 

  Az eset során senki nem sérült meg. 

 • Kovács Gergely
  Kovács Gergely
  Fotó: Nagy Attila / Index

  Nemcsak a kerületi újságnak, hanem magának a XII. kerületi önkormányzatnak is szórakoztató bemutatkozást adott magáról Kovács Gergely, Kétparkú Kutyapárt vezetője, aki kompenzációs listáról jutott be a kerületi közgyűlésbe. Az összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati bizottság elnöke a következőket írja magáról a honlapon: 

  1980-ban született Budapest VIII. kerületében, de már egy éves korában szüleivel Óbudára költöztek, hogy közelebb lehessen a XII. kerülethez. 1986-ban költözött a XII. kerületbe, ahol a kerület tanulmányozásának szentelte minden idejét.

  1990-től a II. kerületben lakott, mert úgy érezte, hogy az ott levő domboldalból jobban ráláthat a XII. kerületre és így jobban megismerheti azt. 

  Beszámol aztán arról, hogy egyetemi tanulmányait Szegeden végezte, illetve nem végezte.

  Több szakon is kijárt másfél évet, ezért az összes "Bevezetés a..." kezdetű szemináriumon részt vett és ebből kifolyólag semmihez sem ért, de úgy tud tenni, mintha mindenhez értene: ezért lett politikus. Itt közgazdasági programozó matematikus hallgatóként főként a XII. kerülethez kapcsolódó gazdasági informatikai témák érdekelték, szociológia szakon behatóan tanulmányozta a XII. kerület társadalmi változásait, biológia hallgatóként pedig a XII. kerület élővilágát kutatta.

  Főbb műveinél az alábbiak szerepelnek:

  A XII. kerület és én.

  A XII. kerület titkai.

  A XII. kerületről XIII. kerületieknek.

 • Saly Noémi szerzett egy 1873-as szakácskönyvet, méghozzá Szongott Pepi Szamosújvárott írt könyvét. Lássuk belőle a 33. számú receptet, ami a Paripa fing címet viseli:

  Egy fertály tejbe tégy 4 tojás sárgáját 2-őt egészet. Lisztet annyit, hogy olyan kemény legyen, mint a smáring, kenj egy tepsit vajjal tőlsd belé a tésztát alul felül tégy szenet hadd megalunni azután vagdald meg kockára es süsd ki zsirba.

  IMG 6807
  Fotó: Saly Noémi / Facebook

  Amennyiben itt a fertály tej egy negyed kupát, azaz 3 decit jelentett (bár ez a számolás a fertály tejjel kicsit bonyolítja a képet), a smáring pedig a smarni, vagyis a császármorzsát jelentő smargni elírt alakja, akkor a recept mai formában:

  3 dl tejbe tegyünk 4 tojás sárgáját, és 2 egész tojást, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy császármorzsás állagot kapjunk. Vajazzunk ki egy tepsit, forgassuk bele a tésztát, és alsó-felső sütéssel addig süssük, míg meg nem szilárdul. Vágjuk kockára, és süssük ki forró olajban.

  IMG 6808
  Fotó: Saly Noémi / Facebook

  Mivel a paripafing az 1940-es Czuczor-Fogarasi magyar nyelv szótára szerint száraz kását jelent, a fenti recept inkább hasonlít a máshol apácafing néven ismert finomságra.

  Screenshot 2020-02-21 at 10.34.47.png
  Fotó: Saly Noémi / Facebook

  Az apácafing vagy apácafingocska egy fánkféle sütemény, vaníliás krémmel töltve, amely több országban népszerű, Magyarországra sváb közvetítéssel került (nonnenpharz). Angliában már egy 1856-os szakácskönyv is említi.

  Legelterjedtebb receptje szerint a vaj, tej, liszt keverékét egy serpenyőben bő olajban sütik, beleteszik a tojást (utoljára a fehérjét), majd sütőben kisütés előtt cukrot szórnak bele, néha krémmel töltik.

  Na, mit dob össze hétvégén?

  • 349
   Amit minden hétvégén, csülkös pacalt nyúljával
  • 123
   Paripafingot
  • 120
   Apácafingot
 • A kormány július 1-től elkezdi felszámolni az illegális hulladéklerakókat, amivel természetesen csak egyetérteni tudunk, és reméljük, már kész mestertervek vannak a dologra, és nem az van, hogy előbb jól bejelentették a dátumot, majd elkezdtek gondolkodni, hogy hogy a francba is kéne ezt az egészet. 

  Hogy miért merül fel egyáltalán ez? Nézzük sorban: 

  Múlt vasárnap Orbán látványosan nagybejelent.

  Aztán Szerdán ilyeneket mond az államtitkár, hogy "meg kell vizsgálni, mely szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni. (...) Vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét is."

  Majd csütörtökön megjelenik egy pályázati kiírás, melyen egyetemistáktól várnak ötleteket az illegális hulladéklerakók megszüntetéséhez. És hogy mit kér a kormány? "Pályázni olyan magyar nyelvű pályaművel lehet, amely (...) az ismétlődő lerakások megakadályozását előmozdító szankciók és eszközök rendszerének témakörét vizsgálja. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a szankció és eszközrendszer kidolgozását célzó saját, eredeti és új gondolatok bemutatása, nemzetközi összehasonlítások elvégzése, továbbá hasonló jellegű, de már korábban a hazai jogrendszerbe beiktatott hasonlóképpen szankcionálandó magatartásokra vonatkozó szabályozás hatályosulásának vizsgálata."

  A pályázat beküldési határideje március 30., a fődíj 300 ezer forintos vásárlási utalvány. Wow. (Az illetékes államtitkár egyébként a pályázatot bejelentő mai sajtótájékoztatóján azzal magyarázta az egészet, hogy az üggyel "a kormány magas szinten, szakértői munkacsoport segítségével foglalkozik, de a pályázattal a fiatalokat is szeretnék bevonni a megoldásba.")