Hugó
-6 °C
10 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán - adta hírül kedden nyilatkozatban a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva. A jelentés még március 31-én kijött, tehát szó sincs április 1-jei tréfáról, emlékeztet az MTI.

  Az állami ellenőrzésű média többé nem említheti a koronavírust, és a szó eltűnt az egészségügyi információs füzetekből, amelyeket iskolákban, kórházakban és munkahelyeken osztogattak

  – írja a csoport jelentésében.

  A dpa német hírügynökség kutakodása szerint a türkmén állami hírügynökség legutóbb - és meglehet, utoljára – a múlt héten használta a szót, amikor arról jelentett, hogy hazatértek türkmének olyan külföldi területekről, amelyeken már megjelent a járvány. A türkmén külügyminisztérium két hete nem említi a koronavírus szót, amely az ország egészségügyi minisztériumának honlapján sem olvasható – persze érthető, hiszen a hivatalos közlés szerint az országban egyetlen betegről sem tudni, vagy legalábbis egyről sem vesznek tudomást.

  A koronavírus szó betiltása mellett a türkmén hatóságok megtiltották a lakosságnak nemcsak, hogy maszkot viseljen, hanem még azt is, hogy közterületen a koronavírus-járványról beszélgessen. Aki ezt megszegi, azt kockáztatja, hogy civil ruhás titkosrendőrök őrizetbe veszik.

  Türkmenisztánból eddig egyetlen koronavírusos fertőzést sem jelentettek, holott az ország határos Iránnal, ahol több mint 44 ezren kapták el a kórt.

 • Háromhetes karantén után szabadon engedtek Szlovéniában egy újabb, Romániából érkezett hiúzt. Katalint az elmúlt hetekben szoktatták hozzá új környezetéhez - közölte az MTI.

  Katalin a hiúzlány
  Katalin a hiúzlány
  Fotó: Maja Sever / LIFE Lynx

  Katalin áttelepítése egy nemzetközi projekt keretében valósult meg, amelynek célja, hogy Európában helyreállítsák a helyi hiúzpopulációkat, amelyek nagyon meggyérültek. A projekt indulása óta négy hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba. A ragadozó macskafélék a Goru, Doru, Alojzija és a Katalin nevet kapták. Az állatvédők összesen 14 példányt szeretnének betelepíteni a Dinári-hegységbe és a délkeleti Alpokba, hogy biztosítsák a helyi hiúzpopulációk nagyobb genetikai sokszínűségét.

  Az elsőként Szlovéniába érkezett Goru tavaly májusban már sikeresen be is illeszkedett a helyi populációba, és párosodott egy nősténnyel, Tejával, kölykük is született.

 • Március 28-án, szombaton lépett életbe Magyarországon a kijárási korlátozás, és ugyan már előtte is sokkal kevesebb ember volt az utcákon, nehéz hozzászokni a látványhoz, amit a kiüresedett főváros nyújt. Persze volt, ahol nagyobb tömeg gyűlt össze a hétvégén is, a jó idő miatt sokan látogattak el a Normafára, pedig ugye nem tanácsos olyan helyekre menni, ahol nehéz tartani a szükséges távolságot azoktól, akik nem élnek velünk egy háztartásban. De a külföldi turisták körében különösen népszerű turisztikai látványosságoknál tényleg alig kószál valaki, ezt bizonyítják ezek a fotók is, amik március 29-én készültek.

 • Kedves Keletisek, nagyon büszkék vagyunk rátok

  Csak így tovább, hiányoztok! 

  Minden rendben lesz!

  Ezt üzenik a Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium tanárai egy fotókollázzsal az otthon rekedt diákjaiknak. A kedves gesztussal biztatni és bátorítani szeretnék a gyerekeket, akiket valószínűleg már nem fognak látni ebben a tanévben a digitális iskolatermen kívül.

  Mi ezúton is kitartást kívánunk minden tanárnak, tanítónak, diáknak, szülőnek, akik küzdenek a digitális oktatással, a bezártsággal, a társaság hiányával.

  A Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium tanárai
  A Keleti Károly Közgazdasági Szakgimnázium tanárai
  Fotó: keletisuli / Instagram

  Középiskolásoknak, érettségire készülőknek és tulajdonképp bárkinek tiszta szívből ajánljuk az Index Iskolatévé videósorozatát, ahol csodálatos, felkészült szakemberek magyarázzák el a legfontosabb dolgokat matekból, töriből és irodalomból. 

  A mai óra például az ijesztő matekos kifejezésekről szól (az óra végére viszont garantáltan elveszítik ijesztő jellegüket):

  Kapcsolódó

  Ijesztően hangzó kifejezések a mai matematika felkészítőben

  Mértani sorozat, exponenciális függvény és logaritmus: Csapodi Csaba segít eligazodni az érettségi feladatok között.