Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Rio de Janeiróban, a Vila Vintém favelában (azaz szegénynegyedben) működő Unidos de Padre Miguel szambaiskola műhelyében péntek óta gyártják a munkaruhákat az egészségügyi dolgozók számára; az alapanyagot a riói városvezetés biztosítja több ezer méternyi textília adományozásával. Az iskola saját varrónői és az iskola otthonról dolgozó tagjai naponta mintegy 450 kórházi munkaruhát készítenek el.

  92691994 2872494692839746 2286461711592456192 o
  Fotó: Diego Martins Mendes

  A legendás karneválokon minimális ruházatban, ámde gigantikus csiricsáré díszekkel felvonuló szambatáncosok kézügyességére annál is nagyobb szükség van, mivel csak Rióban napi kétezer munkaruhát használnak el az orvosok és az ápolók. Az elővárosaival együtt 12 milliós metropoliszban egyébként óriási a járvány elleni szamba-szolidaritás: március végén a koronavírus által leginkább fenyegetett emberek (például idős hajléktalanok) menedékévé alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek világhírű helyszínét, a Sambadrome-ot.

  Brazíliában - nem kis részben klíma- és koronavírus-szkeptikus elnökének köszönhetően – meglehetősen döcögősen indult a koronavírus elleni védekezés, a 200 milliós országban a legfrissebb adatok szerint összesen már 14 275 koronavírusos embert vettek nyilvántartásba, és 706-an haltak bele a fertőzésbe.

 • A Disney szép lassan felfalja a világ szórakoztatóiparát, Daniel Björk svéd grafikus pedig eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha a közismerten családbarát Disney rátenné a kezét az ismert horrorfilmekre is. Fogta egy csomó kultikus film plakátját, és Disney-szereplőkkel rajzolta át ezeket, de úgy, hogy azok garantáltan nem mennének a Disney Pluson. A 18+-os gyűjtésért az AV Clubra kell kattintani, ide csak a kevésbé véres munkáiból raktunk egyet.

 • Üres partszakaszon grasszáló kacsák, belvárosban sétáló hegyi kecskék, úttesten páváskodó pávák. Nem megszokott látvány, de a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozásoknak köszönhetően, bátran visszamerészkednek a városokba az állatok. 

  A posztapokaliptikus hangulatot idéző fotókról nem először írunk, nemrég  szarvasokat kaptak lencsevégre Londonban, vagy épp Szegeden is  kimerészkedtek a városi tóból  az állatok. 

  Nem csak külföldön, vagy vidéken bátrabbak a madarak, hiszen a budapesti Margit hídnál is megjelentek a szürke gémek hétvégén, sőt kollégánk a Millenárison is szpottingolta őket.

  A különböző korlátozásokat nem véletlenül vezették be, ugyanis az egyik módja annak, hogy lassítani lehessen a koronavírus terjedését, ha kerüljük a társas érintkezéseket.

  A legfontosabb tehát, hogy mindenki maradjon otthon!

  Ezt üzente Koncz Zsuzsa is egy videóban.

 • Olvasónktól kaptuk a képeket és a videót, amin egy pici barna folt úszkál a Dunában a Lágymányosi híd és a Petőfi híd között. A pici barna folt hódnak tűnt, és Péter azt írja, hogy követték egy ideig, amíg el nem elúszott Csepel felé.

  Hód Budapesten
  Hód Budapesten
  Fotó: Olvasónk, Péter

  Ott úszik!

  Hódot láttak a Dunában

  Pár éve írtunk is az újbudai hódcsaládról, lehet, hogy a most látott példány nekik a  leszármazottja? Nemcsak Újbudán, de Újpesten is a nyomába eredtünk egy félelmetes hódnak még 2012-ben.

  Tényleg ennyire ritka látvány a hód Magyarországon?

  Alighanem igen, különösen a városban élő emberek számára. Az eurázsiai hódok (Castor fiber) a 20. század elejére eltűntek a magyar vizekből, és csak nemrég költöztek vissza Magyarországra, a WWF sikeres visszatelepítésének köszönhetően, ami annyira jól sikerült, hogy most már gondot is okoz az állomány növekedése, mert kárt tesznek a fákban. 2017-ben tárgyalta a kormány, hogy engedi-e a védett állatnak számító hódok állományszabályozását (kilövését), de egyelőre nem lehet vadászni rájuk, még mindig védett állatnak minősülnek.

  Hódnap

  Különleges hódnap lehet ma, mert egy Németországban élő olvasónk, Tibor is hódos felvételekkel jelentkezett ma, neki sikerült közelről is levideóznia a rágcsálót.

  Hód Németországban
  Kapcsolódó

  A Kopaszi-gát hódjai már fatörzseket rágnak, de egyelőre még nem merült fel az elköltöztetésük

  Egyelőre még nem merült fel az elköltöztetésük. Főleg most, hogy modellként fotópályázatot nyert az egyikük.