Elnézést, légyzsír van a gofrimban!
Egyre több helyen találkozni azzal a felvetéssel, hogy rovarevés a jövő, mert amellett, hogy ízeltlábúakból készült ételek táplálóak, ezek tartása, illetve élelmiszerként való használata kevésbé terheli a környezetet mint a most igen elterjedt nagyüzemi állattartás. A Genti Egyetem kutatóit is igencsak foglalkoztatja ez a téma, ők például azzal kísérleteznek, hogy vajon a különböző süteményeknél és édességnél a vajat ki lehet váltani fekete katonalegyek lárváiból származó zsírral.
A kutatók a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárváit áztatták be egy tál vízbe, és egy robotgépbe téve puha szürke masszát hoztak létre, majd egy konyhai centrifugával kiválasztották belőle a rovaralapú "vajat".
A kutatók szerint tesztjeiken a fogyasztók nem éreztek semmilyen különbséget, ha a gofriban lévő, tejből készült vaj egynegyedét lárvazsírral váltották fel. Szokatlan ízről számoltak be viszont akkor, amikor fele-fele arányban tartalmazott vajat és lárvazsírt a gofri.
Scientists at Belgium's University of Ghent are experimenting with larva fat to replace butter in cakes, cookies and waffles, saying deriving grease from insects is more sustainable than dairy production https://t.co/dIkTtYWV68 pic.twitter.com/FflwP8dxok
— Reuters (@Reuters) February 28, 2020
A rovarokból készült ételeknek magas a fehérje, a vitamin, a rost és az ásványi anyag tartalmuk, és Európában máshol is kísérleteznek kutatók azzal, hogy környezetbarát, olcsó alternatívákat találjanak az állati termékek helyettesítésére. És a fekete katonalegyeknek más haszna is van, Kínában például több városban is az ő segítségükkel szabadulnak meg az élelmiszer-hulladéktól.
(MTI/Reuters)