Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Semmiféle aktualitása nincs, viszont egy remek felvétel arról, hogy hogyan mozognak a tengeri csillagok a kis lábacskáikkal.

  Imgur

  Credit: https://instagram.com/juliette_horn

  A tengericsillagok a tüskésbőrűek ősi állatcsoportjába tartoznak, és egészen lenyűgöző az állatok lábainak leírása:

  „A karok alsó oldalán hidrosztatikusan működtetett tapodólábak, csőlábak találhatóak a végükön szívókoronggal, amit az állat helyváltoztatásra, a zsákmány felnyitására és oxigén felvételére használ. Izmos szívó-tapadó lábaikban folyadék van, a változó nyomás hatására megnyúlnak vagy visszahúzódnak".

  csillag

  Itt még nincs vége! Nem elég, hogy a lábakkal nagyon sokféle dolgot tudnak csinálni, az is nagyon izgalmas, ahogy mozgatja őket a tengericsillag:

  „Mint az összes tüskésbőrűre, rájuk is jellemző a vízedényrendszer. Ebbe a rendszerbe az állat vizet szív be, és ambulakláris lábacskáiba préseli a mozgásra. Amikor ismét kiszivattyúzza a vizet, a lábacskák összemennek, és ennek segítségével képes a tengericsillag az aljzaton mozogni. Ezek a lábacskák négy sorban helyezkednek el, külső rétegük mozgékony izomrostokból és szilárd támasztószövetekből épül fel".

  A valóságban persze a tempó inkább ehhez a videóhoz áll közel:

  A 40-50 centi átmérőjűre is megnövő tengercsillagok apálykor könnyen a partra vetődhetnek, ilyenkor bajba kerülnek, ha nem jutnak vissza elég gyorsan a tengerbe. Viszont ilyenkor különösen emlékeztetnek valamilyen szabadon választott űrszörnyre.

  (Reddit)

 • Fejeden a maszk, kezeden a kesztyű, lehet is menni naphosszat korzózni, mert VÉDEKEZEL, mi történhetne veled, ugye?  Az, hogy a beidegződések, a rutinszerű mozdulatok oda vezetnek, hogy észre sem vesszük, és máris megkoronáztuk a napi hülyeségadagunkat. Molly Lixey ápolónő megmutatja, hogy:

  #maradjotthon #nepiszkaldazarcod 

 • Vatikánban már március végén találtak 6 embert, akinek pozitív lett a tesztje a vírusra (a pápa nem volt köztük), azóta 7-re emelkedett a betegek száma a független államban. A magas olasz fertőzött szám miatt pedig úgy néz ki, helyiek és turisták egyaránt tartják a "maradj otthon"-t, a Szent Péter tér üresen kong:

  Április 6-án turistái és hívői nélkül elképesztően üres a Szent Péter tér. Ha esetleg nem érzi, mennyire elképesztően, akkor mondjuk itt egy kép tavaly december végéről, a karácsonyi Vatikán-időszakból:

 • Ying Ying és Le Le
  Ying Ying és Le Le
  Fotó: Ocean Park Zoo / Facebook

  A Hong Kong-i Ocean Park állatkertben a gondozók már tíz éve azon ügyködtek, hogy valahogy rábírják a szaporodásra a Ying Ying és a Le Le nevű pandáikat.

  Nem jártak sikerrel, nem akart összejönni a bébipanda.

  Az állatkert év eleje óta zárva tart, a gondozóknak pedig feltűnt, hogy megváltozott a két állat viselkedése. A pandák párzási időszaka általában március és május közé esik, és úgy néz ki, hogy a látogatómentes időszak jót tett a pandalibidónak.

  Egyelőre korai lenne megmondani, hogy megtörtént-e a fogantatás, de a gondozók úgy vélik, hogy az aktus megvolt az állatok között. Június elejére biztosan okosabb lesz mindenki, akkorra már mutatkoznia kellene a terhesség jeleinek Ying Yingnél.

  (CNN)