Norbert, Cintia
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Olykor a legjobb kezdeményezésekből is rémtörténet kerekedhet. Ez történt sajnos az egyik gemenci feketególyafészek életének a Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésében megvalósult webes közvetítésével is.

  A fészekben március 23-án jelent meg a háromból az első tojás, és öt héttel később, április 29-én kelt ki az első fióka, majd a másik kettő. A feketególyapár szépen gondozta a kicsiket, ám a természet kegyetlen, és május 10-én a legkisebbet az egyik szülő elpusztította.

  Természetes kiválasztódás in action
  Természetes kiválasztódás in action
  Fotó: Gemenc Zrt

  Május végére az aszály kritikus helyzetet teremtett. A május 28-i bejegyzés szerint a felhordott táplálékból sejthető volt, hogy a szülők nehezen gyűjtik össze a szükséges mennyiséget. Az ideális halak helyett a fiókák főleg békát és kígyót kaptak, utóbbiak közül egy akkorát is, amit hosszú órák alatt sem sikerült lenyelniük (az akció 0.30-nál indul).

  A június 5-i, utolsó bejegyzés szerint a közvetítést követők közül többen jelezték, hogy a fiókák éhezése és közelgő, nyilvánvaló halála túl kiborító a számukra. A közvetítést lekapcsolták, de kutatási célból továbbra is rögzítik.

  Az utolsó kép az éhező fiókákról
  Az utolsó kép az éhező fiókákról
  Fotó: Gemenc Zrt.

  A fiókák megmentésére, mesterséges táplálására sajnos semmi esély. Az egyik érdeklődő kérdésére a szakemberek azt válaszolták, hogy a feketególyák tartanak az emberektől, ezért ha tudnák, se közelítenék meg a 20 m magasan lévő fészkeket, mert a beavatkozás a közelben lévő többi fészek lakóira is végzetes lehetne.