Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Vasárnap Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területének határánál egy indiai falu lakói elkaptak egy galambot, ami állítólag a határ másik oldaláról érkezett, és azonnal átadták a rendőrségnek, a madár lábán ugyanis egy számozott gyűrű volt.

  Ez mondjuk postagalamboknál annyira nem meglepő, de mivel az indiai hatóságok szerint lehet, hogy egy pakisztáni kémgalambról van szó, ezért úgy gondolták, jobb kivizsgálni, mit is jelent a számsor. Persze könnyen lehet, hogy nem egy titkosított üzenetről van szó, a számok tényleg csupán azt jelölik, hogy kinek a tulajdonában van a madár. 

  Nem ez az első eset, hogy az indiai hatóságok elcsíptek egy galambot, 2016-ban a pakisztáni határnál egy olyan madarat kaptak el, aminél egy, India miniszterelnökének, Narendra Modinak szánt üzenet volt. Egy évvel előtte pedig egy olyan galambot fogtak el, aminek nem a lábához volt rögzítve üzenet, hanem a testére írtak szavakat.

  (Sky News)

 • Hihetetlenül közelinek tűnik a Hold Timár Gábor felvételén, pontosabban ugyanakkorának, mint a Szabadság-szobor a Gellért-hegyen. 

  Ezt a király fotót május 26-án 23:45-kor készítette a holdnyugtáról a ferencvárosi otthonából, ami pontosan 2800 méter távolságra található a Gellért-hegytől. A lenyugvás egész folyamatát sikerült lefotóznia, de ezen a képen van pontosan a szobor mögött a rajzfilmszerű holdsarló. A Hold éppen telik, így egy

  karcsú, fordított C betűt formázott tegnap este. 

  A holdnyugta és a Szabadság-szobor
  A holdnyugta és a Szabadság-szobor
  Fotó: Timár Gábor / flickr
  A holdnyugtás sorozat
  A holdnyugtás sorozat
  Fotó: Timár Gábor / flickr

  Gábor nem ma kezdte a hold-, ég- és villámfotózást, melegen ajánlom a galériáját a Flickr-en, ahol az alábbihoz hasonló nagyszerű képeket lehet találni.

  A telihold 2020. május 7-én
  A telihold 2020. május 7-én
  Fotó: Timár Gábor / flickr
 • Andrew Pern, az egycsillagos Star Inn at Harome séfje a járvány ideje alatt a gyerekei segítségével több száz ételt készített a környékbeli kórház dolgozóinak. Egyszer csak levelet kapott a megyei tanács gyermekvédelmi osztályától, amiben arról írtak, tudomásokra jutott, hogy "kiskorúakat foglalkoztat a konyháján", és a levél mellé betettek egy brossurát is arról, hogy milyen szabályokat kellene betartania.

  A hivatalos levél szerint a családot egy televíziós interjú "buktatta le", a hétgyerekes apuka pedig Twitteren öntött tiszta vizet a pohárba. Andrew Pern szerint csupán két gyermeke segített neki az étterem konyháján, és ők betartottak minden higiéniai szabályt, a többiekkel pedig otthon főztek.

  andrew pern
  Fotó: The Star at Harome/Twitter

  Pern próbálta viccesen felfogni a helyzetet, és egyúttal kifejtette, jó lenne, ha minél több gyerek próbálhatná ki magát a konyhában. Hozzátette, persze nagyon büszke a gyerekeire, akik segítettek neki elkészíteni az ételeket az egészségügyi dolgozók számára.

  A megyei tanács azóta egyébként elnézést kért a családtól, elismerték, hogy a körülmények nem indokolták, hogy ilyen figyelmeztetést küldjenek.

  (Sky News)

 • A már a kéktúra útvonalát is lefutó trió (Zenyik Róbert, Medgyessy Gergely és Lőrincz Olivér) minden évben kitalál magának valami kihívást. Most éppen azt, hogy egy menetben felfutnak Magyarország tíz legmagasabb hegycsúcsára. Szerencséjükre ez a tíz csúcs viszonylag közel van egymáshoz, de még így is 88 kilométer és vagy 3800 méter szintemelkedés vár rájuk. 

  Lőrincz azt mondta, voltak betervezve versenyeik tavaszra, és hogy azok elmaradtak, valamit csinálniuk kellett, elég spontán jött az ötlet, a korlátozások lazításával pedig már lehetőségük is van megfutni a tízcsúcsos kört. 

  98004546 2784428828346876 935890330329284608 o.png

  A végig együttmaradó csapat Szilvásváradról indul, először a 958 méter magas Istállós-kőre mennek fel. A Bükkben még öt csúcsuk lesz, a Szilvási-kő (961 m), a Tányéros-töbör (958 m), a Bálvány (956 m), a Kőrös bérc (956 m) és a Virágos-Sár-hegy (955 m). Ezután futnak át a Mátrába, ahol Sirok felől megmásszák a Kékest (1014 m), majd jön a Hidas-bérc (971 m), végül a Péter hegyese (960 m) és a Galyatető (964 m) következik.

  Nem mindegyik csúcsra vezet turistaút, de a futók amennyire lehet, mindegyiket próbálják megközelíteni.

  Lőrincz azt mondta, elsősorban élvezni akarják a várhatóan 11-12 órás futást és a szép tájat, és talán majd mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy csapatban teljesítsék ezt a kört, akár olyanná is válhat, mint a Börzsöny Kör