Volt otthon 200 kiló lisztje, elindult a Karanténkenyér-sütő Bajnokságon, és meg is nyerte
Mielőtt elmondanám, mi is ez az egész, gyorsan megmutatom a győztest: ez a rozskovászos, pirított hagymás kovászos kenyér nyerte a Karanténkenyér-sütő Bajnokságot:
A verseny karanténpékje, aki a kenyeret sütötte pedig a mórahalmi Volford Gabriella lett. A Tartsd otthon a nagyit! Facebook-mozgalom március 24-én hirdette meg az online kenyérsütő versenyét, amelyre összesen 134 pályázat érkezett. Voltak, akik több kenyeret is neveztek, így tett Gabriella is, aki a járvány előtt egy lángosozót vitt, majd a kényszerű bezárás után a heti 2-3 otthoni kenyérsütést feljebb tornázta, így látja el ismerőseit. A lángosozó megmaradt nagyjából 200 kilónyi lisztkészletéből dolgozik az otthoni sütések közben, azt mondja, nagyon szigorúan tartja a kijárási korlátozásokat, gyakorlatilag csak tejért megy el otthonról.
De mit mondott a fenti kenyér láttán a zsűri?
tökéletesek az arányai, a héj vastagsága is szívmelengető. Talán a pirított hagyma cukortartalma miatt egy leheletnyit túlkelhetett, így a tészta nem tudott akkorát ugrani a sütés elején. Ettől függetlenül gyönyörű, gratulálok!
- fogalmazott Heiszler Olivér séf, a zsűri szakmai vezetője.
De miből is készül ez a valóban szemrevaló pirított hagymás kenyér?
- 450g Mantler BL80-as osztrák búzakenyérliszt
- 100g vegyesen etetett kovász
- 330ml víz
- 30g tejföl
- 27g só
- 100g szárított hagyma
Dagasztás és hajtogatás után, lamináláskor (ilyenkor a tésztát kiterítik, mint egy lepedőt) került rá (és így formázás után bele) a hagyma, majd 8 órát töltött a hűtőben (ami azért jó, mert a 7 fok körüli hőmérsékleten már viszonylag lassan kel a kenyér, így érettebb, karakteresebb ízt kap, mintha pár óra alatt, szobahőmérsékleten érné el ugyanazt a kelési fokot. Vaslábasban sült, ami egyenletes hőmérsékletet biztosít, és a fedő miatt nem szárad ki a tészta.
A sütési időt nem tudtam kinyomozni, de saját tapasztalataim alapján kb. 35 percet tippelek 230 fok körüli hőmérsékleten lefedve, majd még egy 10 percet alacsonyabb hőmérsékleten fedő nélkül :) Nekem külön öröm, hogy Gabriella lievito madre kovászt is használ (ez egy tömörebb, kevésbé savanykás kovász), mert én is azzal sütök otthon, #inlievitomadrewetrust
Második helyezett Borszéki Ádám lett, ezzel az egyenletesen lyukacsos, barnára sült, vastag héjú kovászos kenyérrel, aminek a sütés előtti bevágását (ami miatt ilyen szépen nyílik ki a teteje) nagyon irigylem tőle:
A harmadik helyet pedig Zsom Niki szerezte meg ezzel a magos kovászos kenyérrel, amihez teljes kiőrlésű lisztet használt. Én is próbálkoztam teljes kiőrlésű liszttel, de sokkal nehezebb vele fogyasztható eredményt elérni, mint a normál liszttel, már csak ezért is jár egy virtuális szakajtólengetés Nikinek az így is csodásan megemelkedett kenyeréért: