Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Paprikás krumpli címmel tett közzé egy videót a kormányfő, amelyben Jakab Péternek, a Jobbik elnökének a hétfői parlamenti ülés alatti sikertelen krumplis akciójára adott választ. Jakab egy zsák krumplival vette célba a kormányfőt, de csak Kocsis Mátéig jutott.

  A Jobbik jelöltje alulmaradt a kormánypárt jelöltjével, Koncz Zsófiával szemben a borsodi időközi választáson. A kampány alatt azt a benyomást próbálták kelteni, hogy a fideszes jelölt krumpliosztással próbál szavazókat nyerni magának.

  A Jobbik elnökének a vereséggel végződő választás estéje óta szavajárásává vált a „krumplikirály” kifejezés, vélhetően ezzel a mostani performansszal is Orbán Viktor „krumplikirályságára” kívánt célozni.

 • A Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium történelem-földrajz szakos tanára, Dávid Katalin olyan kiválóságok előtt lett az idei Stádium-díj győztese tudomány kategóriában, mint Kubassek János geográfus, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója vagy Csókay András idegsebész.

  Dávid Katalin
  Dávid Katalin
  Fotó: Stádium-díj holnap

  A díjat a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap alapította 2018-ban. A Széchenyi István szellemiségét szimbolizáló díj a diákság szavazata alapján három kategóriában adományozható azoknak, akik a közéletben, a tudomány és a művészet területén Széchenyi István szellemiségével összefüggésbe hozható jelentős tevékenységet végeztek, vagy jelentős eredményt értek el.

  Közéletben idén Kosztolányi Zoltán szakács, a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskola szakoktatója, művészetben pedig Csáky Máté az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola végzős gimnazista diákja lett Stádium-díjas.

 • Barnamedve (Ursus arctos)
  Barnamedve (Ursus arctos)
  Fotó: SOPA Images / Getty Images Hungary

  Bármennyire is örvendetes, hogy a nagyragadozók újra megjelentek hazánkban, a velük való együttélés sosem volt egyszerű. A hétvégi miskolci medve észlelés nyomán érdemes felidézni az Aggteleki Nemzeti Park ajánlásait:

  • Amennyiben medvével találkozik, hátráljon ki lassan azon az úton, ahol jött, és kerülje ki minél nagyobb körben.
  • Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
  • Amíg a medve nem veszi észre, ne csapjon zajt.
  • Ne zárja el a medve menekülési útvonalát, hagyjon neki helyet.
  • Ha a medve nem észlelte a jelenlétét, ne kiabáljon, zajongjon, csapkodjon, mert azt támadásnak veheti a ragadozó.
  • Legyen különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozik.
  • Soha ne közelítse meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés.
  • Ne fordítson hátat az állatnak.
  • Ne fusson el. (A medve óránként 40 kilométeres sebességgel is tud futni.)
  • Ha a medve észrevette, akkor emelje a kezét lassan a feje felé, és halkan beszéljen, énekeljen, fütyülgessen – hogy a medve emberként tudja azonosítani.
  • Ha a medve észrevette, de nem vesz tudomást a jelenlétéről, nem érdeklődik, akkor lassan hátráljon ki a látóteréből.

  A park egyúttal felhívja a figyelmet, hogy tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása. A fokozottan védett fajok károsítása, elpusztítása bűncselekmény.

  ugyanis a barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett faj, melynek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

 • Árverésen lehet megvásárolni decemberben a közelmúltban elhunyt Eddie Van Halen két hangszerét, amelyeknek elkészítésében maga is részt vett – jelentette be hétfőn az aukciót szervező Julien’s Aukciósház.

  A 2004 EVH Charvel Art Series elektromos gitár és a Van Halen házi stúdiójában, Matt Bruck gitártechnikus közreműködésével készített elektromos gitár a kaliforniai székhelyű aukciósház becslése szerint egyenként 60–80 ezer dollárt (18–25 millió forintot) érhet.

  A Rock and Roll Hírességek Csarnokába is beiktatott Van Halen rákbetegségben, 65 évesen halt meg október 6-án.

  Az árverésen Kurt Cobain Fender Stratocaster gitárjára is lehet majd licitálni. Ezen a gitáron játszott a zenész a Nirvana 1994-es In Utero turnéján. Az árverési tárgyak között szerepel még Michael Jackson egy fehér, kristályokkal díszített kesztyűje is, amelyet 1984-ben viselt a Jackson testvérek Victory turnéján.