Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Tíz vörös pandát szereltek fel GPS nyomkövető gallérral nepáli kutatók, hogy tanulmányozhassák az állatok viselkedését és életmódját.

  A műholdas megfigyelést lehetővé tevő gallérokat hat nőstény és négy hím vörös pandára, más néven vörös macskamedvére erősítették fel Nepál keleti, erdős vidékén, az indiai határ közelében. A kutatók munkáját a nepáli kormány és a vörös pandák védelmére létrehozott szervezet, a Red Panda Network (RPN) finanszírozza.

  Forrás: redpandanetwork.org
  Forrás: redpandanetwork.org

  A kutatást vezető Damber Bista, a Queenslandi Egyetem hallgatója, az RPN biológusa elmondta: a GPS által küldött adatokból a vadon élő pandák mozgását, társas viselkedését, jellegzetes szokásait tudják nyomon követni. A gallérok minden két órában rögzítik az állat tartózkodási helyét. Az adatokat egy éven át továbbítják a műszerek a műholdas rendszerbe.

  Bár most adtak hírt az eseményről, a vörös pandákat tavaly szeptember és december között szerelték fel a gallérokkal. A kísérlet egy nemzeti parkon kívül zajlik. A kutatók szerint rendben folyik a megfigyelés, az állatok jól vannak.

  Forrás: redpandanetwork.org
  Forrás: redpandanetwork.org

  Először használnak Nepálban GPS-t vörös pandák nyomkövetésére. Az országban mintegy ezer vörös panda él, a legtöbb a himalájai régióban.

 • A világítótorony című 2019-es film két férfiről szól, akik a történet során lassan megbolondulnak. A film jó, de pokoli nyomasztó, mi is írtunk róla, és van benne egy nehezen felejthető jelenet, melyben a Robert Pattinson által alakított fiatalabbik férfi, aki, mielőtt toronyőr lett, favágó volt és sajátos vonzalmat érez a sellők iránt, szóval ez a szereplő, mit szépítsük, egy kis sellőszoborra felizgulva elégíti ki magát.

  Erről a szobrocskáról van szó, ni:

  Ugye?

  Nos, ezt az elefántcsontot imitáló műgyanta-kellékszobrocskát a filmet gyártó produkciós iroda egy jótékonysági árverésen meghirdette, és csütörtökön valaki közel 111 ezer dollárt (33 millió forintot) fizetett érte. A vevőről annyit lehet tudni, hogy nő, és esze ágában sincs szexjátékként használni a sellőt: egyszerűen

  tetszik neki!

  (via)

 • A hölgy neve Ayse Deniz, és remek dolgokat művel ezen túl is.

 • Olykor a legjobb kezdeményezésekből is rémtörténet kerekedhet. Ez történt sajnos az egyik gemenci feketególyafészek életének a Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésében megvalósult webes közvetítésével is.

  A fészekben március 23-án jelent meg a háromból az első tojás, és öt héttel később, április 29-én kelt ki az első fióka, majd a másik kettő. A feketególyapár szépen gondozta a kicsiket, ám a természet kegyetlen, és május 10-én a legkisebbet az egyik szülő elpusztította.

  Természetes kiválasztódás in action
  Természetes kiválasztódás in action
  Fotó: Gemenc Zrt

  Május végére az aszály kritikus helyzetet teremtett. A május 28-i bejegyzés szerint a felhordott táplálékból sejthető volt, hogy a szülők nehezen gyűjtik össze a szükséges mennyiséget. Az ideális halak helyett a fiókák főleg békát és kígyót kaptak, utóbbiak közül egy akkorát is, amit hosszú órák alatt sem sikerült lenyelniük (az akció 0.30-nál indul).

  A június 5-i, utolsó bejegyzés szerint a közvetítést követők közül többen jelezték, hogy a fiókák éhezése és közelgő, nyilvánvaló halála túl kiborító a számukra. A közvetítést lekapcsolták, de kutatási célból továbbra is rögzítik.

  Az utolsó kép az éhező fiókákról
  Az utolsó kép az éhező fiókákról
  Fotó: Gemenc Zrt.

  A fiókák megmentésére, mesterséges táplálására sajnos semmi esély. Az egyik érdeklődő kérdésére a szakemberek azt válaszolták, hogy a feketególyák tartanak az emberektől, ezért ha tudnák, se közelítenék meg a 20 m magasan lévő fészkeket, mert a beavatkozás a közelben lévő többi fészek lakóira is végzetes lehetne.