Hella
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Talán nem ciki, de még csak most értem a II. Erzsébet életét feldolgozó sorozat, A Korona (The Crown) első évadának végére. (Aki meg akarja nézni a sorozatot, inkább tegye el ezt a cikket későbbre.)

  A negyedik részben foglalkoznak a nagy londoni köddel. 1952. december 8-án fullasztó köd ülte meg a várost, az emberek maszkban vagy sálat a szájuk elé tartva közlekedtek az utcán, a kórházak megteltek betegekkel, még a folyosókon is jajveszékelő embereket láttak el a leterhelt orvosok, ápolók, mert nem volt elég kórházi ágy. Ez eddig mind igaz, mi is írtunk róla, a legdurvább becslések szerint 12 ezer ember halt meg a szmog miatt, amit a szélcsendes időjárás, a megnövekedett autóforgalom és a magas kéntartalmú szénnel üzemeltetett londoni erőművek okoztak. 

  Engem az érdekelt, hogy igaz-e, hogy az agg Winston Churchill, aki 1940-45 után ekkor már másodszor töltötte be a miniszterelnöki posztot, csakugyan olyan érzéketlen volt eleinte, mint ahogy a sorozat bemutatja őt sőt, már előre lehetett tudni, hogy bekövetkezik a katasztrófa, de ezt még a töketlen ellenzék se tudta kihasználni.

  Nos, szolgáltassunk igazságot Churchillnek: ezt semmi sem támasztja alá, a gyilkos szmogot minden bizonnyal senki sem látta előre, és semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a vén háborús csataló fitymálta volna a ködöt.

  A sorozat szerint ezekben a napokban éppen titkárnőjével volt elfoglalva, aki kora alapján az unokája lehetett volna, és gyengéd románc kezdett kibontakozni kettejük között. Ennek egy csattanás vetett véget, a hölgyet ugyanis elütötte egy piros emeletes busz. Churchill elment a kórházba, ahol megmutatták neki titkárnője holttestét. A miniszterelnök ekkor szembesült a kórházbeli állapotokkal, és állt végre a köd elleni védekezés élére.

  Nos, ezek után talán mondani se kell: a 78 éves Churchill ekkor már legfeljebb a felesége iránt táplált gyengéd érzelmeket, a titkárnő kitalált személy, ahogy a halála is az: azokban a napokban senkit sem tudott elcsapni a busz, mert a londoni közösségi közlekedést egy az egyben leállították. 

 • Februárban érkezett az innsbrucki állatkertből két zerge a Szegedi Vadasparkba, és nemrég újabb fővel bővült a család, május 19-én ugyanis megszületett az első hazai állatkerti zerge.

  Bár zergék történelmi Magyarország területén is éltek, ennek ellenére ismeretlen fajnak számít nálunk, hiszen valahogy kimaradtak a hazai állatkerti gyűjteményekből. Ezért is számít kiemelt zoológiai eseménynek, hogy Szegeden is született zergegida.

  - áll a hivatalos közleményben.

  rupicapra rupicapra kid 20200520 01
  Fotó: Lajos Endredi/Szegedi Vadaspark

  A kecskeformájú párosujjú patás Európa magashegységeiben él, egészen az Alpoktól a Kaukázusig, így itt a szomszédban, a Kárpátokban is. A gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának. Legelterjedtebb alfaja az alpesi zerge, viszont egyes elszigetelt alfajai, mint a tátrai és a dél-franciaországi kartauzi zerge veszélyeztetettnek számítanak. Ferenc József császárnak köszönhetően Európán és Kis-Ázsián kívül még Új-Zéland déli szigetén is élnek zergék.

  A zerge kontrasztos mintázata egyrészt a rejtőzését szolgálja, másrészt egyedi, tetszetős megjelenést kölcsönöz számukra. A nyakán és a farán meghosszabbodott szőr izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert „zergetoll”, amely a vadászok körében még a szarvaknál is népszerűbb trófea. Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv, amely más tülkösszarvúakkal ellentétben vékony, felfelé álló, enyhén kampós, és védekezésre szaporodási időszakban a hímek a nőstényért vívott küzdelmében szolgál. 

  A nőstények vemhessége 24-26 hétig tart, többnyire 1, ritkán 2 kicsinyüket kb. 6 hétig táplálják, míg önállóan el nem kezdenek legelészni.

 • Szalay Kornél Géza XV. kerületi fideszes képviselő csodálatos videót tett közzé a Facebook-oldalán, amelyben hálát ad Istennek azért, hogy Orbán Viktor már tíz éve kormányoz. A videóban felbukkan az R-Go egykori frontembere, Szikora Róbert is, van benne koccintás a végén, de ha nem lenne Szalay Kornél Géza produkciója, higgadt helyzetértékelése és hálálkodása, akkor nem lenne annyira tökéletes ívű. 

 • 100941532 109204560681618 2919594324397446554 n
  Fotó: sylvibodi / instagram

  Vidéken tartott mérsékelt digitális detoxot a karantén ideje alatt Bódi Sylvi nemzetközi szörfceleb, aki instagramos követői kérésére az beszámolt arról, mi mindennel töltötte még az idejét. 

  Amit nem csinált:

  • nem parázott
  • nem nézett híreket
  • keveset posztolt, minimális időt töltött a közösségi médián
  • a telefonját is alig használta
  • nem raktározott be lisztből, cukorból
  • nem agonizált, hogy mikor utazhat már megint

  Amit csinált:

  • feltöltötte a készleteit fehérjeporral, vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel
  • sokat gondolkozott
  • elutazott vidékre, élvezte a lassú életet
  • kerti munkákat végzett, elültetett kb. 200 db növényt, kapált, gereblyézett, vízhólyagot növesztett, „amit büszkeséggel viseltem. Nem bírja a paraszt a szántás... Sebaj, majd belejön" – fogalmazott.
  • megtanult jól szőlőt metszeni
  • gombazsákot vett, és laskagombát termeszt
  • felfedezte, milyen boldogsággal tölti el, ha földdel és növényekkel foglalkozik

  Új célokat tűztem ki. A teljesség igénye nélkül néhány: veteményes kialakítása,saját tyúkjaim lesznek, elmélyülök a zöldség-gyümölcs termesztésszel kapcsolatos ismeretekben, igyekszem minél többet megtudni a témáról.

  Bódi azt írja, sokat olvasott még a karantén ideje alatt, és megfigyelte, mennyivel boldogabb vidéken.

  Hozzám az egyszerü, falusi élet közelebb áll, mint a pörgös fővárosi. Itt könnyebb megtalálni önmagamat és a tisztább környezetben a lelkem és a gondolataim is kitisztulnak...