Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 120 éve született a magyar származású tudós, Gábor Dénes, aki többek közt arról híres, hogy feltalálta a holográfiát, és ezért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott. A NAVA ezzel a videóval emlékezett meg róla születésnapján:

  A holográfia népszerűségének oka, hogy a teret és a tárgyakat életszerűen adja vissza, az előtte megszokott 2 helyett 3 dimenzióban – hangzik el a videóban. A holográfia szót Gábor Dénes a holos "egész", "teljes" és a gramma "írás", "üzenet" görög szavakból alkotta, mert látszólag minden információt tárolni lehet vele. Már 1947-ben kidolgozta a módszert, de tizenhat évig csak szakmai folyóiratokban írtak róla. 

  A videóban elmondja, hogy akkor jött az ötlet, amikor az elektromikroszkópon gondolkozott, de a mikroszkóp megállt egy határon, pont amikor fel kellett volna bontani atomrácsokat, és egyes atomokat látni, és nem lehetett jó elektronlencsét csinálni.

  "Hát akkor csináljunk egy rossz lencsét, és vegyünk fel egy rossz képet, és javítsuk meg. De az a gondolat, hogy milyen egyszerűen lehet visszakapni egy képet, az egyszer támadt bennem egy szép Húsvét napján. Általában, azt hiszem, hogy minden igazi gondolkodás a tudatalattiban folyik le – mondta Gábor Dénes az interjúban.

  Szerinte ha az embernek eszébe jut egy ötlet, "gondolja át alaposan minden oldalról, aztán felejtse el, és várja meg, amíg kijön a tudatalattiból a megoldás. Van egy másik találmányom, amit álmomban csináltam"  mondta. 

  Gábor holográfia feltalálását a ,,szerendipitás kísérletétnek" nevezte, vagyis olyan felfedezésnek, amire úgy bukkannak rá, hogy arra nem is számítanak a kutatók. A 100 éves születési évfordulójáról ebben a cikkben emlékeztünk meg

  A videóból azt is megtudjuk, hogy az 1900-as születésű tudós nyelvtudását német, francia és angol nevelőnők alapozták meg, és bár nem volt zenész, eredeti nyelven tudta elénekelni a világ nagy operáit. 

  Screen Shot 2020-06-05 at 16.56.42.png
  Fotó: NAVA
 • Egy éve pusztult el az internet kedvenc macskája, Grumpy Cat. A morcos fejét mémek milliói használják még ma is.

  Letelt a gyászév, úgyhogy bemutatjuk a méltó utódját, Grumpy Kitziát!

  Grumpy Cat hozzá képest piskóta, Kitzia úgy néz, mintha bármelyik pillanatban kitéphetné a szívünket, hogy aztán megrágja, és végül finnyogva otthagyja.

  Az igazán gonosz tekintetű macska már 6 éves, és az Egyesült Államokban él az ukrán fotós gazdájával. A valóságban egyáltalán nem olyan vérszomjas, mint amit az ábrázata alapján várnánk tőle, sőt, igazából egy kedves, játékos cica. Az Instán már 54 ezren követik.

  Megöllek!
  Megöllek!
  Fotó: Grumpy Kitzia / Instagram

  Kitzia vajon méltó utódja Grumpy Catnek?

  • 385
   Soha nem lesz senki olyan vicces, mint Grumpy Cat
  • 377
   Nem tudom, én félek tőle
  • 294
   Igen
  • 293
   Én meg csak szeretek szavazni
  • 174
   Még túl is szárnyalja!

   (BoredPanda)

 • Lassan megérkezik a nyári idő, ráadásul a koronavírus-járvány miatti korlátozások is egyre lazulnak, úgyhogy újra aktuálissá vált a nyaralás tervezése. Az időjárás azonban a vírusmentes kirándulásokba is csúnyán belerondíthat, és amíg egy kis csepergő eső csak a kedvünket rontja el, a komolyabb viharok, pláne a villámok már a testi épségünkre is veszélyt jelentenek.

  Két éve már írtunk egy cikket arról, milyen óvintézkedésekkel csökkenthető minimálisra a villámcsapás kockázata:

  Kapcsolódó

  Mit tegyek, hogy ne csapjon belém a villám?

  A tragikus balatoni eset után összeszedtük, mit érdemes tenni és mit tilos, ha el akarja kerülni a villámveszélyt. Évente 24 ezer ember öl meg villámcsapás, de 240 ezren túlélik.

  Most azonban egy olvasónk felhívta a figyelmünket, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a napokban szabadon elérhetővé tette az Elektrotechnika nevű folyóirata tavaly nyári számát, és abban a Biztonságos nyaralás villámok között című cikket. Ebben két szakértő foglalja össze, hogy a közhiedelemmel szemben milyen tanácsokat érdemes valóban megfogadni a villámmentes nyaraláshoz. A cikk pdf formátumban érhető el, ide kattintva olvasható.

 • Egy 57 éves middlesbrough-i férfi azt gondolta, hogy kicselezi a rendszert az egyik gyorsétteremnél, ha egy nagyon kezdetleges dobozautóval beáll a többi jármű közé, és a drive-in ablaknál kér majd magának hamburgert. Az étterembe, ami közel van a munkahelyéhez ugyanis egyelőre nem lehet beülni, csak házhoz szállítást vállalnak, illetve az autóval érkező vendégeket szolgálják ki. 

  Amikor reggel munkába mentem, láttam, hogy óriási sor van, és azt gondoltam, biztosan van valami módja annak, hogy gyorsabban ételhez jussak. Szóval a kollégákkal készítettünk egy autót

  - nyilatkozta Lee Watson, aki gondolta ilyen időkben, amiket most élünk, egy kis bolondozás belefér, sőt. Persze hiába állt sorba fél óráig, végül nem szolgálták ki.

  És nem, nem ő az első, akinek eszébe jutott, hogy egy ál-autóval jelenik meg egy gyorsétteremnél. A McDonald's szóvivője elmondta, nagyon nagyra értékelik, hogy az emberek ennyire szeretnének náluk enni, de arra kérnek mindenkit, hogy tartózkodjanak az ilyen kreatív megoldásoktól, csak azokat tudják kiszolgálni, akik olyan járművekkel érkeznek, amikben működő motor is van. 

  watson meki
  Fotó: Terry Blackburn