Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Sokat jártunk gyerekkoromban is a Római-partra, de a Dunában, bármilyen csábító lett volna, fürödni akkor sem lehetett. A dunai fürdőzést még a hetvenes évek elején tiltották be (hatóságilag – bármit is jelentsen ez), azóta csak a kacsázás, kenuzás kuglizás, kerékpározás, kocsmázás maradt, szabadvízi pancsolásról legálisan szó sem lehet.

  Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat. A Római-part megújulásáért, közösségi és a környezetbe illő (ez nem a féllegális lakóparkokat vagy a további zsírlángosozókat jelenti) fejlesztéséért évek óta sokat tevő, a Tarlósék által tervezett mobilgát megvalósítását lényegében megakadályozó civilek mindent megtesznek, hogy újra kinyissanak a római-parti dunai strandok.

  A Fák a Rómain csapata és a Valyo Egyesület a tavalyi első kísérlet után most szombaton másodszor is elérte, hogy ha egyetlen napra is, de újra lehessen szabadon strandolni a Dunában. Az erre kijelölt partrészen a Nap bácsi és a Külker strand között szombatra az önkormányzat is engedélyt adott, csináltak bólyarendszert, voltak vízirendészek, és felállítottak egy vízimentő magaslest is jelzőzászlókkal.

  Elviekben a kerületi és a fővárosi önkormányzat is támogatja, hogy állandó szabadstrand jöjjön létre a Rómain, a jelzőzászlóknak pedig az a jelentőségük, hogy dán minta alapján ezekkel lehetne jelezni az aktuális vízminőséget. Nagy esőzésekkor szennyeződések juthatnak a vízbe, ilyenkor nem lenne egészséges pancsolni, máskor viszont a Duna vize itt a főváros északi szakaszán fürdésre kiválóan alkalmas – ezt egy friss vízminőség-vizsgálat most ismét igazolta.

  A közös fürdésen kívül fórumot is tartottak a strandkérdésről, ami felszínre hozta a véleménykülönbségeket is: miközben minden érintett támogatja a projektet, a civilek azt szeretnék, hogy a római-parti szabadstrand a lehető legkevesebb beavatkozással, „a part természetes értékeinek, közösségi funkcióinak megőrzése mellett”, nonprofit módon valósuljon meg, az önkormányzat a jelek szerint inkább kiadná a strandot egy üzemeltetőnek, és ők új büféket, vendéglátóipari helyeket sem bánnának olyan nagyon.

  Folytatás jövőre, talán már nem csak egy napra.

 • Bronxban, a 149. utcánál készült az alábbi videó. A Fay nevű trópusi vihar helyi idő szerint pénteken csapott le New Yorkra, és miközben továbbhaladt, a meteorológai jelentések szerint azóta sokat szelídült, vasárnapra teljesen eloszlik majd.

  Hasonló jelenetekkel egyébként itthon is találkozni, amikor egy nagyobb vihar csap le a fővárosra, körülbelül egy hónapja például a Nyugati pályaudvarnál lett vízesés a lépcsőkből.

 • Egy 11 éves nigériai fiúról készült videó lett virális a közösségi oldalakon, miután többek között olyan ismert emberek is megosztották azt, mint az Oscar-díjas Viola Davis. A videón az látható, hogy a fiú az esőben balettezik:

  A táncoló fiú, Madu Mmesoma Anthony egyike annak a 12 diáknak, akik az ingyenes Leap of Dance táncakadémiára járhatnak Lagoszban. A fiú a BBC-nek elmondta azt is, hogy egyrészről szerinte a balettről rossz sztereotípia, hogy az csak lányoknak szólna, másrészről egyszerűen azért táncol, mert szeret táncolni. 

  asas
 • Isabelle vidáman falatozott a vegán(nak hitt) ebédjéből, amikor az utolsó falathoz érve megdermedt benne a keringés, ugyanis egy vegán bolognai szószos

  gyíkfejet

  talált a tányérján. A vegán tésztaszószt az édesanyja, Polly Wheaton vásárolta a Lidl-ben a lányainak.

  A Lidl persze azonnal elnézést kért és ígérik, kivizsgálják az ügyet, de hiába, a kétgyermekes brit anyuka szerint a minimum, hogy vissza kell hívni az összes ilyen terméket, és teljesen biztos benne, hogy soha többé nem vásárol a német diszkontláncnál.

  "Ez nem arról szól, hogy vegán vagy nem vegán az étel, senki sem akarna egy gyíkfejet találni az ebédjében. Olyan traumatikus élmény volt, hogy a lányom azóta sem tud rendesen enni."

  - mondta Polly.

  A Lidl Baresa tésztaszószai egyébként nálunk is kaphatóak, ha esetleg valaki potenciálisan gyíkfejes tésztaszószra vágyna. 

  tumblr b9ada19fb5ec66a778362f6e0f050b42 c445f5b9 2048

  (Mirror)