Hermina
16 °C
31 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék egy román-ukrán állampolgárságú férfit, aki múlt szerdán 10 euróval (!) akart megvesztegetni egy határrendészt a barabási határátkelőnél - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

  Keresztes Imre tájékoztatása szerint a férfi kilépéskor átadta a román útlevelét, a belga személyi igazolványát és a gépjármű forgalmi engedélyét a határforgalom-ellenőrzést végző rendőrnek, a gyorsabb átkelés érdekében pedig az iratok közé egy 10 eurós bankjegyet tett.

  Az oroszul zajló beszélgetés során a férfi többször a rendőr törzsőrmester tudtára adta, hogy a pénzt az Ukrajnába történő mielőbbi kiléptetése érdekében neki szánta - írta a főügyész.

  A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze lefoglalta a vesztegetési pénzt, a férfit gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését.

  A büntetlen előéletű férfit hivatali visszaélés miatt bűnösnek mondta ki a bíróság, jogerősen 1 év, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, továbbá a 10 euró címletű bankjegyre vagyonelkobzást rendelt el.

 • A VDV napja sokat jelent Oroszországban, sokkal többet, mint amennyit valójában érint ez a tulajdonképpen szakmai ünnep. Ez ugyanis a katonai légi deszandosok napja, nem is régi, Vlagyimir Putyin elök tette hivatalossá 2006-ban, de nem véletlenül: a deszantosromantika kulturális beágyazottsága elég mély ahhoz, hogy egy kicsit mindenki magáénak tekintse az ünneppel együtt. Ilyenkor rendesen kivonulnak csíkos trikóikban a mostani, az egykori, meg a reménybeli deszantosok, meg azok, akik annak szeretnének látszani. 

  És megy a vidámkodás, Moszkvában főleg a Gorkij Parkban - ahol manapság már dohányozni sem lehet - és az iszogatás. Hogy pontosan miért, azt nem tudni, mindenesetre egy rendfenntartó és egy deszantos összeszólalkozott, persze, mindenkihez odacsapódtak a sajátjaik, aztán hiába néhány békítő hang, a vége persze, hogy verekedés, Vedeve vs. Roszgvargyija.

  Nehéz megmondani, ki nyert, de hát ilyenkor nem is ez a lényeg, mindenesetre a rendfenntartók pár csíkostrikósat bevittek, persze, fordítva erre nincs is lehetőség. Az viszont látszik, mennyivel jobban tartanak a rendfenntartók egy deszantoscsapattól, mint ha ugyanez egy tüntetésen történne, vagy türelmesebbek és elnézőbbek velük, mint azokkal, akik mondjuk egy őrizetbe vett újságíróért  demonstrálnának  nyilvánosan.

 • Száz éve SZÚR - ezzel a címmel jelent meg egy könyv, ami feleleveníti a 60-as és 70-es években nagy népszerűségnek örvendő színészek és újságíró rangadót. (SZÚR, innen a név.)

  70-80 ezer nézőt vonzott rendszerint ez az esemény, a színészek egyik nagy sztárja Bujtor István volt, aki maga volt a megtestesült gólveszély. 1968-ban például mesterhármast ért el, amikor 4:3-ra nyertek a színészek. 1978-ban még ezt is felülmúlta, akkor öt találat került a neve mellé, 9-8 lett a végeredmény. A tablón megelevenedik a múlt.

  20200802 200924

  Aradszky László, Suka Sándor és Zenthe Ferenc volt még a csatársorban rajta kívül.

  Az újságírók legjobbja ebben a korszakban Várkonyi Sándor volt, aki jelenleg 80 felett jár már, de még a tavalyi rangadón pályára lépett. Volt olyan meccs, amikor Vitray Tamást is becserélték. A hokiválogatott tagja, a későbbi műsorvezető, Egri János is játszott többször. Az újságírás mellett a dalszerzésben is jeleskedő Vándor Kálmán is törzstagja volt a csapatnak.

 • Olvasónk, Kristóf készítette ezt a fotót, aminek, mint írja, az az érdekessége, hogy „a nap egy felhő takarásában van, és a formája-fénye érdekes módon a földre vetül.” Tényleg rendkívülinek tűnik a fotó és a rendkívüli a nap látványa is rajta, de hát rendkívüli napokban mostanában egyébként sincs hiány.