László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban. Most öthetesek, és már ismerkednek a külső kifutójukkal. Még anyatejjel táplálkoznak és hatalmas ütemben gyarapodnak – olvasható az állatkert közleményében.

  A két szülő a hétéves, Csehországból érkezett anyaállat, Binti, és a szintén hétéves, Hollandiából jött Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban. Mindketten odaadó gondoskodással nevelik kicsinyeiket, akiket a szerencsésebb látogatók már megtekinthetnek, hiszen a kölykök már kimerészkednek a külső kifutóba is.

  A fehér – valójában inkább bézs – színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek és a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú.

  A krugeri oroszlánoknak ez a színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették, hogy léteznek. A dél-afrikai őslakosok az isteni világ közvetlen küldötteiként tisztelték őket. Élőhelyük, Timbavati neve azt jelenti, "a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek."

  A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) című könyvének megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

  Az állatkertben és rezervátumokban élő példányok száma sem éri el az ötszázat, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között bemutassuk és tenyésszük is ezeket a különleges színű állatokat. A Nyíregyházi Állatparkban már többször született fehér oroszlán, jelenleg a most született kicsikkel együtt hat egyed él Nyíregyházán – zárul a közlemény.

 • Úgy tűnik végül idén sem kell lemondani a gourmet közönségnek arról, hogy együtt fesztiválozzon! Sztárséfekkel, exkluzív helyszínen, különleges kínálattal várják a hazai minőségi gasztronómia szerelmeseit a Séf Fesztiválon Tihanyban, a Belső-tónál augusztus 20. és 23. között.

  A négy napos eseményen Széll Tamás, Segal Viktor, Wolf András és Varju Viktor gondoskodnak a kínálatról, a desszertet a Mihályi Patisserie biztosítja. A rendezvény étel-és italkínálatát a séfek közösen állították össze, akik személyesen is jelen lesznek a rendezvény különböző napjain. 

  A részletes programot és menüket ide kattintva tudják megnézni. Fontos információ, hogy a mintegy 3.000 nm-es területen a jelenlegi vírushelyzet korlátozza a vendégek számát, így online és kizárólag elővétben lehet jegyeket váltani. 

 • Szokatlanul nagyszámú, több mint hatvanezer rózsaszín flamingó gyűlt össze fiókáival Dél-Franciaország lápos vidékein – a madarakról készült feljegyzések 1945-ös kezdete óta a legtöbb állatot számlálták meg.

  A szakemberek légifelvételeket elemezve becsülték úgy, hogy 25 ezer flamingópár, azaz mintegy 50 ezer felnőtt madár telepedett le a térségben. 12 ezer flamingófiókát is megszámoltak. Ez történelmi szám – közölte Marmol, hozzátéve, hogy a fiókákat igen nehéz megszámolni.

   "Lehetséges,  hogy a kijárási korlátozások segítették, hogy ilyen jó évünk legyen. Az emberek elmaradásával nem zavarta meg semmi a madarakat. Nem jártak a repülőgépek sem, nem volt semmilyen zaj" - magyarázta.

  Szerdán ornitológusok mintegy három órát azzal töltöttek, hogy 320 fiókát ellássanak egy-egy műanyag és fém pánttal, hogy jeladó segítségével tudósok követni tudják vándorlásukat.

 • Augusztus végén kezdődik a magyar kézilabda bajnokság, szeptemberben pedig már a PSG-t látja vendégül a Pick Szeged csapata. Bemutatták az új mezt, amit a szezonban fognak viselni.

  Képernyőfotó 2020-08-07 - 14.30.47.png

  Joan Canellas zsonglőrködött kicsit, Mikler Roland mintha megharapta volna a labdát, Radivojevic pedig a rá jellemző gólörömet játszotta el.