Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Megszületett a gyermeke Hollywood talán legismertebb párjának. Rooney Mara és Joaquin Phoenix még 2018-ban kezdtek el találkozgatni, méghozzá Magyarországon, amikor itt forgatták a Mária Magdolna című filmet. Feltehetőleg akkor még ők sem gondolták, hogy kapcsolatuk ilyen komolyra fordul, és gyermekáldás is kíséri őket.

  A kisfiút az apa 1993-ban tragikusan elhunyt bátyáról, a szintén színész River Phoenixről nevezték el tiszteletük és szeretetük jeléül. Nem mellesleg a gyermek születését nem a pár, hanem Victor Kossakovsky rendező jelentette be a Zürich Filmfesztiválon. A direktor az elmúlt hónapokban Phoenixszel együtt készítette a Gunda című dokumentumfilmet, amely a tervek szerint december 10-én érkezik a magyarországi mozikba.

 • Kevesen lehetnek, akik ne hallottak volna a rock and roll műfaj kiemelkedő alakjáról, az amerikai Jerry Lee Lewisról. Az utánozhatatlan zongorajátéka és a sajátos színpadi show volt a védjegye – nemritkán felugrott a hangszerre, volt, hogy háttal vagy éppen a lábaival játszott, sőt, többször fel is gyújtotta. Vegyítette az Egyesült Államokban a fehér és afroamerikai zenészekre jellemző rock and roll műfaját.

  Zenei tehetsége korán megmutatkozott, állítólag két hét alatt tanult meg zongorázni.

  Mások csak gyakorolnak és gyakorolnak... az én ujjaimnak mintha saját agyuk lenne. Nem kell nekik megmondani, mit tegyenek, ők megteszik maguktól. Isten adta tehetség ez

  – vélekedett magáról.

  Botrányoktól sem volt mentes az egyébként rendkívül sikeres pályafutása. A Killer (gyilkos) nevet még a középiskolában kapta, miután összeverekedett egy tanárral.

  A rock and roll műfaj csúcsán a legjobbak társaságában inspirálódott. Sokatmondó tény, hogy 1986-ban elsőként került be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé, ahol később olyan rocklegendák is helyet kaptak, mint Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és a király Elvis Presley.

 • Az indiai származású amerikai rendező a Twitter-oldalán tudatta rajongóival, hogy újabb mozifilm készítésébe kezdett.

  A direktor még 1999-ban robbant be a világ élvonalába a Hatodik érzék (The Sixth Sense) című művével, amit hat Oscar-díjra és két Golden Globe-díjra jelöltek. M. Night Shyamalan azt a sikerét azóta sem tudta megismételni, de jókora követői táborra tett szert. Legutóbb a Servant (nincs magyar címe, a szó jelentése: szolgáló) sorozaton dolgozott az Apple TV+-nek.

  A mostani bejegyzésből túl sok információ nem derül ki azon túl, hogy az új alkotás címe Old lesz, és 2021 júliusában mutatják be az Egyesült Államokban. Ezek mellett a film plakátját is megtekinthetjük, illetve a rendező elmondja, hogy kész csodának tartja, hogy újra forgathat.

  A filmben számos ismert sztár helyet kapott, például a leginkább negatív figuráiról ismert angol Rufus Sewell vagy sokoldalú mexikói karakterszínész Gael García Bernal, de olyan fiatal feltörekvő tehetség is részese lesz a műnek, mint Alex Wolff, illetve Az ébredő erőből vagy a Feketelistából ismert Ken Leung.

 • Nem csak a nagy hollywoodi stúdiók alapítói között volt több magyar származású a filmkészítés hőskorában, de a színészek között is. Közülük is az egyik leghíresebb Tony Curtis.

  A művész eredetileg Bernard Schwartz néven született New Yorkban 1925. június 3-án. Édesapja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) Mátészalkáról, míg édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) a felvidéki Nagymihályon (saját bevallása szerint Válykón) született.

  Bernard Schwartzban minden megvolt, ami annak idején egy színész karrierjéhez szükséges: nem csak jó kiállású volt, de tehetséges és kitartó is. A művészi pályát a második világháborúban töltött szolgálata után kezdte, ekkor vette fel a Tony Curtis nevet. Filmsikerekből legalább annyi kijutott neki, mint házasságból és válásból.

  Mi a hosszú és boldog élet titka? A fiatal nők csókjai

  – válaszolta egyszer egy kérdésre.

  A korszak legnagyobb világsztárjai voltak a partnerei, olyan mára klasszikussá vált alkotásokban szerepelt, mint a Van, aki forrón szereti, a Spartacus, A bostoni fojtogató vagy a Minden lében két kanál. Irigylésre méltó pályafutása 1949-től egészen 2008-ig tartott.

  A néhai világsztár sosem feledte el magyar gyökreit, büszke volt rá. Többször is járt Magyarországon, 1996-ban az akkori kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján, később a Magyarországot reklámozó filmspothoz az arcát adta.

  Nyolcvanöt évesen, hatodik felesége karjaiban hunyt el nevadai otthonukban.