Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Tel Aviv elektromos utakkal reformálja meg a tömegközlekedést. Wireless technológiával töltik fel a buszokat - adta hírül a CNN

  Az első ilyen út a repülőtértől a Tel Aviv Egyetem vasútállomásig vezet majd. Az elektromos buszok meghatározott útvonalon közlekednek majd, pontosan az elektromos kábelek fölött, melyeket már lefektettek az aszfalt alá.

  Ha kísérleti járat beválik, a város több részét is átalakíthatják.

  Tel Aviv egyike a legrosszabb levegőjű  városoknak, ezért a városvezetés azt tervezi, hogy felveszi a harcot a légszennyezés ellen, és egy évtized múlva már jelentős lesz az elektromos járművek aránya. 

 • Az orosz Orvos-biológiai Intézet (IMBP) kísérletsorozatot indít, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a súlytalanság a női szervekre - adta hírül a TASSZ Kozmosz rovata.

  A kísérleti alanyok egy speciális kabinban tartózkodnak majd, amely földi körülmények között szimulálja a súlytalanságot. Egy vízzel töltött tartályt csak napi 15 percre hagyhatnak el. Mindamellett vizsgálják az alkalmazkodó képességet érintő problémákat, illetve az elszigeteltség hatását.

  Az eredményeket összevetik a férfiakkal végzett kísérleti adatokkal.   

  A kutatás célja megvizsgálni, hogy a nők szíve és érrendszere, szenzormotoros, izom- illetve csontrendszere hogyan alkalmazkodik a gravitációs terhelés hiányához.

  A kísérletsorozat október másodikán veszi kezdetét. 

 • A szarkofágok lezárva feküdtek az elmúlt több mint 2500 évben, nem messze Dzsószer fáraó lépcsős piramisától - mondta el Neveine el-Arif régészeti és turisztikai miniszter az ABC NET-nek.  Beszélt arról is, hogy a hónap elején találtak 13 koporsót, és a múlt héten is 14-et.

  Az első koporsók felfedezését ki is tweetelte a miniszter, láthatjuk a hieroglifákat és egyéb műtárgyakat:

   A Saqqara fennsíkon régebben legalább 11 piramis állt. A ma elhagyatott hely egykor az egyiptomi fővároshoz Memphiszhez tartozott.    

  A koporsókat átszállítják majd a Nagy Egyiptomi Múzeumba, amely a Giza Piramis mellett fog állni.

  Untitled-7
  Fotó: Khaled El-Enany @KhaledElEnany6 / Twitter
 • Előttem az élet című Netflix-drámával tér vissza 11 évnyi szünet után ismét a film világába a 86 éves Sophia Loren. A produkciót fia, Edoardo Ponti rendezte. A színésznő a holokauszttúlélő Rosát alakítja, aki szárnyai alá veszi a 12 éves utcagyereket, Momót. Az idős, magányos asszony és a gyerek között szoros érzelmi kapcsolat alakul ki, megvédik egymást, szokatlan családot alkotnak a tengerparti olasz városban, ahol élnek.

  Sophia Loren első Oscar-díját 1961-ben az Egy asszony meg a lánya című filmért kapta, 1991-ben pedig Oscar-életműdíjjal jutalmazta kiemelkedő színészi pályafutását az amerikai filmakadémia. A színésznő elmondta, hogy nagy örömmel játszotta el a főszerepet az Előttem az élet című filmben, mivel a karakter az édesanyjára emlékeztette – közölte az MTI.