Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az indiai származású amerikai rendező a Twitter-oldalán tudatta rajongóival, hogy újabb mozifilm készítésébe kezdett.

  A direktor még 1999-ban robbant be a világ élvonalába a Hatodik érzék (The Sixth Sense) című művével, amit hat Oscar-díjra és két Golden Globe-díjra jelöltek. M. Night Shyamalan azt a sikerét azóta sem tudta megismételni, de jókora követői táborra tett szert. Legutóbb a Servant (nincs magyar címe, a szó jelentése: szolgáló) sorozaton dolgozott az Apple TV+-nek.

  A mostani bejegyzésből túl sok információ nem derül ki azon túl, hogy az új alkotás címe Old lesz, és 2021 júliusában mutatják be az Egyesült Államokban. Ezek mellett a film plakátját is megtekinthetjük, illetve a rendező elmondja, hogy kész csodának tartja, hogy újra forgathat.

  A filmben számos ismert sztár helyet kapott, például a leginkább negatív figuráiról ismert angol Rufus Sewell vagy sokoldalú mexikói karakterszínész Gael García Bernal, de olyan fiatal feltörekvő tehetség is részese lesz a műnek, mint Alex Wolff, illetve Az ébredő erőből vagy a Feketelistából ismert Ken Leung.

 • Nem csak a nagy hollywoodi stúdiók alapítói között volt több magyar származású a filmkészítés hőskorában, de a színészek között is. Közülük is az egyik leghíresebb Tony Curtis.

  A művész eredetileg Bernard Schwartz néven született New Yorkban 1925. június 3-án. Édesapja, Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) Mátészalkáról, míg édesanyja, Klein Ilona (Helen Schwartz) a felvidéki Nagymihályon (saját bevallása szerint Válykón) született.

  Bernard Schwartzban minden megvolt, ami annak idején egy színész karrierjéhez szükséges: nem csak jó kiállású volt, de tehetséges és kitartó is. A művészi pályát a második világháborúban töltött szolgálata után kezdte, ekkor vette fel a Tony Curtis nevet. Filmsikerekből legalább annyi kijutott neki, mint házasságból és válásból.

  Mi a hosszú és boldog élet titka? A fiatal nők csókjai

  – válaszolta egyszer egy kérdésre.

  A korszak legnagyobb világsztárjai voltak a partnerei, olyan mára klasszikussá vált alkotásokban szerepelt, mint a Van, aki forrón szereti, a Spartacus, A bostoni fojtogató vagy a Minden lében két kanál. Irigylésre méltó pályafutása 1949-től egészen 2008-ig tartott.

  A néhai világsztár sosem feledte el magyar gyökreit, büszke volt rá. Többször is járt Magyarországon, 1996-ban az akkori kormány meghívására részt vett a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján, később a Magyarországot reklámozó filmspothoz az arcát adta.

  Nyolcvanöt évesen, hatodik felesége karjaiban hunyt el nevadai otthonukban.

 • Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Věra Jourovával.

  Erre reagált Deutch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő, aki azt írta:

  Věra Jourová megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan támadást intézett Magyarország ellen, ezért az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének mennie kell.

  Közösségi oldalán az EP-képviselő közzétette a magyar kormányfőnek az Európai Bizottság elnökéhez intézett levelét, és csak annyit tett hozzá:

  ENNYI

  Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője is megszólalt az ügyben, a többi között azt hangoztatta:

  nincs értelme keresztes hadjáratot folytatni Vera Jourová alelnök ellen. Itt Orbánról van szó.

  Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője videoüzenetében úgy vélekedett: a magyar kormány „személyeskedő lemondatási vitával” próbálja elterelni a figyelmet egyebek mellett arról, hogy az Európai Unió Tanácsát betöltő Németország a napokban kívánja előterjeszteni a jogállamisággal kapcsolatos javaslatát. A javaslat elfogadása azt jelentené, hogy az unió nem nézi tovább tétlenül azt az „állam-maffia működést” és a demokrácia leépítését, amelyet a magyar emberek hosszú évek óta elszenvednek – közölte Ujhelyi István.

 • A meglévő hím mellé egy nőstény rozsomákot szerzett be Oroszországból az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramban (European Endangered Species Program – EPP) részt vevő pécsi állatkert – tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

  Vadim, a rozsomák
  Vadim, a rozsomák
  Fotó: pecszoo.hu

  A csaknem két és fél éves Vadimhoz egy orosz város állatkertjéből érkezett a nőstény rozsomák. Siptár Dávid, az állatkert ügyvezetője közölte, hogy a vadaspark minél több EEP-programhoz szeretne csatlakozni, és nemcsak az egyedek tartásában, de amelyik fajnál lehetséges, a szaporításban is részt kívánnak venni. A rozsomákok átlagosan 2–4 utódot hoznak világra 9 hónapos vemhességük után, a kicsik pedig akár 2-3 évig is a szülők mellett maradnak – közölte. Az ügyvezető szerint az állatkertnek nem volt könnyű éve a járványhelyzet miatt, de a jól sikerült nyári szezon és a rengeteg támogató segítségével sikerült egyenesbe kerülnie az intézménynek.