Jeromos
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese Napját.

  A mesehallgatás és meseolvasás személyiségformáló hatással rendelkezik. A fejlődéslélektannal foglalkozó szakértők szerint a mesék a kisgyermekek értelmi és érzelmi fejlődése szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, hiszen hozzájárulnak a képi szimbolikus világ kialakulásához és további fejlődéséhez.

  Pedagógusok tapasztalatai szerint azok a gyerekek, akiknek mesélnek otthon, élénkebb fantáziával és jobb rajzkészséggel rendelkeznek. Emellett a mesék segítenek korán megkülönböztetni a jót a rossztól, az igazságost az igazságtalanságtól, a helyest a helytelentől. 

  Újabban vizsgálják a mesék szerepét a lelki egészség kérdéskörében is, és a drogprevenció területén is igyekeznek felhasználni a megszerzett ismereteket.

  2020-09-30 20 28 33-Index - Mindeközben - Ma van a Magyar Népmes
  Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum / youtube
 • – ezt mondta az állatvédelemért felelős főpolgármesteri megbízott. Szabó Rebeka kiemelte, akármit is nyilatkoznak fideszes önkormányzati képviselők, és bármi is jelenik meg kormánypárti híroldalakon, a fentebbi kijelentés nem változik. Hozzátette, hogy hétfőn közvetlenül is meghallgatják a budapesti állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek véleményét.

 • Habár nagyjából egy hete futott végig a pletyka az online sajtón, hogy Tom Hardy játszhatja legközelebb sokak kedvenc 007-es ügynökét, most Henry Cavill közölte, hogy ő sem adta fel a reményt. 

  „Nagyon-nagyon izgalmas lenne. Ha Barbara Broccoli és Mike G. Wilson (producerek) szívesen dolgoznának velem, azonnal lecsapnék a lehetőségre" – fogalmazott a markáns arcélű színész.

  Valószínűleg egyébként senkit sem kell emlékeztetni, de azért álljék itt: a színész az elmúlt években valószínűleg az összes nő szívét elrabolta a hümmögő Ríviai Geralt szerepében, de ő formálta meg az utóbbi időben a DC szuperhős Supermant, és egyébként a nyomozózseni Sherlock Holmes szerepében is feltűnt az Enola Holmes című Netflix filmben.

 • Nem mindennapi jubileumot ünnepelhet a világ egyik legnépszerűbb animációs sorozata, Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki (The Flinstones), amit William Hanna és Joseph Barbera alkotott meg 60 évvel ezelőtt. 1960. szeptember 30-án kezdték el az Egyesült Államokban az ABC televízióban sugározni a sorozatot, ami már ekkor történelmet írt, hiszen ezt megelőzően főműsoridőben sosem adtak rajzfilmeket. A széria a gyerekek és a felnőttek között is népszerű volt, mert nagyon jó aránnyal egyszerre volt társadalmi szatíra és bájos gyermekmese is.

  Harminc éven át tartó sikerét csak a magyar rendező, producer Csupó Gábor által létrehozott A Simpson család tudta felülmúlni, amit 1989-ben kezdtek el sugározni. Ennek megfelelően 2013-ban a TV Guide a Frédi és Bénit minden idők második legjobb televíziós rajzfilmsorozatának minősítette a már említett A Simpson család után.

  Hazánkban a zseniális magyar szinkron, illetve a magyar szöveget író Romhányi József tovább emelte Flinstonék sikerét, színvonalát és olyan hazai színészóriások kölcsönözték hangjukat a kőkorszaki családtagoknak, mint Psota Irén, Váradi Hédi, Csákányi László és Márkus László.