Diána
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • 1905-ben ezen a napon született Greta Garbo svéd színésznő, akit a filmtörténet egyik legérdekesebb alakjaként tartanak számon. Szomorú szemei, melankolikus természete, fátyolos, mély hangja, szikár alkata miatt volt mivel kitűnnie Hollywood klasszikus színésznői közül.

  Férjhez soha nem ment, ami miatt évtizedeken át terjedt, hogy leszbikus, Mercedes de Acosta írónővel folytat viszonyt. Karrierje az 1939-es Ninocskáig felfelé ívelt. A filmet – aminek forgatókönyvét Lengyel Menyhért írta – Oscarra is jelölték. A II. világháború idején részt vett a brit titkosszolgálat munkájában, kapcsolatait kihasználva a híres kémfőnöknek, William Stephensonnak toborozott embereket, segített továbbá feltérképezni, hogy a svéd felsőbb körökben kik a náci szimpatizánsok. A színésznő élete végét magány és zárkózottság jellemezte. 1990-ben, 84 éves korában hunyt el New Yorkban. 

 • Akkor sem, ha emberek között nő fel, hiszen az ember nevelte farkasokat a kutyákhoz hasonlóan sok mindenre meg lehet tanítani, irányításuk, féken tartásuk, azaz kezelhetőségük szempontjából soha nem lesznek a kutyákhoz hasonlatosak - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak legújabb vizsgálatából.

  Az intenzív szocializáció ellenére sem lehet őket könnyen rávenni, hogy az eldobott tárgyat visszahozzák és odaadják, és gyakrabban mutatnak agressziót, mint a hasonló körülmények között nevelt kutyák.

  A kutatásban 16 farkas- és 11 kutyakölyköt neveltek azonos módon, kézből pár napos kortól és rendszeresen tesztelték őket 3 és 24 hetes koruk között. Intenzív emberi környezethez történő szocializációjuk alatt a gondozók a kis állatokat mindenhová magukkal vitték napi tevékenységeik során, így napi 22-24 órát töltöttek együtt. Ennek köszönhetően az állatok már nagyon fiatal koruktól naponta találkoztak új vizuális, hang- és szagingerekkel, emberekkel, állatokkal és idegen tárgyakkal.

 • A koronavírus-járvány helyzet egyre durvul hazánkban is, ezért az Elefánt zenekar úgy döntött, bizonytalan ideig nem állnak színpadra, az eddig meghirdetett koncertjeiket pedig lemondják és átszervezik egy későbbi időpontra. 

  Sajnos ebben a helyzetben nem tudunk nyugodt lelkiismerettel koncertezni és kitenni benneteket, a stábtagokat, magunkat és hozzátartozóinkat egy esetleges fertőzés veszélyének

  - írja Facebook posztjában a zenekar.  

  Reméljük, hogy hamarosan újra találkozhatunk velük a színpadon, addig is kösz mindent! 

 • Bori, a Székesfehérvár-Sukoró Vadmadárkórház leszakadt lábú gólyája eleinte nagyon távolságtartó volt az emberekkel, azonban rájött, hogy a kezükben lévő zöld kannából friss víz folyik. Ha meglátja a Vadmadárkórház kollégáit locsolókannával sétálni, a gólya odamegy hozzájuk, – ugyanis fél lábbal is megtanult ügyesen közlekedni – és egy kis vízért kuncsorog.

  Az udvaron több helyre is ki van téve a gólyák számára kialakított itató, de Bori csak a kannásat szereti.

   Borit egyébként egy bányászgödörben találták meg törött lábbal még augusztus végén. A nevét a bányászok védőszentje, Szent Borbála után kapta.