Vencel
10 °C
19 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az egyik legnagyobb ételrendeléssel foglalkozó hazai cég, a NetPincér összegezte a karantén ideje alatti rendeléseit. A felmérésből kiderült, hogy alaposan megváltoztak a rendelési szokások. Csaknem napi négy rendelést adott le az átlagos rendelő április-májusban, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában.

  ételházhozszállítás
  Fotó: Kai Pilger / Unsplash

  Újszerű, hogy közkedvelt lett a reggeli rendelés, az esti órákban pedig az alkohol házhoz szállítására kaptak rá a magyarok. A pizza továbbra is a legnépszerűbb házhoz rendelt étel Magyarországon és valószínűleg sok más országban is, azonban rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

 • Falánk, a kiscica már egy szerető család tagja. Nem volt mindig így, hiszen a Katasztrófavédelem tűzoltóinak kellett kimenteni a négylábút egy kútból – az esetről a BM Országos Katasztrófavédelmi főigazgatósága számolt be Facebook-oldalán.

  Püspökladányban esett kútba a macska vasárnap délelőtt. A város lakói a tűzoltók segítségét kérték, akik egy úgynevezett dugólétrát tettek a kútba. Ezen keresztül az ügyes cica önállóan, saját erejéből kimászott. A bátor, életerős macskának az ijedtségen kívül más baja nem esett.

  Falánk mentése
  Falánk mentése
  Fotó: BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

  A gazdátlan állatnak duplán szerencsés napja volt, hiszen az egyik helyszínen lévő tűzoltó, Rácz Imre főtörzsőrmester örökbe fogadta a mentés után, a kisfia pedig elkeresztelte Falának a cicát, aki remekül érzi magát az új otthonában, az új családjával.

  Rácz Imre tűzoltó főtörzsőrmester családjával és Falánkkal
  Rácz Imre tűzoltó főtörzsőrmester családjával és Falánkkal
  Fotó: BM Katasztrófavédelem Facebook
 • A legújabb mesterséges intelligenciák már az ember beszédéből megállapíthatják, mennyire magányos – adta hírül az amerikai az AZoRobotics weboldala. 

  Az utóbbi húsz évben a magányosság valóságos világjárvánnyá fokozódott, amely gyakran halálos áldozatokat is szed. Nem csupán depressziót vagy gyógyszerfüggőséget okoz, de aláássa az emberek terhelhetőségét, munkabírását. A koronavírus-járvány pedig csak elmélyítette a problémát.

  Ellen Lee doktor elmondta, hogy korábban közvetlen rákérdezéssel próbálták feltérképezni a problémát, de az emberek gyakran félnek a „magány” szótól, és stigmatizálva érezhetik magukat. A természetes nyelvi feldolgozás nevű módszerrel hosszú interjúkat dolgoz fel a számítógép, és keresi azokat az elejtett szavakat, amelyek a magányra utalhatnak.

  Az eredmények azt mutatták, hogy az igazán magányos egyének jóval hosszabban válaszoltak egy-egy kérdésre. A nők sokkal könnyebben ismerik el egy interjúhelyzetben, hogy magányosak. A férfiak viszont jóval több félelmet és örömet kifejező szót használtak.

  Az új módszer felismeri az úgynevezett „magányos beszédet”, és 94 százalékos pontossággal megállapítja, ha valaki tényleg magányos.

 • The Midnight Sky (Éjféli napfény) címmel rendezett filmet George Clooney a Netflixnek, és ő játssza a főszerepet is. A Lily Brooks-Dalton népszerű regényén alapuló történetben egy magányosan élő sarkvidéki kutató és egy, a Jupiter egyik holdjáról visszafelé tartó űrhajó legénységének az életét követhetjük végig, miközben a Föld egy meg nem nevezett katasztrofális esemény hatására elhallgat.

  A könyv 2017-ben jelent meg, a film bemutatójáról egyelőre annyit tudni, hogy decemberben érkezik a Netflixre. Ehhez igazítva adja ki az Agave Könyvek Kiadó Lily Brooks-Dalton regényét magyarul.