Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Magyarország egyik legnagyobb e-kereskedelmi weboldala közé tette a szeptember első felében bejelentett járványügyi szigorítások óta tapasztalt vásárlói magatartásokat tükröző adatait.

  Hasonlóan a járvány első hullámához az ősz első hónapjában is a szájmaszkokat, gumikesztyűket és más gyógyászati segédeszközöket keresték a legtöbben, ezek forgalma másfélszer annyi volt mint az év elején. A rangsorban másodikok voltak az élelmiszerek és a háztartási vegyiáruk, melyek közül leginkább a tisztító-, és fertőtlenítőszerek forgalma nőtt húsz százalékkal. 

  Az azonban érdekesség, hogy a bútorok és lakberendezési tárgyak forgalma csupán a kijárási korlátozások első hetében esett vissza, és szinte azonnal visszaállt a járvány előtti számokra, szeptember óta pedig a járvány előtti heteknél is nagyobb forgalmat generál. 

  A weboldal tájékoztatása szerint ahogy minden hónapban, úgy októberben is a gyűjtemények (például: bélyeg vagy képregény) és antik tárgyak tették ki a forgalmuk mintegy harmadát. Emellett szeptemberben és októberben is jól fogytak a szerszámok, kerti eszközök, amelyek az első hullám egyik slágertermékének számítottak a sporteszközök mellett. 

  De az őszi iskolakezdések miatt újból emelkedett a kereslet a számítástechnika eszközök iránt is.

 • Körülbelül negyven tehén szökött meg egy ausztrál farmról a napokban. Az állatok többsége hamar meglett, azonban az egyiket pár száz méterre, a szomszéd trambulinjába gabalyodva találták meg. A szerencsétlenül járt állatot végül egy traktor segítségével sikerült leemelni a trambulinról.

  2020-10-22 12 44 56-Index - Mindeközben - A szomszéd trambulinjá
  Fotó: 9 News Gippsland / Facebook
 • Gyakran hallani, hogy a vendéglátó szektort sújtja leginkább a koronavírus járvány, ami jelentős bevételkiesést okozott, illetve okoz, és emiatt nagynevű éttermek is kénytelenek voltak bezárni a világ számos táján.

  Ezt akarják elkerülni az egyik New York-i gasztro-központban azzal, hogy a szervizdíjon és különféle járulékokon felül egy legfeljebb tíz százalékos pótlékot vezetnek be - olvasható a ny.eater.com oldalán.

  A kávézók, kifőzdék, büfék és egyéb vendéglátóhelyek szabadon dönthetnek a plusz díj bevezetéséről. Eléggé megosztotta a város vendéglátásában érdekelteket az extra díj kérdése, egyesek mentőövet látnak benne, mások pedig a maradék vendégek elvesztését. 

  newyork.10százalék
  Fotó: Blake Wisz / Unsplash
 • Egy hackercsoport ransomware módszerrel kizsarolt pénzt adományoz jótékonysági célokra. Az akció a szakértői elemzések szerint is igazi „újdonságnak” számít a számítógépes bűnözés terén.

  A Darkside csoport hackerei saját bevallásuk szerint is dollármilliókat loptak el nagyvállalatoktól, most pedig azt állítják, hogy „jobbá akarják tenni a világot”.

  A dark weben közzétett bejegyzésükben a hackercsoport két jótékonysági szervezetnek: a The Water Project-nek és a Children International-nek küldött nyugtákat 10.000 dolláros Bitcoin adományról. A Children International, amely a világszerte élő gyermekeket, családokat és közösségeket is támogat, azonnal azt nyilatkozta, hogy furcsa és nyugtalanító fejleménynek tekinti az akciót, erkölcsileg és jogi szempontból egyaránt, és már jelezték, hogy nem fogják megtartani a pénzt. A Children International szóvivőjük a BBC-nek konkrétan ezt nyilatkozta:

  „Ha az adomány hackerekhez kapcsolódik, akkor azt nem áll szándékunkban megtartani.”

  A The Water Project, amely a tiszta vízhez való hozzáférés javításán dolgozik Afrika szubszaharai térségében, nem reagált a különös jótékonykodási adományra.

  Az október 13-i blogbejegyzésben a hackerek azt állítják, hogy csak nyereséges nagyvállalatokat céloznak meg ransomware típusú támadásaikkal, amelyek során „váltságdíjért” ejtik túszul a szervezetek informatikai rendszereit. 

  Brett Callow, az Emsisoft kiberbiztonsági vállalat biztonságtechnikai elemzője pedig így nyilatkozott:

  „Egyáltalán nem világos, hogy mit kívánnak elérni a bűnözők ezen adományokkal. Talán segít a bűntudatukat csillapítani? Vagy talán egoista okokból, lelkiismeretlen zsarolók helyett Robin Hoodként akarnak tetszelegni a közvélemény előtt? Bármi legyen is a motivációjuk, ez bizony nagyon szokatlan lépés, és ha jól tudom, először fordult elő, hogy egy ransomware csoport nyereségének egy részét jótékony célra ajánlotta fel.”