Katalin
-2 °C
3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Thaiföldön az igazságügyi minisztérium nemrég egy sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy majdnem 1 milliárd dollár értékben foglaltak le kábítószert. 

  E lépésük elhamarkodott volt, ugyanis az alaposabb laboratórium vizsgálatok után kiderült: nem ketamint találtak – ahogy azt hitték –, hanem nátrium-foszfátot, amelyet főként

  tisztítószereknél alkalmaznak. 

  Somsak Thepsuthin igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott: az eset helyszínén végzett gyorsvizsgálatok során „technikai hibát" vétettek. A gyorsteszteléshez használt anyag ugyanis nátrium-foszfáttal vagy ketaminnal reakcióba lépve egyaránt lila szinűre vált, ez vezetett a tévedéshez.

  El kell ismernünk, hogy hibáztunk

  – mondta a miniszter, hozzátéve azt, hogy magára vállalja a felelősséget az elkövetett bakiért. 

 • Ha saját pizzát szeretne készíteni, de nem szívesen vesződne a pizzaszósz elkészítésével, a sonka feldarabolásával vagy a sajtreszeléssel, pizzakészítő szettet is rendelhet Londonban. A stílusosan pizzásdobozban érkező hozzávalókhoz készítési leírást is mellékelnek.

 • Értékes régészeti leleteket találtak a Citadella megújítási munkalátait előkészítő régészeti feltárásokon - tájékoztatott a Várkapitanyság Zrt. A Gellért-hegyen egykor állt Budai Csillagvizsgáló falmaradványait, egy értékes, első világháborús ágyútalpat, illetve kelta, római, valamint török kori érméket és kerámiákat is találtak a szakemberek. Az ásatások befejezése és az állapotfeltérés után a következő lépésben megkezdődik Citadella belső udvarának megújítása, valamint a külső falak rekonstrukciója. 

  citadella
  Fotó: Sörös Valéria

  A cég beszámol róla, hogy az 1815-ben József nádor kezdeményezésére készült két tornyú egyetemi csillagvizsgáló Európa legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított. A „Csillagdát” három európai uralkodó I. Sándor orosz cár, I. Ferenc osztrák császár és magyar király és III. Frigyes Vilmos porosz király jelenlétében 1815-ben avatták fel. Azonban szerepét csak ötven évig tölthette be, mert 1870-ben lebontották, mivel még az 1848–49-es szabadságharc idején alaposan megrongálódot, majd ennek maradványaira épült fel a Citadella.