Emma
-2 °C
6 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A homokféreg omlett egy igencsak népszerű szezonális étel Vietnámban, amely két hüvelyk hosszú homokférgekből készül, és az íze állítólag a kaviáréra hasonlít.

  Minden évben, jellemzően késő ősszel, főként Hanoi street food éttermeinek kínálatában megjelenik egy különleges helyi specialitás, amely elsőre úgy néz ki, mint egy hétköznapi rántotta tele fűszerekkel.

  cha-ruoi-750x563
  Fotó: Khương Việt Hà / Wikimedia Commons

  A felvert tojás valóban az étel egyik fontos része, azonban van még itt pár összetevő, köztük a mandarinhéj, a hagyma, a kapor és néhány más fűszer, illetve a homokférgek. Az eredmény pedig egy omlettszerű étel, amely az év utolsó hónapjaiban állítólag a helyiek nagy kedvencének számít – írja az Oddity Central.

  A kulináris különlegesség alapja nem csupán Vietnámban őshonos, a homokférgek számos Csendes-óceán parti országban, köztük Kínában, Japánban, Indonéziában és Szamoában is előfordulnak. Ahány ország, és régió, a férgeket olyan sokféleképpen fogyasztják, többek között toast-ként, sütve vagy akár nyers formában is.

  A párzási és növekedési folyamatoknak megfelelően a homokférgek az év vége felé emelkednek a felszínre, ekkor a halászok hálókkal vagy épp puszta kézzel fogják el őket. Ugyanakkor a vietnámi gazdák fogyasztási céllal a helyi tavakban és a rizsföldeken fogyasztási céllal is tenyésztik a férgeket, amelyek jól érzik magukat a mocsárban.

  Amikor az omlett készül, a kifogott homokférget megfőzik, hogy eltávolítsák a csápjait, és megszabadítsák a halszagtól, majd ekkor adják hozzá a többi összetevőt.

 • Úgy tűnik, Riviai Geraltot nem lehet sokáig kispadra ültetni, vagy ágyba küldeni, ugyanis a hírek szerint visszatértek a munkához a készítők, szóval sikeresen újraindult a Witcher második évadának forgatása. Ebből aztán könnyen lehet következtetni arra, hogy valószínűleg a stáb tagjai felépültek a koronavírusból.

  WNMprmp96geTvrY9urSXrT
  Fotó: Katalin Vermes / Netflix

  A kamerák állítólag már a múlt héten forogni kezdtek az Arborfield Studios falai között, ahol felépítettek egy hatalmas várost, hogy a munkát házon belül is folytatni tudják. Azt is írják egyébként, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg a második évad, legközelebb talán tavasszal történhet valami az ügyben.

  Korábban az Index is írt róla, hogy másodszor is felfüggesztették a sorozat második évadának a forgatását.

 • csupaorr

  Sajnos a koronavírus miatt zárva tart a Fővárosi Állat-és Növénykert. Ezért a szokásosnál is több hírrel, képes beszámolókkal és videóval igyekeznek „életre szóló állatkerti élményeket” adni a nagyközönségnek. Legújabb kisfilmjükben például az látható, hogy az állatok mennyire nagyon lelkesednek e remek lehetőségért.

 • A sportlétesítmények népszerű programja a stadiontúra – a koronavírusjárvány azonban ezt is ellehetleníti. Chicagóban különleges stadionbejárást szerveztek: négy pingvint vezettek körbe a Soldier Fielden. 

  GettyImages-1136254006
  Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

  Izzy, Darwin, Tombo és Charlotte előbb körülnézett az 1924-ben épített stadion öltözőjében, majd végigtipegett a pályán is. A Soldier Field a Chicago Fire labdarúgócsapatának és a Chicago Bears amerikaifutballcsapatnak is az otthona, 61 500 néző befogadására alkalmas.