Virgil
0 °C
3 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Vasárnap már meggyújthatjuk az adventi koszorú első gyertyáját, ám ezzel nem csak az ünnepi készülődés, illetve a várakozás időszaka veszi kezdetét, hanem a lakástüzek száma is megsokszorozódik - tájékoztat a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook oldalán. A tűzoltók felhívják a figyelmet, hogy a legtöbb ilyen tűzeset elkerülhető, ha biztonságos koszorút vásárolunk vagy készítünk. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos, hogy biztonságos helyre tegyük az adventi díszt, amit éjszakára mindig oltsunk el, akámilyen szép és hangulatos is, hiába a lakásunk éke, ha utána nem lesz lakásunk. 

  A tűzoltok emlékeztetnek rá, hogy ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják őket, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. Az estek többségében lángok mindössze egy-két négyzetméteren pusztítanak, azonban naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta pedig meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének.

 • Sian Bliss brit művész áll az Aurora Arbour nevű alkotásában a londoni Wembley Parkban november 26-án. Az alkotás a brit főváros legmagasabb karácsonyfája mintegy százezer LED-égővel.

 • Ritka fehér pingvint fedeztek fel a Galápagos-szigeteken – számolt be a tudományos szenzációról a Galápagos Nemzeti Park. 

  Ebben az esetben a leucizmus néven ismert genetikai állapotról van szó, mely az állat tollazatának vagy szőrzetének pigmenthiányához vezet, de nem hat a szeme színére, ebben különbözik az albinizmustól

  – közölte az intézmény.

  A park munkatársai szerint ezek az állatok ellenállóbbak a napfénnyel szemben, ám konkrét diagnózist majd csak genetikai elemzés segítségével lehet felállítani. Cápáknál, gekkóknál és madaraknál már megfigyeltek ilyen testi elváltozásokat, ám ez az első alkalom, hogy pingvinnél észleltek ilyen genetikai rendellenességet. A különleges pingvint egy hete észlelte Jimmy Patino túravezető az Isabela-sziget északi részén, aki a Charles Darwin Alapítvánnyal együttműködve dolgozik a galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) populációjának monitorozásán a madár költőterületein. 

  A galápagosi pingvinnek több egyedisége is van, mert a világ egyik legkisebb pingvinfaja, mindössze harmincöt centiméteres magasságra nő, illetve az egyetlen olyan pingvin, mely az Egyenlítőnél él.

 • Minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra, ezért a Baptista Szeretetszolgálat a jelenlegi pandémiás helyzetben is elindítja karácsonyi adománygyűjtő kampányát, a 17. Országos Cipősdoboz Akciót – tájékoztatott róla a szeretetszolgálat.

  A gyermekek idén is várják a karácsonyi ajándékot. Ezért szeretnénk, hogy a cipősdobozok idén is ott legyenek a karácsonyfa alatt, örömöt hozva a leginkább rászorulóknak

  – mondta Szilágyi Béla, a szervezet elnöke.

  A Baptista Szeretetszolgálat ünnepi kampányait az elmúlt években hazai sztárok (Béres Alexandra, Kovácsovics Anikó, Mező Misi és a Magna Cum Laude, Polgár Tünde, Michelisz Norbert) mellett világsztárok (Chuck Norris , Andrea Bocelli) is támogatták. A november 27-én elkezdődőtt 17. Cipősdoboz Akció kampányában százötven gyűjtőpont várja az ajándékokat, és mintegy száz partner járul hozzá a gyűjtés sikeréhez. Idén a világjárvány miatt nem épülhet fel Budapest szívében a Cipősdoboz Vár, ezért a Baptista Szeretetszolgálat kibővítette az online dobozolás lehetőségét: játékok, higiéniai eszközök, könyvek vásárlásával vagy pénzadomány küldésével lehet érintésmentesen adományozni akár a www.ciposdoboz.hu oldalról elindulva.