Olga, Liliána
22 °C
35 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nyári hőségben kiszáradt az Alföldön található, Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Fehér-tó Kardoskúton – adta hírül a nemzeti park a weboldalán.

    Aggodalomra azonban semmi ok, az 1966-ban védetté nyilvánított tavat az év első felében csekély víz szokta borítani, nyaranta pedig szinte mindig teljesen kiszárad, így láthatóvá válnak a tómederben tenyésző olyan sótűrő növények, mint a magyar sóballa, bárányparéj, sziki ballagófű, és a hegyes bajuszpázsit.

     A sótűrő növények szinte azonnal megjelentek a tómederben, ahogy eltűnt belőle a víz. Ahogy a talaj a meleg hatására kiszárad, és a tómeder kifehéredik, a sótűrők egyre nagyobb számban jelennek majd meg és népesítik be a medret. A nyár közepén zöldellő növények legtöbbje nyár végére sárgára szárad majd. Különleges kivételt képez a sziki ballagófű, melynek hajtásrendszere a meder szegélyét zöldből pirosra színezi.

    A növények őszig uralják majd a tómedert, majd átadják a madaraknak. A kardoskúti Fehér-tó ugyanis tavasszal és ősszel a Kárpát-medence egyik legfontosabb madárszállója, ahol a vízviszonyoktól függően akár több tízezer madarat is meg lehet figyelni.

    A tó és közvetlen környezet szigorúan védett terület, ahova csak előzetesen regisztrált, vezetett túrák során lehet ellátogatni.