Hetvenöt éve könnyíti az életünket a mikrohullámú sütő
Napjainkra már nehéz lenne elképzelni az életünket a mikrohullámú sütő nélkül, lényegében alapfelszereléssé vált a konyhában. Hasonlóan sok találmányhoz a mikrót is egy véletlennek köszönhetjük. Az Egyesült Államokban egy radarállomás építése közben azt vették észre az ott dolgozók, hogy a munkába vitt ételeik felmelegedtek, például egy táskában lévő csokoládé megolvadt a mikrohullámú sugárzás miatt. A történtek után egy mérnököt, a Percey Spencert bízták meg a dolog kivizsgálásával, aki rájött, hogy a radar által kibocsátott mikrohullámú sugarak okozták az ételek felmelegedését.
Az első étel, amit mikrohullámú sütővel készítettek szimbolikus is, mert a pattogatott kukorica volt. A mikrohullámú sütőt 1945-ben szabadalmaztatták, eleinte nem csak nagyon drága (két-három ezer dollár), de jóval nagyobb, közel két méter magas is volt, nagyjából akkora, mint egy mai fagyasztós hűtőszekrény.
Jó húsz év kellett ahhoz, hogy a mai készülékekhez hasonló méretű mikrók készüljenek, a sorozatgyártás 1965-ben indult. Magyarországon a 90-es évek elején tombolt a mikróláz, amikor tömegesen vásárolták az Ausztriába kiruccanó magyarok.