Kornélia
-1 °C
15 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Puskás Peti, aki az idei Való Világ egyik műsorvezetője volt, most megmutatja a követőinek, hogy hogyan is kell elképzelni az ő egy napját a műsorban.

  Rengeteg könyvet kell elolvasnunk, itt furcsa mód kicsivel több ideig marad a kamera a kiégés társadalma című könyvön. Lehet ez egy utalás lenne Peti hangulatára? Nem tudjuk, ezt majd a rajongók kisakkozzák. Utána irány az RTL klub stúdiója, hogy megkezdődjön a felkészülés az élő adásra. Találkozunk a főszerkesztővel, akivel Peti és Anikó pontról, pontra átveszik az esti műsor részleteit, mozzanatait és mondatait.

  A szerkesztőtől megtudjuk, hogy Petivel fárasztó volt a 105 napos munka.

  Ezt valamilyen téren meg is tudjuk érteni, hiszen rögtön elkezdi szívni a vérét Peti a szerkesztőnek, 3x kérdezi meg ugyanazt tőle, hogy majd mit kell csinálnia a szavazás lezárásakor. Aztán végre egy villanásra betekintést nyerünk a villa tükrök másik oldalára, ahol a stábtagok beláthatnak a villalakók hálószobájába például.

  Ezután Peti ellenőrzi, hogy melyik ajtóhoz kellett volna kísérnie az egyik villalakót, hogy ha lesz legközelebb, akkor ne a raktárba küldje a játékost a Villa helyett.

  Majd vissza is térünk a stúdióba, ahol Tobey Maguiret megszégyenítő mozdulatokkal vonul be a műsorvezető. Aztán érkezik a talán legnehezebb része a munkának, itt Peti lerajzolja, hogy mikor, melyik kamerába kell néznie és röviden tömören levezeti Boginak a 2 órás adás kamera állásait. A videó legvégén a Való Világ búcsú dalának dallamát dúdolja Bogi, amit Peti a lépcsőn ülve légzongorázik, majd mindennek véget vet egy bekapcsolt porszívó zaja.

  A teljes videót itt tudják megtekinteni:

 • Valljuk be, a női kosárlabdázók annyira azért nincsenek a reflektorfényben, még a legendás Lisa Leslie neve sem feltétlenül mond sokat a legtöbbeknek.

  Ezen most akár változtathat is a 18 éves Azzi Fudd, akit nemtől függetlenül a legnagyobb tehetségnek tartanak LeBron James középiskolai remeklése óta.

  azzi fudd
  Fotó: The Washington Post

  Fudd volt egyik első lány, aki részt vett a Stephen Curry által indított edzőtáborban, és sikerült megnyernie az ottani tripladobó bajnokságot – a srácok ellen. A középiskolában másodikosként lett az ország legjobb játékosa, ez korábban még egy fiú vagy lány kosarasnak sem jött össze.

  A 2021-es egyetemi toborzás első számú csillagaként a UConnhoz kötelezte el magát, most pedig egy tripladobó videójával került a figyelem középpontjába.

 • Az eddigi 9 évadnyi Való Világ abból a szempontból ugyanaz volt, hogy nagyjából 100 napra beköltözött kábé egy tucatnyi ember, akik a külvilágtól elzárva élték mindennapjaikat. Néha-néha kaptak külső ingereket, találkozhattak szeretteikkel, beolvastak nekik a nézők által írt kommenteket, voltak párbajon, stb. A 10. évad is ilyen lett volna, ha nincs a koronavírus, ami utólag adott egy plusz réteget a műsornak.

  A formátum külföldi verziójában volt már rá példa, hogy egy aktuális hírt közöltek a lakókkal. A Való Világ 10 játékosai viszont konkrétan semmit nem tudtak arról, hogy hol tart éppen a járvány, mik a halálozási adatok, van-e tömeges oltás, lehet-e utazni és így tovább.

  A szériát megnyerő VV Vivi november 14-én költözött be és február 27-én hagyta el végleg a villát a győztesnek járó 36 millió forinttal együtt. Több mint 100 nap telt el. Vivi a Fókusz kérésére elmondta, hogy az éttermük felújítására fogja költeni a pénzt. Ekkor szembesítették a ténnyel, hogy az éttermek amúgy zárva vannak.

  Vivi több mint 100 nap hírektől való elzártsága itt csapódott le igazán. Tény, hogy az éttermek bezárásáról már november 10. körül is tudni lehetett, de az elsőként beköltöző játékosok ilyenkor már nem tájékozódhatnak a külvilág történéseiről.

  Gondoljunk bele, hogy mi mindenre kell még rádöbbenie egy embernek, aki a mai világban 100 napra lekapcsolja magát a napi események követéséről.

 • shutterstock 566877958
  Fotó: Shutterstock

  Hosszú álom – ez most nem Raymond Chandler híres detektívregénye (melyből minden bizonnyal szintén készült audiokönyv), hanem a Svédországban történt mulatságos bealvásos esetek címe lehetne, amelyeket egy YouTube-videóban is lelepleztek.

  Felolvasni rendkívül monoton és álmosító tevékenység lehet bizonyos svéd narrátoroknak, emiatt történhetett, hogy az audiokönyvekből időnként teljes fejezetek hiányoznak, helyettük pedig szuszogást vagy hangost horkolást hallani – a narrátorok ugyanis 

  egész egyszerűen munka közben bealudtak.

  Azok a (leginkább látáskárosult) svédek, akik megvették ezeket az audiokönyveket, annyira nem tartották mulatságosnak az ügyet, amikor a svéd állam által finanszírozott „Ügynökség a hozzáférhető médiához” (Myndigheten för tillgängliga medier) kiadványai ilyen csapnivaló minőségben kerültek piacra.

  Caracasban este lenne, ideje aludni

  Minderről egy YouTube-videó is készült, ahol hallhatjuk is a szóban forgó „álomba szenderüléseket”. A videót Finn Hellman független újságíró készítette, és kigyűjtötte benne a különösen durva bealvásokat. Az egyik videóban, a Caracasban este lenne (It Would Be Night in Caracas) című regény felolvasásakor például hallható, hogy pár percig szuszog a felolvasó, máshol pedig még horkolást (vagy ahhoz hasonló furcsa hangot) is hallani.

  Hellman azt is kiderítette, hogy bizonyos narrátorok megismételtek mondatokat, más esetben pedig teljes fejezetek hiányoztak. Az is előfordult, hogy az álmos felolvasók képtelenek voltak egyszerű svéd szavakat kiejteni.

  Hellman különösen sajnálatosnak tartotta, hogy a svéd adófizetők pénzét költötték arra, hogy felolvasás helyett kialudják magukat a narrátorok.