Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Méghozzá a zöldebb jövő érdekében.

  Közel két év után szeptember 24-re ismét Globális Klímasztrájkot hirdetett a Fridays for Future és Extinction Rebellion, a klímaválság problémája ugyanis súlyosabb, mint valaha. A gyülekezés 16:30-kor kezdődik Budapesten az Opera előtt, innen indul a felvonulás fél órával később a Kossuth térre az Andrássy út, Deák Ferenc tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca útvonalon. 

  Előzetes posztjaik alapján a helyszínen ott lesz Puskás-Dallos Peti és Pumped Gabo is, akik az Instagram-oldalaikon hívták fel a figyelmet az eseményre. 

  Ha te is szeretnéd, hogy gyermekeid, unokáid örömben, nyugalomban megmehessenek a 2050-es Balaton Soundon, akkor légy ott te is 9.24.én a Globális Klímasztrájkon! Hozd el egy barátodat is. Ha továbbpörgetsz és becsukod a szemed, nem fog magától megoldódni. Úgyhogy get your asses out there!!!

  — írta Gabo még egy pár nappal ezelőtti posztjában, egy órával ezelőtt azonban Puskás-Dallos Peti is megerősítette, hogy ott lesz:

  Tali ma az Operánál 16:30-kor!!!

  — hívta fel a figyelmet.

  A Kossuth térre való érkezés a tervek szerint 18:00-ra várható, a helyszínen beszédet mond: 

  • Kovács Valéria (Fridays For Future Budapest)
  • Bari Jutka (Idetartozunk Egyesület)
  • Jordán Ferenc biológus, és
  • Udvaros Dorottya színművésznő, a Greenpeace nagykövete.

  A Klímasztrájkot az Esti Kornél zárja egy félórás koncerttel. Az eseménnyel kapcsolatban további információkat ide kattintva talál.

 • Újabb stílusváltás részesei lehetünk.

  Mint arról korábban az Index is beszámolt, a műsorvezető még augusztusban döntött úgy, hogy elbúcsúzik eredeti, világosbarna hajszínétől és egy sokkal divatosabb, hidrogénszőke színre vált. Akkor azt hittük, ennél már nem megy tovább Bence, az Álarcos Énekes legújabb adásában azonban már rózsaszín hajszínnel lesz látható. 

  A kétgyerekes apuka a Fókusznak elárulta, azért vállalta be ezt az extrém színt, mert úgy érezte, valahogyan lépést kell tartania a műsor színességével. 

  Annyira színes ez az évad és annyi fordulat van benne, hogy azt éreztem, hogy muszáj tartanom valahogy a tempót és ezt találtam ki. Nem befújni kell, hanem ezt festették, de nagyjából 2-3 mosás és ki is jön. Én nem láttam még kívülről, nem láttam, hogy a díszletben hogy nézek ki, nekem is majd vissza kell nézni magamat

  — mesélte a műsorvezető.

 • A marlowi madárparkban tett látogatást.

  GettyImages-1235448618
  Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

  Mint arról korábban az Index is beszámolt, Angela Merkel leköszön kancellári pozíciójáról, a szeptember 26-án esedékes választásokon már mást indít helyette a CDU, méghozzá a 33 éves Georg Günthert. 

  Mivel a választások után a kancellár szinte teljesen visszalép a politikai életből, ezért csütörtökön egy búcsúkörútra indult, melynek egyik állomása a marlowi madárpark volt. Merkelt nagyon hamar megkedvelték a papagájok, talán túlságosan is, hiszen másodpercek alatt körberajongták — persze ehhez hozzátett az is, hogy a kezében  madáreleség volt.

  A szivárványlórik olyan mohók voltak, hogy néhányszor még Merkel bőrébe is belecsíptek, mely nem kevés vicces pillanatot okozott a látogatás során, ezekről láthat képeket.

  Georg Günther egy bagollyal barátkozott össze.
  Georg Günther egy bagollyal barátkozott össze.
  Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary
  Itt még szent volt a béke a papagájok és a kancellár között.
  Itt még szent volt a béke a papagájok és a kancellár között.
  Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

  (via)

 • A Greenpeace megtrollkodta a Vadászati és  Természeti Világkiállítás egyik épülethálóját. Néhány apróság ezzel a kiállítással kapcsolatban:

  • Semjén Zsolt még 2016-ban bejelentette, hogy újra megrendezik a Vadászati és Természeti Világkiállítást.
  • Akkor is lehetett tudni, hogy ez nem lesz egy olcsó mulatság.
  • De a vadászat nem is csupa móka és kacagás, hisz ahogy Semjén Zsolt is fogalmazott: a vadászok a legnagyobb természetvédők.
  • A kiállítás költsége egyre csak nőtt, mondhatni röpködtek a tízmilliók, mint vándormadarak a tél közeledtével. És még az állam is adott a tervezett 7 milliárd helyett 10 milliárd forintot erre a remek eseményre. Ez volt 2020-ban, szerencsére az eltelt időben sikerült még plusz 7 milliárdosckát hozzácsapni az eseményhez, amire egyetemi hallgatók vannak kiküldve, hogy ingyen dolgozhassanak.
  • Illetve tudják, ez az az esemény, ami annyira kiemelten fontos, hogy még a negyedik hullámra megcombosodott koronavírus is inasba vágja magát és messziről elkerüli. Értsd: a vadászati kiállításra nem vonatkoznak a védelmi intézkedések.

  Na, erre lépett most a Greenpeace egy olyat, hogy a kiállítást népszerűsítő épülethálóra kifeszítettek egy üzenetet, amin ez áll: 

  Vadászkiállítás: Lőttek a természetnek

  A környezetvédő egyesület közleményéből kiderül, hogy itt telt be a pohár, mivel: 

  A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén

  - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője. A közleményben még azt is leírják, hogy 

  • 2011 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma,
  • Strandbővítésnek hívják a Fertő tavon közpénzből zajló gigaberuzást, amelynek keretében 60 hektárnyi nemzeti parki területet betonoznak le,
  • és egyéb beépítésekkel, nagyberuházásokkal tönkreteszik folyóink ártereit, tavaink partjait.