Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hála a francia űrhajós, Thomas Pesquet 360 fokos videójának, nem kell milliókat fizetni azért, hogy valaki szó szerint körbenézzen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

  Az ESA űrhajósa, az ISS jelenlegi parancsnoka november 5-én már a Földön lesz, visszatérése előtt azonban még gyorsan készített egy rövid, de látványos videót az űrállomásról, szúrta ki a Rakéta. Ahogy Pesquet végiglebeg az ISS-en, több modulon is áthalad, ezek a videóban látható sorrendben:

  • A Tranquillity, ahol a kupola is található. Pesquet rendre innen fotózta gyönyörű képeit küldetései során, köztük a Balatont is.
  • A Unity, ami ez első amerikai elem az ISS-en. Ez köti össze a NASA és a Roszkoszmosz elemeit, tehát az amerikai és az orosz részeket az űrállomáson. Jelenleg kikötőmodulként és ebédlőként is használják.
  • A Destiny, ami az egyik legnagyobb elem az ISS-en, ez az amerikaiak kutatólaboratóriuma.
  • A Harmony, ami négy űrhajósnak az alvóhelye, egyben az energiaellátásért felelős részleg.
  • Végül pedig a Colombus, ami az Európai Űrügynökség, az ESA kutatórészlege.

  Ha valakit érdekel, az Indexnek ebben a cikkében végig tudja követni, miként épült fel szerkezeti elemenként az ISS 1998 és 2016 között.

  Pesquet videóját érdemes többször is megnézni, mivel kiszúrhatjuk a háttérben, ahogy az asztronauták közül Megan McArthur éppen dolgozik vagy Mark T. Vande Hei vízilabdameccset néz. Mobil eszközön ujjal, számítógépen az egér jobb gombját lenyomva, és a kurzort húzva lehet körbenézni, miközben megy a videó.

 • András herceg ügye látszólag egyre kínosabbá válik a királyi család számára. Mint azt korábban megírtuk, nem is olyan rég egy pazar banketten már nem is osztozhatott egy asztalon Károly herceggel, hanem a terem túlsó végében kellett árválkodnia.

  ASun értesülései szerint a család óhajának megfelelően András yorki herceg „láthatatlan” lesz a jövőre esedékes négy napos nemzeti királyi ünnepségen, amit II. Erzsébet királynő uralkodásának közelgő 70. évfordulója alkalmából tartanak. A platina jubileumi ünnepségek június 2-ától június 5-ig zajlanak.

  Mindez persze még kérdéses, mert az elmúlt napokban a brit uralkodó, bár a kórházból hamar kiengedték, sorra mondja le a hivatalos programjai.

  Szakértők már elkezdtek hangot adni véleményüknek András herceg jóhírnevének helyreállítása kérdésében. Bár a királyi család 61 éves tagja a közvélemény szemében sosem számított különösebben népszerűnek, most úgy gondolják, kisebb csodára lenne szükség, hogy ez a közeljövőben valamelyest változzon.

  A jövő évi programok szervezői állítólag azt is próbálják még kitalálni, hogy mi legyen Harryvel és Meghannal a platina jubileumi események alatt, amelyek között lesznek utcabálok, élő televíziós koncertek és fényjátékok szerte az Egyesült Királyságban.

 • Hwang Dong-hyuk a Squid Game (Nyerd meg az életed) alkotója frappáns választ adott LeBron James sorozat végi véleményére.

  Ugyan a dél-koreai széria hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte, viszont a Los Angeles Lakers magasembere látszólag nincs teljesen kibékülve a befejezéssel.

  A 36 éves sztárjátékos legutóbb maga is főszerepetvállalta Space Jam: Új Kezdet című filmben. Sajtótájékoztató közben váltott néhány szót a sorozatról csapattársával Anthony Davisszel.

  Figyelem: hatalmas spoiler olvasható a lejjebb, csak az olvassa tovább, aki látta a sorozatot,  vagy nem zavarja, ha innen tudja meg annak befejezését.

  „A vége nem tetszett viszont. Tudom, hogy ezzel felvezetik a második évadot, de szállj fel a kibaszott repülőgépre és menj a lányodhoz, tesó. Mit csinálsz? Megnyerted a játékot!” – bosszankodott LeBron a sorozat zárójelenétere utalva.

  A dél-koreai forgatókönyvíró most viszont csattanós válasszal reagált erre a Guardianak adott interjújában.

  „James tévedne?” – kezdi nevetve Hwang, mielőtt a kosaras filmes karrierjének csúcspontjára utalna. – „Láttad a Space Jam 2-t?"

  "LeBron James laza, és azt mond, amit akar. Tiszteletben tartom. Nagyon hálás vagyok, hogy megnézte az egész sorozatot. Én viszont nem változtatnám meg a befejezést. Ez az én befejezésem. Ha megvan a sajátja, ami őt kielégítené, akkor talán csinálhatna egy saját folytatást. Megnézem és lehet, küldök neki egy üzenetet, hogy "tetszett az egész sorozatod, kivéve a befejezést"." -

  Dong-hyuk odaszólása persze szórakoztató, de talán mond is valamit. A Space Jam folytatása ugyanis A Rotten Tomatoes értékelése alapján csupán 26%-on áll, míg a Squid Game jelenleg 93%-on. A kezdeti nehézségekről és a folytatással kapcsolatos terveiről is nyilatkozott az alkotó, amit szintén megírtunk.

  (Guardian)

 • Már csak néhány napot kell várniuk a rajongóknak, hogy november 5-én közel 40 év után kedvükre hallgathassák az együttes legújabb albumát.

  Az ABBA Voyage című lemezéről két dal már el is érhető a nagyközönség számára az együttes hivatalos Youtube-csatornáján.

  Fotó:Youtube
  Fotó:Youtube

  Most viszont még több érdekes részlet derült ki az ABBA 2022-es koncertjéről. Egy kivételesen erre a célra tervezett arénát fognak felállítani a londoni Olimpia Parkban, amely négy évig ad otthont majd a látványterveken is grandiózusnak látszó építménynek.

  A zenekar tagjai hologram formában térnek vissza, a zeneiparban erre valaha alkalmazott legfejlettebb technikát használva. Erre garancia lehet a Star Wars szülőatyjának, George Lucas „Industrial Light and Magic” nevű vizuális effektekkel foglalkozó cégének partnersége.

  A koncepciót részletező Baillie Walsh filmrendező a Guardiannek elmondta:

  "Lényegében filmre vesszük az ABBA-t, majd ezután Wayne McGregor átveszi az összes mozdulatukat, és kiterjeszti azokat a fiatalabb kori valójukra, így az ABBA lelke ott van ezekben a fiatalabb testekben, és mindezt összemossuk, de ez nem 3D-ben történik majd."

   Szóval ezzel a svéd együttes gyakorlatilag azt ígéri, hogy a közönség újra úgy láthatja őket a színpadon, mint egykoron, karrierjük csúcspontján.

  (Guardian)