Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A húsz éves brit BMX-es Kieran Reilly a világon elsőként landolt egy tripla-flairt, azaz egy tripla hátraszaltót, egy 180 fokos fordulattal megspékelve.

  chrome-capture (82)
  Fotó: Red Bull Bike / Youtube

  Tripla hátraszaltózni több BMX-es is tud a világon, sőt, csináltak már kvadrupla szaltót is. Ennek a trükknek, vagyis a tripla-flairnek az a legnagyobb nehézsége, hogy a végrehajtójának az elképesztő sebességű vertikális forgás közben csak 180 fokot szabad horizontális irányba forogni, hiszen nem egy egyenes ugratón hajtja végre a mozdulatsort, hanem egy ívből ívbe érkezik.   

  Reilly a gyakorlást először egy szivacsgödörbe kezdte meg, majd miután stabilan csinálta a mozdulatsort, élesben ment rá a trükkre. Az első egy hét során többször közel járt a sikeres landoláshoz, ám csapatával úgy döntött, fél évvel később próbálkozik ismét. Akkor a némiképp átalakított íveken próbálkozott, mely sikerre vezette.

 • Kevesen tudják, de a Robert Downey Jr. féle Vasember előtt, ami 2008-ban elindította az MCU-t is, tervben volt, hogy más ölti magára az ikonikus páncélt, méghozzá nem más, mint a Top Gun és a Mission: Impossible-filmek csillaga, Tom Cruise.

  GettyImages-693134382
  Fotó: Jamie McCarthy / Getty Images Hungary

  Most, hogy az MCU-ban megnyílt a multiverzum, szinte bármi lehetséges, elég csak a legutóbbi Pókember-filmre gondolni, ezért egyáltalán nem tűnik vad ötletnek, hogy ez is megvalósuljon.

  Mi több, konkrét fotó is érkezett a Doktor Strange: Az őrület multiverzumában forgatásáról, amin állítólag Tom Cruise látható motion-capture ruhában, amint épp Vasember egyik variánsát alakítja. 

  A fotó persze lehet manipulált, számtalan ilyennel találkozni, de jusson eszünkbe, hogy annak idején így kezdődött a két régi Pókember körüli őrület is.

  Azért azt vegyük figyelembe, hogy ha ez meg is valósul, nem jelenti azt, hogy Cruise állandó Vasembere lesz az MCU-nak, hiszen a Doktor Strange második részében mindenféle univerzumba fogunk ellátogatni. Tehát lehetséges, hogy csak egy rövid cameoról van szó, elvégre rögtön három Stranget is kapni fogunk, amibe beleférne egy új Tony Stark is.

 • Mintegy 1,93 millió kilométeres távolságban, a Hold távolságának ötszörösére repült el bolygónk mellett 2022. január 18-án a (7482) 1994 PC1 jelzésű űrszikla. Ahogy arról korábban írtunk, az 1994 PC1 látogatása azért érdekes, mert viszonylag ritkán, néhány évente repül el ekkora méretű kisbolygó a Földtől ilyen távolságban.

  Az 1994 PC1 útját több magyarországi amatőr csillagász is megfigyelte, a Vega Csillagászati Egyesület a Zoomon keresztül közös megfigyelést is szervezett. Tagjaik közül két embernek is sikerült megörökítenie az űrszikla útját, mindkét fotó Somogy megyében készült.

  A képeken szaggatott vonalként látható a kisbolygó. Ennek oka az űrszikla gyors mozgása, illetve az, hogy 30-75 másodperces záridővel készültek a képek. A vonalban a megszakítások a fényképek letöltése közben jöttek létre, ezek alatt nem exponált a távcsőre csatlakoztatott fényképezőgép.

  A hivatásos csillagászok radarral és nagy távcsövekkel is vizsgálják és folyamatosan monitorozzák a kisbolygót, amely méreteit tekintve veszélyt jelenthetne a földi életre. Szerencsére az elkövetkező száz évben nem fogja bolygónk pályáját keresztezni egy kisbolygóé, magyarázza dr. Csizmadia Szilárd csillagász a VCSE észlelésekről szóló cikkében, ahol még több képet is közöltek, amelyen az 1994 PC1 látható.

 • Újabb részletek derültek ki a rapper és Megan Fox eljegyzésének körülményeiről.

  GettyImages-1357237381
  Fotó: Jerritt Clark / Getty Images Hungary

  A nagy pillanattal kapcsolatban eddig sem voltak szégyenlősek, Megan Fox például egy „spontán”, három szögből felvett videóval jelentette be a lánykérést, Machine Gun Kelly pedig több részletet is elárult Instagramon az általa tervezett jegygyűrűről.

  Az újdonsült jegyespár legutóbb a Vogue-nak adott interjút, amelyből újabb szokatlan részlet derült ki:

  A koncepció lényege, hogy a gyűrű szétválasztható, két gyűrűt alkot. Amikor együtt van, egy mágnes tartja a helyén, és egy szívet alkot. A mágneses szalagok valójában tüskék, szóval ha megpróbálja levenni, az fájni fog.

  Ahogy mindennek, ennek is mély jelentése van az ékszernél. MGK szerint ugyanis a szerelem fájdalommal jár, ha pedig Megan úgy döntene, hogy leveszi a gyűrűt, mert már nem szereti őt, az is fájni fog neki. Tekintve, hogy az eljegyzés után egymás véréből ittak, ez már nem is olyan meglepő.