Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A TikTok népét teljesen kiakasztotta az a videós, aki szerint soha nem halunk meg, ráadásul a világ már néhányszor elpusztult, csak nem vettük észre.

  giphy.gif
  Fotó: Giphy

  Joli Moli elmélete szerint az emberek nem halnak meg, helyette tudatuk egy alternatív világba kerül. Ebben az alternatív valóságban úgy élünk tovább, hogy nem emlékszünk a korábbi történésekre, ellenben feltűnhetnek apró dolgok, amelyek azt az érzést keltik bennünk, hogy valami nincs rendben.

  A kvantumöngyilkosság és a kvantumhalhatatlanság egy gondolatkísérlet, amely Hans Moravec nevéhez köthető 1987-ből. Érdekesség, hogy egy évvel később – tőle teljesen függetlenül – Bruno Marchal is felvetette, végül pedig Max Tegmark 1998-ban ki is dolgozta az elméletet. A gondolatkísérlet egyik metafizikai értelmezése a kvantumhalhatatlanság, amely szerint a sokvilág-interpretáció értelmében a tudatos lények halhatatlanok.

  Moli ezek alapján jutott arra a következtetésre, hogy számtalan apokalipszisen estünk már át, csak épp nem emlékszünk rá, ugyanis a tudatunk azóta átkerült egy másik síkra.

  Ha a kvantumhalhatatlanság helyes, akkor úgy ébredsz fel egy párhuzamos univerzumban, hogy fogalmad sincs arról, hogy épp túléltél egy apokalipszist

  – magyarázta Moli.

  Ehhez azonban hozzácsapta a Mandela-hatást, amely sokak szerint az alternatív univerzumot bizonyítéka, miközben a szakértők szerint inkább a meseszövés egyik formája.

  A Mandela-effektus alatt azt értjük, hogy bizonyos dolgokra másként emlékezünk, mint ahogy valójában történtek; ezeket nevezik hamis emlékeknek. A név Nelson Mandela halálához köthető, aki 2013-ban, 95 évesen hunyt el. Egy Fiona Broomer nevű amerikai nő 2009-ben rádöbbent, hogy Nelson Mandela életben van, holott úgy hitte, hogy a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke még börtönbüntetése alatt meghalt a kilencvenes években.

  Tévhitét megosztotta az interneten, ekkor pedig elindult a lavina: egymás után érkeztek a beszámolók arról, hogy mások is úgy hitték, Mandela meghalt, sőt akadtak olyanok, akik még a temetésére is emlékeztek. Azóta rengeteg egyéb példát is találni, ami sokak szerint bizonyíték a Mandela-effektusra, ilyen a Monopoly figurája, akinek a tévhit ellenére nincs monoklija, vagy Darth Vader vallomása Luke Skywalkernek sem úgy hangzott el a Birodalom visszavágban, mint ahogy arra sokak emlékeznek.

  A szakértők szerint erre egyszerű a magyarázat: a közösség ereje és az érzelmi befolyás hatással van az emlékeinkre, ráadásul legtöbbször a lényeg marad meg bennünk, nem a részletek.

  A teória a TikTok közösségét is kiakasztotta Moli videóját látva, egyesek szerint lehetetlenség megszökni az örök lét elől, és a halhatatlanság inkább lelombozó, mintsem megnyugtató.

 • Folytatást kap az 1997-es Tudom, mit tettél tavaly nyáron című horrorfilm, ráadásul az eredeti két főszereplő is visszatérhet.

  Jim Gillespie filmje egyébként több számozott epizódot is kapott, azonban az új fejezet a 2018-as Halloweenhez hasonlóan az eredeti történet után veszi majd fel a fonalat, ignorálva a korábbiakat.

  Freddie Prinze Jr. és Jennifer Love Hewitt jelenleg tárgyalnak a visszatérésről, a történetről pedig egyelőre nem lehet sokat tudni, de aki nem ismerné az első részt, íme a Port.hu hivatalos leírása.

 • Az új Harry Potter-videójáték, a Hogwarts Legacy már a megjelenése előtt is óriási vitát váltott ki a neten, ugyanis a transznemű közösség egy része transzfóbnak tartja J. K. Rowlingot és azokat is, akik pénzt adnak az RPG-ért.

  FoTzSuFXEBINcIZ
  Fotó: Twitter

  A játék mindenki számára pénteken válik elérhetővé, de a deluxe verzió már kedden megjelent, illetve a streamerek is megkapták a maguk kópiáját, és a neten el is kezdték a végigjátszást.

  A hatalmas érdeklődésnek örvendő varázslószimulátort bemutató streameket azonban nemcsak a rajongók, de Rowling kritikusai is megszállták, akik szüntelenül próbálják bojkottálni az élő adásokat, annak ellenére is, hogy a játékban az egyik karakter konkrétan transznemű.

  A Twitchen streamelő, Shelby of GirlfriendReviews videóst annyira felzaklatták a folyamatos piszkálódások és beszólások amiatt, hogy mernek játszani a játékkal partnerével, hogy egy ponton el is tört a mécses élő adásban.

  Más videósok is hasonló problémába ütköztek, még egy weboldal is készült, hogy le lehessen nyomozni azokat a streamereket, akik játszanak a Potter-játékkal, így könnyebb becsatlakozni és széttrollkodni az adást.

  A népszerű streamer, HasanAbi úgy döntött, hogy nem hajlandó kritikát megfogalmazni a Hogwarts Legacyről, mert el akarja kerülni a támadásokat.

  Az egyetlen oka, hogy nem játszom a játékkal, és tudom, hogy sokan mások is így tesznek, az az, hogy nem éri meg, hogy a végtelenségig szekáljanak érte, és transzfóbnak nevezzenek, miközben óriási queer közösségünk van.

  Mindkét oldal hangot ad a történetnek, sokan úgy vélik, hogy nem lesz attól az ember transzfób, mert roxforti diáknak áll a digitális világban, ahogyan attól sem lesz valaki automatikusan rossz ember, hogy nem hajlandó elindítani azt.

  A jelenségről a YouTube egyik, hanem legnagyobb magyar videójátékos csatornája, a TheVR is megszólalt legutóbbi podcastjükben, ahol élesen bírálták azokat, akik ilyesmivel akarják tönkretenni más munkáját.

 • Patrick, a póni lett a Davon megyében található Cockington nem hivatalos polgármestere. Még az angliai falu parlamenti képviselője is jelen volt, hogy jókívánságait átadja a négylábúnak. A helyi hírességből polgármesterré előlépett terápiás póni világszerte címlapokra került a községben elkövetett aranyos bohóckodásával. A falu kocsmájának tulajdonosa még egy külön sarkot is kialakított a bárban Patrick számára, ahol időnként kortyolgathatja kedvenc italát, a Guinnesst.

  Követői egy vicces online petíciót indítottak, hogy a kis shetlandi póni Cockington ünnepélyes polgármesterévé váljon, gazdái, Kirk és Hannah Petrakis pedig egy különleges hivatali nyakláncot is készítettek neki. A polgármesterré avatás megtörtént, és a kis falu lakói között továbbra is töretlen Patrick népszerűsége.