Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az 50 éves Delilah az Oregoni Állatkert egyik legrégebbi lakója, de még mindig nem a legidősebb csimpánz. Barátai, az 51 éves Jackson és az 54 éves Chloe is idősebb, de mindhárman jóval meghaladták a csimpánzok várható élettartamát. A vadon élő csimpánzok ugyanis általában 33 évig élnek, az állatkertekben nevelkedők várható élettartamátlaga pedig 41 év a nőstény csimpánzok esetében.

  Delilah 1973. május 25-én született az Oregoni Állatkertben, amelyet akkoriban Portland állatkertjeként ismertek. Ez idő tájt az intézmény csimpánzokkal végzett úttörő munkája felkeltette a neves természetvédő, Jane Goodall figyelmét, aki rendszeresen látogatta az állatkertet, és megismerkedett Delilah-val és a többiekkel. A Dr. Goodall-lal való több évtizedes kapcsolat a csimpánzok és más főemlősök gondozásának új korszakához vezetett, és inspirálta az állatkert új főemlősrészlegének kialakítását, amely 2020-ban nyílt meg, és mostanra nyolc csimpánznak ad otthont.

 • Az új számítógépes billentyűzet visszahozza a régimódi írógép érzését. A The Fineday vezeték nélküli billentyűzete asztali géppel, laptoppal, táblagéppel és okostelefonnal is működik, és kattogó hangot ad a billentyűknek. A teljesen alumíniumból készült eszköz vezetékesen és Bluetooth 5.0-n keresztül vezeték nélkül is párosítható Windows- vagy Mac-alapú számítógéphez, illetve iOS- vagy Android-rendszerű eszközökhöz.  

  A mobileszközök ráadásul a billentyűzet egy nyílásába helyezhetők, amely ott ül, ahol egy írógépen a papírnak lenne a helye. A fő test és a billentyűzetfelületek kiváló minőségű alumíniumból készültek, és a karaktereket belegravírozták. Minden egyes billentyű LED-háttérvilágítással rendelkezik, a bal és jobb oldali gombok pedig egy-egy valódi írógép tekercsét utánozzák.

 • GettyImages-75376913
  Fotó: Cate Gillon / Getty Images Hungary

  Egy fiatal nő teljesen sokkot kapott, amikor beleharapott a mekis hamburgerébe, és megpillantott egy hatalmas lisztkukacot a zsemlébe sütve. Az Ohio állambeli Elyriából származó 19 éves Lyannah Maruna később azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy szabályosan felfordult a gyomra, miután beleharapott a sajtburgerbe, és meglátta a rovart.

  Elmondása szerint a személyzet tagja, akinek felhívta figyelmét a problémára, nagyon megértő és profi volt, azonban mindössze egy cserehamburgert és két, ingyentermékre szóló kupont ajánlott fel neki. Maruna persze nem fogadta el ezután az ingyenételt, mivel eléggé elment az étvágya, és inkább pénzvisszatérítést kért.

 • Egy anyuka, aki büszkén viseli a szakállas nő becenevet, dacolva hormonbetegségével, életet adott két gyermeknek. A kanadai Ontarióból származó 39 éves Gennevieve Vaillancourt női motivációs tréner még tinédzserként jött rá, hogy valami nem stimmel vele. Felnőttként mindig is sűrűbb volt a haja, mint másoknak, de 14 évesen elkezdett arcszőrzetet növeszteni, ami vastag pajeszokkal és bajusszal kezdődött, majd körülbelül tíz év alatt szakáll lett belőle. Gennevieve eleinte zavarban volt a szőrösödése miatt, mert fiatalként elég nehéz volt számára beilleszkedni az arcszőrzet okozta plusznyomás nélkül is.

  Továbbra sem teljesen világos az orvostudománynak, hogy mi okozza a nő policisztás ovárium szindrómáját, de úgy gondolják, hormonproblémákkal függ össze. Mindent megpróbált, hogy elrejtse az arcszőrzetet, borotválkozott, gyantázott, szőrtelenített, de az mindig visszatért, és ez azt okozta, hogy a fiatal nő úgy érezte, nem illik be a közösségébe, és elszigetelődött. Gennevieve-nek évekbe telt, mire elfogadta önmagát, és végül úgy döntött, kiáll mások mellett is, akiknek ilyen betegségük van. Partnerével, Marty Robitaille-lel egy közös barátjuk által szervezett vakrandin találkozott 2007-ben. 2010-ben házasodtak össze, és jelenleg együtt nevelik két gyermeküket.