Mobilapp Súgó

2014.07.22. 20:01 Módosítva: 2015.09.09. 17:57

Az alkalmazást elsősorban azért hoztuk létre, mert fontos előnyei vannak a böngészőben történő olvasáshoz képest. Technikai okokból ugyanis az alábbi lehetőségeket egyáltalán nem, vagy csak sokkal körülményesebben valósíthatnánk böngészőben is:

  • kisebb adatforgalom: az egyes oldalak megjelenéséért ill. az oldalakban található elemek működéséért felelős javascripteket, függvényeket és egyéb adatokat nem kell minden oldalhoz külön-külön elküldeni mint a böngészőben, hiszen ezeket az információkat az appok beépítve tartalmazzák. Így elég csak a tiszta tartalmi részeket elküldenünk, amihez egy kifejezetten az appokra optimalizált struktúrát hoztunk létre. A megoldás hátránya az, hogy amikor valamilyen új típusú tartalmat vagy elemet fejlesztünk ki, az első körben csak böngészőből érhető el (ezért kell ilyen esetekben böngészőablakban nyitni a cikkeket), az alkalmazásokat frissíteni kell hozzá.
  • kikapcsolható képek: kis mobilnetes csomagok kíméléséhez célszerű “csak WiFi”-re állítani, így az adatforgalom legnagyobb részét jelentő képek nem használják el a havi mobilnet keretet, csak WiFi-re kapcsolódva fognak betöltődni.
  • elmenthető cikkek: a cikkeket egyesével is elmenthetjük, és a Könyvjelzők listája menüpontban bármikor előkereshetjük.
  • kényelmesebb, gyorsabb használat: a kisebb adatforgalomnak, az előtöltésnek és a lapozhatóságnak köszönhetően minden címlap és cikkoldal gyorsabban jelenik meg, lapozással egyszerűen mozoghatunk köztük, pl. nem kell megvárni míg a címlap minden cikk után újra betöltődik. A különböző kiadványokat egymás mellé tettük, a sorrendjükön tetszés szerint lehet változtatni a Beállítások menüpont alatt, így mindig gyorsan és kényelmesen átfuthatja az önt érdeklő témákat. Ha pl. sportrajongó, a SportGézát rögtön az Index mellé teheti.
  • személyre szabható megjelenés: a cikkoldalak fejlécében vagy a Beállítások menüpontban választhat kisebb vagy nagyobb betűméretet, és szemkímélő sötét háttérszínt esti olvasáshoz.

   

A Menüben az alábbi funkciókat érheti el:

  • Keresés: Legalább 3 karaktert beírva mindig azon a kiadványon mutatja a találatokat, amelyen állva a keresést indította. A találati oldal tetején szűkítheti a keresést szerzőre, rovatra, intervallumra és címkére is.
  • Mentett cikkek listája: A cikkoldali fejlécben látható gombbal tudja az adott cikket ebbe a listába menteni. A listaoldal tetején lévő Törlés gombbal pedig eltávolíthatja azt, amire már nincs szüksége. FONTOS INFORMÁCIÓ AZ ÚJ APP VERZIÓKKAL KAPCSOLATBAN: a 2015. elején kiadott új fejlesztésű Android és IOS alkalmazás technikai értelemben teljesen más mint az előző verziók voltak, ezért a mentett cikkek az app frissítéssel sajnos el fognak veszni. Ha szeretné megőrizni őket, azt javasoljuk hogy a mentett cikkoldal fejlécében a megosztás funkció segítségével küldje el a cikke(ke)t akár önmagának emailben, akár valamilyen olvasó programba (pl Instapaper). A jövőben az újabb verzióváltásoknál ezt a problémát már ki tudjuk majd küszöbölni, így a későbbiekben hasonló kellemetlenségtől nem kell tartani. Ha további kérdései lennének, kérjük írjon nekünk a lap alján található email címre.
  • Első!: Ebben a menüpontban levelet küldhet az Index szerkesztőségének, ha olyan témára bukkan ami a szélesebb nyilvánosságot is érdekelheti. Egyáltalán nem baj ha csak szöveg, de küldhet hozzá képet vagy videót is.
  • Beállítások: Itt változtathat a kiadványok sorrendjén, a betűméreten, háttérszínen és a képek megjelenítésén.

   

Miért célszerű frissíteni az alkalmazást?

Jellemzően két okból adunk ki új verziót: vagy valamilyen új tartalmi elemmel, funkcióval, megjelenítési formulával gazdagodik, vagy hibákat javítottunk benne. Az utóbbi ok sajnos gyakoribb, mert bármennyire is szeretnénk, sosem tudunk tökéletes szoftvert írni. A telefonok világa -főleg az Android platformon- annyira beláthatatlanul hatalmas mátrix, hogy lehetetlen minden eshetőségre gondolni, pláne tesztekkel előidézni az összes kombinációt. Több száz típus van a piacon, eltérő memóriamérettel, processzorral és egyéb hardware-es különbségekkel; több tucat oprendszer verzió, néhány gyártó által akár telefontípusonként változó módosításokkal (melyekről semmiféle nyilvános specifikáció nem létezik); rengeteg olyan alkalmazás, mely a háttérbe téve is befolyásolja a telefon erőforrásait (olykor egyszerűen azért mert rosszul van megírva, hiszen ezt az Android platformon senki sem ellenőrzi); és további temérdek változó, a szabad memória méretétől az internetes sávszélességen át a felhasználói szokásokig.

Mindössze annyit tehetünk, hogy a legelterjedtebb készülékeken a lehetőségeinkhez képest alaposan leteszteljük az újabb verziókat, és ha megfelelőnek tűnnek, kiengedjük. iOS-en a jóval kevesebb variáció miatt nagyobb valószínűséggel tudunk stabil szoftvert írni, ezért ott kisebb gyakorisággal kell hibákat javítani, de problémák bármikor előfordulhatnak.

Ezért nagyon fontosak a visszajelzések is, melyekre az alkalmazásboltban rendelkezésre álló keretek között alig jut át érdemi információ. Kérjük, ha bármilyen hibát vagy zavaró dolgot tapasztal, a telefon pontos típusának és az operációs rendszer verziószámának megjelölésével írja meg nekünk:

mobil@mail.index.hu

Impresszum

Gyakran ismételt kérdések