Hollószemű ebem vízen él

Fabricius Anna fotóművész Budapesten él és dolgozik. Megrendezett szituációkkal, szövegalapú fotográfiával, újabban videókkal is foglalkozik. Babonákon, a közösségi emlékezeten, illetve szabad asszociációkon alapuló munkái – Haszontalan Jótanácsok, A jövő előre nem látható eseményei és a Vaj-voi sorozatok – a ljubljanai Photon Galériában láthatóak március közepéig.

A Vaj-Voi sorozat a finn–magyar nyelvrokonságból kiindulva valamiféle közös történelmet rekonstruál. Fabricius rátalált hét olyan mondatra, amely megközelítőleg ugyanúgy hangzik finnül és magyarul, majd Helsinkiben megfotózta a mondatba foglalt szituációkat. Mivel a közös eredetű szókincs a legalapvetőbb főneveket és igéket tartalmazza, tulajdonképpen egyszerű, hétköznapi történéseket elevenítenek meg a mondatok. Ugyanakkor a szokatlan társítások és mondatszerkezetek, a felbukkanó alliterációk és sajátos ritmusok költői hatást keltenek.

A Haszontalan Jótanácsok sorozat előzményeként Fabricius Anna arra kérte külföldi barátait, ismerőseit, hogy születésnapjára haszontalan jókívánságok helyett küldjenek egy-egy olyan hiedelmet, amely a szerencsétlenségeket jeleznek előre. A képek feliratai nem mondják ki, mire utalnak, csak az elkerülendő helyzetet nevezik meg.

Szöveg: Csatlós Judit