Rejtélyes 1956-os fotókra bukkantunk

Sosem publikált, sosem látott fotósorozat került elő az 1956-os forradalomról egy 57 éve Amerikába emigrált férfi hagyatékából. Lánya úgy tudja, nem édesapja készítette a felvételeket, de hogy ki, arról sejtelme sincs. A képek elsőként az Indexen láthatók. Kérjük, aki bármit tud a képek keletkezésének körülményeiről, a fotósról, a szereplőkről, esetleg felismeri az általunk nem beazonosított helyszíneket, írjon erre az e-mail címre.

Nemrég ezt a levelet kaptuk az amerikai-magyar Susan Morse-től, aki édesapja hagyatékában rejtélyes filmtekercsre bukkant:

Édesapám, Hofbauer Róbert és édesanyám, Heller Ilona, 1956. november 20-án emigrált, Ausztrián keresztül, majd hosszú út után Amerikában, Kaliforniában telepedtek le. Én, Susan Morse, a lányuk már ott születtem. Mindketten Győrben éltek, ott is születtek, s az emigráció előtt egy héttel házasodtak csak össze. Az 56-os forradalomról Budapesten készült fotókat édesapám hagyatékában találtam, bár sosem említette ezeket a felvételeket, sőt, a forradalomról sem beszélt sosem. Nem tudom, ki készítette a felvételeket, édesapám a forradalom napjaiban nem Budapesten tartózkodott legjobb tudomásom szerint, bár rokonai éltek ott.

A filmtekercsen német szöveg volt, ezért meglehet, hogy unokatestvérétől (akinek a nevét nem tudom sajnos) kapta a képeket, aki Németországban élt, legjobb tudomásom szerint Kölnben, vagy Münchenben volt étterme, és akit meglátogatott a 70-es években. Édesapám környezete semmit nem tud a felvételekről, ezért rejtély, ki készítette őket és hogyan került édesapám birtokába.

A képek publikálásával elsősorban a fotóst szeretném megtalálni, de azt gondolom, a képek közül pár érdekesebb felvétel érdeklődésre tarthat számot.

A fotókkal megkerestük Sárközy Rékát, a (két éve megszűnt) 1956-os Intézet volt munkatársát. A történész segített azonosítani jópár fotó helyszínét, és bár tart tőle, hogy sosem fog kiderülni a képek eredete, az alábbiakat fűzte a sorozathoz:

A képek szerintem viszonylag lefedik a forradalom történéseit egy szűk területen, Budapesten, a Nagykörút környékén. A Sztálin szobor maradványairól, a vörös csillag ledöntéséről szóló képek viszonylag koraiak: október 24.-én készülhettek. A Köztársaság tériek már 30-a után készülhettek, csakúgy mint a szétlőtt Nagykörutat ábrázolók: nemcsak a házak állapota mutatja az idő múlását, hanem a fák lombkoronájának változásai is: a dústól a kopaszig mindenfélét lehet találni a képek között. A nagykörutas képek főként a József körúti szakaszt ábrázolják, a kép alkotója valahol a nyolcadik kerületben lakhatott, jól követhető a mozgása. A hetedik kerületi szakaszra csak egy kép erejéig tévedt át, ez a tank, a Barcsay utcában. Elsétált a Népszínház utcán a Köztársaság térig, illetve a Nagykörúton a Corvin közig. Érdekes, hogy nem készített se a Kilián laktanyáról, se a Corvin közről képeket. Az is lehet, hogy ezek nem sikerültek, vagy elvesztek.

A beküldő olvasó szülei Ausztrián át emigráltak, ott valószínűleg egy darabig menekülttáborban voltak. A filmtekercshez ott is hozzájuthatattak valakitől, talán azért van rajta német nyelvű felirat.

Köszönjük a pontosításokat az 5,6,15,16,18,21,23,24,25,27,29-es fotókhoz Kósa Juditnak, és minden olvasónknak, akik észrevételeikkel hozzájárultak a fotókon szereplő helyszínek azonosításához!