Egy világháború bomló maradványai

Costică Axinte rengeteg fotót készített a román hadseregről az első világháború alatt. A fényképek nagy része az évek során szétmállott vagy megsemmisült; a megmaradt ötezer fotót egy helyi múzeumban kezelik. A képeket egy egykor ügyvédként dolgozó önkéntes, Cezar Popescu kezdte digitalizálni; fontos, hogy mielőbb befejezze, mert a gyűjtemény állapota folyamatosan romlik.

Costică Axinte román fényképész rengeteg fotót készített a román hadseregről az első világháború alatt. A háború után Axinte kis fényképszalont nyitott Sloboziában, Bukaresttől 80 kilométerre; két évtizeden át valószínűleg ő volt az egyetlen profi fényképész az országban. Axinte 1984-ben halt meg; több mint ötezer negatívot és több száz fotót hagyott maga után.

A gyűjtemény digitalizálását és restaurálását az egykor ügyvédként dolgozó Cezar Popescu kezdte meg. Az apja fényképész volt, aki együtt dolgozott Axinte unokájával, így Popescu felismerte a fotós stílusát, amikor egy helytörténeti múzeum kiállított néhány fotót Axinte korábbi munkáiból. Kiderült, hogy a múzeum Axinte családjától kapta a gyűjteményt, a fotós halála után.

A múzeum vezetői engedték Popescunak, hogy digitalizálja a gyűjteményt. Bár Popescu munkáját a projekt honlapján támogatni is lehet, nem a haszonszerzés vezérli, hanem az, hogy még azelőtt elkészüljön az archívum, hogy végleg tönkremennének a képek. Az emulzió ugyanis igen könnyen kikezdi a fotókat. Popescu elmondta, hogy mindennap felfedez egy új repedést a régi fotókon, ezért szeretne mielőbb végezni az archiválással.

Axinte képeihez kevés adat kötődik; a fényképeken nincsenek se feliratok, se nevek, se dátumok, így nehéz megmondani, pontosan hol és mikor készültek. (Csak a román hadsereg jelzése látható a képeken.) Popescunak nem is célja, hogy ezt meghatározza, de mivel a fotók szabadon terjeszthetők és felhasználhatók, lehet, hogy valaki felismeri rajtuk egy régi családtagját.